Koukalová & Konečný: Okamura je skokan roku z okna. My se smějeme, zatímco mu rostou preference

Skokanem týdne a nejspíše i celých voleb je Tomio Okamura, který z jedné věty dokázal udělat nejcitovanější výrok poslední doby, dokonce byl přeložen do angličtiny pro zdejší expaty. I když by si někdo mohl myslet, že na tomto si vyláme, obzvláště dnes, všechny zuby, je to tak, že Okamura je nyní silnější než kdy předtím.

Jde hlavně o to, že tento vysmívaný a karikovaný politik má jednoduchý plán a jde si za ním. Moc dobře si pamatuje, že když minulé volby vyhrálo hnutí ANO, šel Babiš jako první za tehdy druhou ODS a navrhl Fialovi koalici s velmi pohodlnou většinou. Ale Fiala tehdy začal řvát, že se nikdy s Babišem nespojí, že to nechtějí jeho voliči (to není pravda, voliči ODS chtěli, aby strana byla u moci, nechtěl to jenom hysterický Fiala), a raději dobrovolně odešel do opozice. Výsledkem nyní je, že se ODS jako samostatná strana potácí někde na osmi procentech. To Tomio Okamura už v té době dával rozhovory, že podpoří kohokoliv a spojí se s kýmkoliv, kdo bude sestavovat vládu, jen aby prosadil to, co má ve svém volebním plánu, a jestli to bude hnutí ANO, nebo ČSSD, to mu bylo jedno.

Téma LGBT a manželství gayů nyní opanovalo českou scénu a Tomia zase vystřelilo do popředí, kdy pronesl neuvěřitelnou větu, kterou možná myslí a možná nemyslí zcela vážně, přestože byl sám v dětském domově a jeho bratr je gay. „Můžu vám říci, že kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, radši skočím z okna, protože jsem vždycky chtěl mít maminku a tatínka,“ zní proto z jeho úst hrozně, ale je to ve výsledku jedno. Řekněme si proč.

Na rozdíl od jiných stran zná Tomio Okamura politickou mapu a ví, kde se nachází jeho volič. Konzervativní křesťanskopravicové strany, jako je ODS či TOP 09, dopředu avizovaly, že podpoří zákon o manželství, kdy gayové mohou adoptovat děti, a to bez výhrad. Což je přesně to, co nahrává Okamurovi, ANO má plno práce s pandemií, ti se k tomuto nevyjadřují, takže Tomio cítí příležitost silného protihlasu. Schvalování sňatků a rozšiřování práv je povětšinou tématem středolevicových a zelených stran, kdy na druhé straně není žádný protestní hlas, jen ten Okamurův, což znamená, že v tuto chvíli si jde pro hlasy těchto nesouhlasících voličů, a to z celého spektra.

Okamura je vysmíván za přehnané vlastenectví, téma migrace, nyní manželství gayů a má přezdívku Pitomio. Jenomže intelektuálové dělají opět tu stejnou chybu, kdy ho nevnímají jako soupeře, ale jako blbečka, čímž mu opět a zase paradoxně pomáhají a nahánějí mu do náruče další příznivce. Okamura se poučil z povýšenosti některých stran, které si myslí, že volby se vyhrávají v pražské kavárně na Instagramu, a cílí přesně tam, kde se volby vyhrávají doopravdy, tedy na menší města, vesnice a starší lidi. Vždy si vybere správné téma, nejlépe takové to „fouňovské“, a jestli pak na něj vytáhnete něco z minulosti, nemá problém tento rozpor otočit ve svůj prospěch či úplně změnit názor.

Je to vidět na preferencích, Okamura se už dostal přes dvanáct procent, což znamená, že je druhou nejsilnější stranou, která není v koalici. Pečlivě krok za krokem sbírá protestní hlasy těch, kdo nejsou spokojení nejen s tím, jak Babiš s Hamáčkem nezvládli pandemii, ale stejně tak těch, kteří nerozumí tomu, proč pravicové strany dělají všechno kromě pravicového programu.

Novináři se mu smějí a předhánějí se, kdo na něj udělá lepší vtip, nicméně místo toho by bylo lepší se připravit na to, že v říjnu to s největší pravděpodobností bude také on, kdo rozhodne o osudu nové vlády a jakou bude. Nikdo se moc nezabývá tím, jakou je ve skutečnosti osobností, všichni se jen smějí tomu, že má hloupé voliče, a stranou jde fakt, že Okamura je chladný a konstruktivní ideolog moci a peněz, je pro úspěch strany ochoten kompromisů a dohod, není to tedy fanatik, z byznysu je naučený uzavírat dohody a překonávat krize. Už dvakrát zažil vnitrostranický puč, dokázal se vrátit do Poslanecké sněmovny a opět zabodovat. Myslet si, že to je amatér, jako býval Sládek nebo legrační Věci veřejné, to je chyba, která bude všechny strany něco stát.

Okamura udělá vše pro to, aby byl ve vládě, aby se podílel na jejím sestavování, a jde tomu naproti i skokem z okna.

Oproti tomu je tu „budu premiér“ Petr Fiala, kdy staré páky z ODS musí přihlížet tomu, jak Fiala demontuje konzervativní pravicovou stranu v jakýsi derivát zelených pirátských liberálů. Namísto rozhodného býka v čele strany tu máme vystrašeného pána z Brna, za něhož stále častěji mluví Pekarová. ODS sama o sobě je nejdále od lidí, co kdy byla od roku 1989. Na rozdíl od Okamury, který z okna doskákal do mnoha domácností, můžete na to nadávat, jak chcete, ale nic s tím neuděláte. Celá politická scéna je v tomto nepoučitelná, po takovýchto excesech vždy začne vysmívání se politikovi s protestním názorem, což jen strhne frustrovanou část populace. Místo aby se předsedové stran snažili tuto část uklidnit a přesvědčit, že mají jít s nimi.

Nic lepšího si Andrej Babiš, který je na pokraji zhroucení, asi nemohl přát, včetně toho, že jeho možná budoucí parťák Okamura je stále silnější a jako takový bude zřejmě i on rozhodovat o tom, kdo bude premiér. (On už je to Petr Fiala, ale ještě nevíme, ve které zemi.)

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:38 úterý 31. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 161
  • 25
  • 10
  • 4
  • 3
  • 2