Český Floyd prý nebral drogy. Vzal si lék Tramal na bolest hlavy, tvrdí romský aktivista

Ležel nahý na zemi, pak se pral s jiným narkomanem a nakonec jako blázen mlátil do zaparkovaných aut. Ani nové video z Teplic ale romského aktivistu Emila Voráče nepřesvědčilo o tom, že sobotní policejní zákrok proti drogově závislému muži byl v pořádku. Aktivista navíc zmiňuje, že podle nových informací, jež má k dispozici, nebyl „český George Floyd“ pod vlivem drog, ale vzal si pouze lék proti bolesti, který mu předepsal lékař.

Česká policie v pondělí zveřejnila video, které předchází sobotnímu zásahu, po němž zemřel teplický narkoman.

Na nahrávce muž nejprve leží polonahý na zemi, pak se zvedne, chová se velmi podivně a následně začne mlátit do zaparkovaného auta. Není pochyb o tom, že byl pro okolí nebezpečný, a proto policisté zasáhli.

„Žádný ‚český Floyd‘. Zákrok proti několikanásobnému recidivistovi, který pod vlivem OPL demoloval auta ve svém okolí a nedbal žádných výzev policistů, proběhl v souladu se zákonem a neměl žádnou souvislost s úmrtím zemřelého. Potvrdila to soudní pitva,“ uvedla policie na Twitteru.

Z chování muže ve videu je navíc evidentní, že je pod vlivem drog. Jeho šílené chování vykazuje známky toxické psychózy.

S tím ale zásadně nesouhlasí romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro, který je nadále toho názoru, že policie reagovala neadekvátně a snaží se zakrýt stopy. 

Voráč na Facebooku navíc uvádí, že podle jeho informací, které nově získal od lidí z okolí, nebyl zesnulý Rom během policejního zásahu pod vlivem drog, ale vzal si pouze prášek na bolest hlavy. S drogami se prý snažil seknout.

„Z výpovědí svědků vyplývá, že muž v předešlých dobách měl problémy s drogami, ale v současné době prý ne, spíše prý trpěl přílišnými bolestmi hlavy a měl předepsaný od lékaře tramal. Nejsem odborník, ale prý větší dávka tohoto léku může způsobit stejný výkyv jako droga,“ píše Voráč.

Zmíněný lék Tramal je opioid, který se používá k léčbě mírné až středně silné bolesti. Nežádoucími účinky mohou být i záchvaty či snížení bdělosti.

Aktivista Voráč je také pěkně nahněvaný na Romy, kteří sobotnímu incidentu přihlíželi a svého pravděpodobně zfetovaného kamaráda se před policisty nezastali.

„Nechápu je, protože teď jsou všichni obyvatelé z toho domu, odkud se točilo i to video, které kolovalo sociálními sítěmi, najednou zalezlí a prý k případu nesmí podávat žádné informace. Dokonce zaznívají názory, že od policie mají přísný zákaz se k tomu případu vyjadřovat,“ informoval romský aktivista, který už dříve na Facebooku hecoval všechny Romy, aby vyšli do ulic a dali najevo, co si o policejním zásahu myslí.

„Naštvaných je nás mnohem více, já to mám ale trochu z ruky, žiji asi sto kilometrů daleko od Teplic, takže bych to asi úplně neorganizoval, ale samozřejmě to podpořím,“ řekl Expresu Voráč.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:51 středa 20. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 238
  • 136
  • 20
  • 13
  • 11
  • 11