Už se perou? Starostové se pustili do topky. Pekarová Adamová v tom podle Pirátů plave

Netrvalo to dlouho, a přestože chtěly pravicové strany vytvořit mocnou koalici, řeší zatím jen vzájemné spory. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má před sebou těžký úkol: Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, dvě hlavní postavy této strany, ohlásili svůj konec ve Sněmovně. Nit suchou na topce nehodlají nechat ani Piráti.

Jak by mohla dopadnout opoziční spolupráce, ukázal spor mezi Petrem Gazdíkem a Markétou Pekarovou Adamovou, jež podle něj okamžitě porušila dohodu, kterou si opoziční strany vzájemně daly.

Rozbuškou bylo vyjádření TOP 09 k vládnímu plánu dostavby Dukovan. Tím strana popudila také Piráty.

Jaderná energetika zůstává pro energetickou soběstačnost České republiky klíčová. Považujeme za velmi důležité prodloužení životnosti dnes fungujících bloků elektráren po dobu, kdy to bude ekonomicky i strategicky výhodné. Bohužel vláda obdobně nepřemýšlí a v současném plánu dostavby Dukovan otázky týkající se jeho rentability neřeší efektivně. To je zejména u projektu za 162 miliard korun, který budou financovat také všichni daňoví poplatníci, nepřijatelné,“ uvedla předsedkyně TOP 09.

Vydávat pevná stanoviska ve chvíli, kdy se pravicové strany chtějí spojovat a organizovat společné kroky, je podle Gazdíka velká chyba a také porušení dohod.

„Každopádně gratulace k dodržení dohody o společném stanovisku minimálně tří stran. Proč jednat společně, že?“ připojil řečnickou otázku místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

„Snaha prezentovat společnou pozici nevylučuje pozici vlastní. Ostatně jedna z těch tří stran již svou pozici prezentovala též,“ hájí se Pekarová Adamová, jejíž pozice ve straně teď bude složitá.

I přes poměrně kontroverzní pověst Miroslava Kalouska jeho odchodem ze Sněmovny přijde strana o velmi charismatickou osobnost. Mnozí pochybují, že se aktuální šéfce podaří dovést stranu k úspěchu.

Kalousek své předsedkyni „nezavařil“ jen svým odchodem, ale i svými tvrdými výroky vůči Pirátům, s nimiž vzájemnou koalici odmítl kvůli jejich levicovému smýšlení.

Jednat s Piráty se moc nechce ani Pekarové Adamové, která je popsala jako příliš nevyzpytatelné. Odveta na sebe nenechala dlouho čekat.

„Orel Pekarových nelapá. Spíš mě trochu mrzí, že jsme s nimi vysharovali naše know-how k Dukovanům a paní předsedkyně, kterážto v tom ještě před 14 dny plavala doslova s nafukovacími rukávky, si k tomu udělala privátní TOP tiskovku. Je víc ‚pirátka‘ než Piráti,“ vyjádřil se předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:37 sobota 14. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 75
  • 26
  • 19
  • 18
  • 16
  • 12