Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Debata rozvířila diskuzi: Rey dělí Česko, generál slabší než na Primě. Jen Nerudová se moc neřeší

    Debata na Nově | foto: Michal Růžička, MAFRA

    Velkým vrcholem ostré předvolební kampaně byla včerejší debata v televizi Nova, které se jako jediné zúčastnil i expremiér Andrej Babiš. Reakce jsou ale hodně rozporuplné. Řeší se moderátor Rey Koranteng, Babišův úspěch či to, že generál Petr Pavel neměl takový drajv jako předchozího dne na Primě. Kdo se naopak neřeší vůbec, to je Danuše Nerudová. Je znát, že volby už jsou definitivně soubojem dvou mužů.

    Pochopitelně nejskloňovanějším jménem je po včerejšku Andrej Babiš. Nova se stala jedinou televizí, kterou svou návštěvou poctil. A nakonec se ukazuje, že zvolil dobrou strategii.

    V debatách před parlamentními i komunálními volbami se často nedokázal udržet, zvyšoval hlas, hádal se, skákal ostatním do řeči. To se před volbami na prezidenta, což je především reprezentativní funkce, nehodí. Všechnu energii tak Babišův tým soustředil právě na Novu, důkladně ho připravil.

    „Andrej Babiš je oproti debatám před parlamentními či komunálními volbami, ve kterých útočil na ostatní kandidáty a skákal jim do řeči, jako vyměněný. Několik týdnů se v ústraní učil usmívat a neskákat do řeči. A hlavně nevřískat,“ komentoval ve včerejším online přenosu Expresu politický komentátor VOX TV Filip Turek.

    A není zdaleka jediný, kdo si toho všiml. Dokonce i věčný odpůrce Andrej Babiše a další prezidentský kandidát Pavel Fischer uznal, že debata šéfovi hnutí ANO sedla.

    „Z diskuze privilegovaných kandidátů v TV Nova jsem rozčarován. Petr Pavel i Danuše Nerudová stále něco vysvětlovali, pohybovali se v minulosti nebo mluvili obecně. Andrej Babiš je svým svěžím populismem systematicky válcoval. A když došlo na politické zkušenosti, a to i zahraniční, Pavel ani Nerudová neměli co říct. Dalo se to předpokládat, bohužel. Citelně chyběl hlas člověka s přímou politickou zkušeností, který by Babišovi oponoval. Tato diskuze Andreji Babišovi výrazně pomohla v jeho tažení na Hrad,“ napsal Fischer.

    Emoce vzbudil také generál Petr Pavel. Mluvil tradičně skvěle, srozumitelně a stručně, jenže zatímco z debaty na Primě vzešel jako suverénní vítěz, tentokrát jeho projev působil méně energičtěji. Jak také podotkl Fischer, místy byla absence politických zkušeností i v jeho případě znát.

    „Ve včerejší debatě na Nově byl pan generál dost nevýrazný a popravdě trochu zklamal. Včerejší debata mu určitě nezlepšila rating,“ komentuje přímo na Pavlově profilu jeden z diváků, ačkoliv spousta dalších naopak zdůrazňuje, že je generál utvrdil v tom, že bude nejlepší prezident.

    Debata na Nově

    Došlo také na nejednu situaci, kdy generál Pavel ztratil svůj pověstný klid, který zdůrazňuje i jeho volební motto. Především ve chvíli, kdy zaútočil na moderátora Reye Korantenga.

    „Tu poslední otázku vám snad poslal WhatsAppem Mirek Kalousek, ne?“ vypálil generál v reakci na otázku ohledně kostlivců ve skříni v podobě členství v KSČ. Několikrát také zaútočil na Babiše.

    Právě i Rey Koranteng českou veřejnost svým výkonem v debatě rozdělil. Párkrát musel zastavovat Andreje Babiše, který chtěl hodně mluvit, také bylo znát, že si ho Pavel znepřátelil poznámkou o Kalouskovi. Podle části diváků debatu zvládl bez problému, a dokonce ji pozvedl, jiní ovšem nesouhlasí.

    „První debata, na kterou se dívám. Poněkud mi uniká smysl a obsah, kam to Koranteng vede? Taková matějská: od lochnesky, k ruskému kolu přes řetízkáč,“ napsal exposlanec za ODS Pavel Drobil, zatímco jeho kolega a expremiér Mirek Topolánek zašel ještě dál.

    Dodal ovšem, že právě bez Babiše by debata byla nudná.

    Kdo se naopak po včerejší novácké show nepropírá takřka vůbec, je Danuše Nerudová. Je znát, že bývalá rektorka Mendelovy univerzity pomalu vypadává z kola ven a volby budou především soubojem Babiše a Pavla.

    Důvod je prostý, Nerudová debatu na Primě jasně prohrála a včera byla jakýmsi neutrálním třetím kolem u vozu. Vše se točilo hlavně kolem Babiše, jemuž zdatně oponoval Pavel, ona se sice snažila dostat do hry, ale marně. Výraznější byl pouze její útok na Babiše kvůli ČNB, kdy prohlásila, že expremiérův zájem byl stlačit úroky na půjčkách, protože je potřebuje jeho Agrofert.

    „Začíná být agresivní, pozor, poprvé v životě! A také velmi aktivistická. Byl to zajímavý útok ohledně ČNB. Dnešní debata pro ni působí určitě o trošičku pozitivněji než ta včerejší. Ale jak jsem říkal, nic horšího už přijít nemohlo,“ zhodnotil pro Expres v online přenosu politický komentátor Filip Turek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:16 sobota 13. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      60
    • Haha
      9
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    • Trapas
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...