Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Turek komentuje debatu: Vítězí Danuše. Umí se usmívat, i když nic nevyplodí. Show hlavně o Babišovi

    Debata na Nově | foto: Michal Růžička, MAFRA

    Ostrá předvolební kampaň dnes večer vrcholí ve velkém stylu. Televize Nova vysílá jedinou superdebatu prezidentských kandidátů, které se zúčastní nejkontroverznější z nich, expremiér Andrej Babiš. Zvládne krotit vášně, nebo si půjde s generálem Petrem Pavlem a bývalou rektorkou Danuší Nerudovou po krku? Dočkáme se vyhrocené atmosféry v publiku podobně jako včera na Primě, kde Pavlův hlasitý kotel namíchl příznivce Nerudové? Expres sleduje online dění kolem debaty, reakce osobností české politiky a přinášíme vám také exkluzivní postřehy politického komentátora televize VOX TV Filipa Turka!

    21:50 Filip Turek: Dnešní debatu jednoznačně vyhrála paní Danuše Nerudová. A to proto, že se dokáže usmívat i ve chvíli, kdy hodně dlouho nedokáže říct vůbec nic smysluplného. Na druhém místě se umisťuje Rey Koranteng, že už to má za sebou. Hned v závěsu je Petr Pavel proto, že dokázal za nejkratší čas poměrně jasně a srozumitelně reagovat. Nejhůře dopadl Andrej Babiš, protože po absenci v ostatních debatách všem připomněl svůj projev. Ještě daleko za Andrejem Babišem jsme skončili my voliči, protože nás čeká bezesná noc. Neumím si představit, že někdo z nás je přesvědčen o tom, že ten, koho tam zítra bude házet, bude dobrým prezidentem.

    @v.o.x.tv_news a náš pořad Po žních je občas docela sparta
    @gabrielaindetail
    @mr.kubelik
    #velikedobro #požních #prezident #president #vox #view #interview #love #work #hardwork #dictator

    7. prosince 2022 v 19:52, příspěvek archivován: 12. ledna 2023 v 22:45

    21:49 Debata je u konce. Přes všechna očekávání byla klidná, lidé od ní nejspíše čekali trochu více akce.

    Debata na Nově

    21:45 Filip Turek: Oceňuji to, že z rozhovoru vyplývá, že všichni tři včetně Danuše Nerudové pravidelně sledují mé komentáře a také komentáře mého kamaráda a kolegy Petra Macinky. Třeba i v případě prezidentských milostí a amnestií jednoznačně i Danuše Nerudová potvrdila, že je fanouškem Filipa Turka, Petra Macinky a hlavně Václava Klause.

    Všichni kandidáti se shodli na tom, že by amnestii nevyhlašovali. Ohledně milostí by se radili s týmem.

    Petr Macinka, Filip Turek

    21:40 Podle Filipa Turka debatu vyhrává generál Petr Pavel. A to hlavně tím, že voličům ukazuje, jak reprezentativně by mohl působit v roli prezidenta.

    Filip Turek: Má přesné, trefné, stručné a srozumitelné odpovědi. A zdá se, že působí opravdu tak reprezentativně, jak bychom si dokázali prezidenta představit a jak bychom dokonce chtěli, aby vypadal. Bohužel to, jak mluví, úplně nekoresponduje s jeho minulostí. Nicméně předpokládám, že voliči ocení hlavně to, jak bude vypadat na poštovních známkách.

    21:30 Filip Turek: Petr Pavel opět jednoznačně vyhrává tím, že mluví nejméně.

    21:25 Filip Turek: Zatímco pan Babiš mluví o zorganizování míru v Evropě, paní Nerudová se hlásí o slovo, aby nám sdělila, že válka vůbec nemusela vzniknout, kdybychom zavedli sankce za anexi Krymu. Je to nejhloupější věc, kterou jsem dnes slyšel.

    21:24 Filip Turek: Petr Pavel jeví značné známky únavy, začíná nadměrně mrkat a během pětačtyřiceti vteřin z šedesáti neřekl prakticky vůbec nic kromě toho, že byl druhým nejvýznamnějším člověkem v NATO v době, kdy po světě provádělo dost diskutabilní operace.

    21:20 Filip Turek: Reprezentace a zahraniční obchod jsou samozřejmě nejsilnější devízou Andreje Babiše. Má v tom největší zkušenosti. Pokud ho Evropská unie nevyšetřuje za krádeže dotací, které jsou samy o sobě mylnou ideologií, na tomto poli zastiňuje zbylé dva kandidáty. Danuše Nerudová poprvé správně pochopila funkci prezidenta. V tom smyslu, že zahraniční politika není jeho prací. Po včerejším výprasku by neměla Čínu vůbec připomínat, protože se vyjadřovala tak hloupě, že to až není možné. Její střídmá reakce je asi poplatná tomu, že jí někdo sdělil, že zahraniční politiku dělá ministr zahraničí.

    Debata na Nově

    21:19 Filip Turek: Babiš se pokouší o americký úsměv, ale já si myslím, že jeho přirozený projev byl lidem sympatičtější, protože jsou na něj už tak zvyklí.

    21:15 Danuše Nerudová přece jen vystrkuje růžky směrem k Andreji Babišovi.

    Filip Turek: Začíná být agresivní, pozor, poprvé v životě! A také velmi aktivistická. Byl to zajímavý útok ohledně ČNB. Dnešní debata pro ni působí určitě o trošičku pozitivněji než ta včerejší. Ale jak jsem říkal, nic horšího už přijít nemohlo.

    21:10 Debata zatím nikterak výbušná není. Včera na Primě na atmosféře rozhodně přidaly „kotle“ kandidátů, tentokrát je všechno komorní a prezidentští kandidáti nejsou příliš vyhecováni k výpadům.

    „Z téhle debaty zatím musejí mít největší radost fanoušci defenzivního fotbalu!“ vtipně glosuje politický komentátor MF DNES Petr Kolář.

    21:09 Danuše Nerudová sice je ve studiu, ale vesele přitom dává příspěvky na Twitter. Lidé se tím dobře baví. Někdejší rektorce to může uškodit, je sice veřejným tajemstvím, že vytíženým politikům či kandidátům spravuje sociální sítě tým, Nerudová se to ale ani nesnaží nijak zakrýt.

    21:05 Filip Turek: Andrej Babiš je oproti debatám před parlamentními či komunálními volbami, ve kterých útočil na ostatní kandidáty a skákal jim do řeči, jako vyměněný. Několik týdnů se v ústraní učil usmívat a neskákat do řeči. A hlavně nevřískat. Generál oproti tomu využívá toho, že je všech všude moc. Nevyjadřuje se zbytečně dlouze, ale naopak přímě. Myslím, že leze všem lidem nejméně na nervy. To je jeho nejsilnější stránka. Nyní dokonce přiznal svou minulost, to je mi sympatické.

    21:00 Filip Turek: Andrej Babiš pochopil svou jedinou možnost, jak ve druhém kole porazit Pavla. Neustále opakovat, že to je vládní kandidát a byl by prodloužená ruka našeho premiéra Fialy. Je to jediné, co mu pomůže na Hrad.

    20:55 Filip Turek: Soudruh generál se poprvé trochu zakoktává. Nechtěl se přeřeknout, takže když říkal, že se chce vyvázat ze závislosti na Rusku, musel chvíli přemýšlet, aby neřekl USA, tedy svého původního nepřítele.

    20:50 Filip Turek: Generál Pavel správně a striktně poukázal na kupování si hlasů v podání Andreje Babiše. Byla to poměrně elegantní a strohá reakce a to je to, co generál umí a získává tím voliče, na rozdíl od ostatních. Je příjemné, že aspoň někdo z těch tří se umí dobře vyjadřovat, a ještě k tomu česky. O morálních kvalitách generála Pavla to bohužel asi moc nevypovídá, ale reprezentativní funkci by na první pohled jednoznačně zvládl.

    Filip Turek ve svém ráji

    20:45 Filip Turek: U pojmu „svoboda“ Danuše Nerudová opět apeluje na studenty základních škol. To dělá pravidelně. Zatím jí nejspíše nikdo neřekl, že děti nemají volební právo. (...) Projev má opět takový, že evidentně nechápe, co je a není v pravomocích prezidenta republiky. Máme štěstí, že tato velmi silná žena s velmi slabými názory je tak pohledná.

    Drahé polovičky dostaly příležitost říct, proč by který kandidát měl vyhrát. Robert Neruda je evidentně velmi nesobecký, chtěl by s námi sdílet svou manželku.

    „Já bych se, s dovolením, nedal,“ říká Filip Turek. Nejvíce sympatická mu přišla Eva Pavlová.

    Debata na Nově

    20:40 Filip Turek: Danuše Nerudová působí klidně. Radši. Po včerejší debatě už více znemožněna být nemůže.

    20:35 Filip Turek: Babišovi by mnohem více pomohlo, kdyby se dokázal za některé kroky v roli premiéra omluvit. Neustále mluví o tom, jak vše udělal dobře. Je to kontraproduktivní. Jeho tým ví, proč mu debaty zakázal a na tuhle jedinou ho připravili, vytunili a pokusili se mu udělat podobný masarykovský vous, jako má Pavel.

    20:30 Generál Pavel zaútočil na moderátora Reye Korantenga. Otázky mu prý píše Miroslav Kalousek.

    20:29 Filip Turek: Líbí se mi útok na Danuši Nerudovou za to, že se v její škole prodávaly tituly. Porovnal bych to s tím, že Babiš řídil Agrofert a desetitisíce zaměstnanců a pokazil jednu dotaci, kterou vrátil, načež byl soudem osvobozen. Generál Pavel řídil NATO a nepokazil nic. Nerudová řídila jednu školu a udělala tam takovýhle průšvih.

    20:25 Filip Turek: Debata začala opakem toho, co je nestranné: Babiš si útoky zaslouží. Díky tomu si ale uvědomuji, jak nerovná a nesprávná je cesta toho, že televize rozdělily debaty na kandidáty, kteří jsou médii předurčeni vyhrát, a na ty ostatní. Marek Hilšer v předchozí debatě udělal poprvé něco smysluplného, vkusného, inteligentního a správného a odešel. Nova se sice tváří, aby debata působila spravedlivě, ale spravedlivá není. Obávám se ale, že Andreji Babišovi to jen pomůže. Působí tam, jako že si na něj všichni zasedli. Argumentovat tím, že jeho stranický kolega ho nebude volit, takže Babiš nedokáže spojovat společnost... Neumím si představit, že by Nerudová nebo rozvědčík Pávek, aktivní komunista, dokázali spojovat společnost. Nerudová mimochodem může být vděčná za rok 1989 a za to, že do svých deseti let nestihla vstoupit do strany.

    20:20 Jako první politik na Twitteru udeřil Miroslav Kalousek. Pálí do Andreje Babiše.

    „Kolik ušil pan Pavel roušek? A kolik jich ušila paní Nerudová? Aha! Proč nepomáhali? My jsme to zvládli! Zachránili jsme tisíce mrtvých!“ napsal.

    20:19 Filip Turek: Debata začala perfektním útokem na Andreje Babiše, což si rozhodně zaslouží. Ale předpokládal bych, že bude mnohem vhodnější mu vyčíst drakonická a nesmyslná proticovidová opatření než to lehce a rychle přejít a vyčítat mu to, že si koupil zámek ve Francii.

    20:15 Filip Turek: Zatím to je nuda. Dárečky jsou pokusem působit sympaticky a možná i trochu vtipně, myslím, že se to nepovedlo. Jen květinou se nikdy nic nepokazí.

    20:10 Prvních deset minut debaty se točí kolem Andreje Babiše, nezvládnutého covidu-19 či vyšetřování ve Francii.

    20:00 Andrej Babiš dorazil na Novu s dobrou náladou, rozdával úsměvy. Poté i dárečky. Danuše Nerudová od něj dostala kytku za to, že se k ní podle expremiéra generál Pavel choval ve včerejší debatě ošklivě.

    Petr Pavel, Eva Pavlová

    Pavlovi dal Babiš kšiltovku se svým mottem „Silné Česko“ a zdůraznil, že první s čepicemi ve stylu Donalda Trumpa přišel on.

    Danuše Nerudová, Robert Neruda

    Sám šéf hnutí ANO dostal od Petra Pavla makronky. „Všiml jsem si, že je máte rád,“ narážel Pavel na Babišovu návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:51 pátek 12. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      88
    • Super
      62
    • Haha
      18
    • Tvl
      9
    • Cože
      4
    • Sladký
      3