Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Arcibiskup Graubner si získal veřejnost: Nezavírejme před zlem oči, řekl politikům navzdory

    Podnikl riskantní krok. Když arcibiskup Jan Graubner sloužil v sobotu mši za oběti masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ležela na místě jedna květina navíc - za masového vraha Davida K. jako za toho, kdo se nechal ovládnout zlem. To přitom nekoresponduje se slovy politiků či hradního experta na bezpečnost Otakara Foltýna, že po vrahovi by neměl štěknout ani pes, aby nemohl inspirovat další. „Před zlem nestačí zavírat oči, musíme se proti němu postavit,“ prohlásil Graubner.

    Proslovem k sobotní mši, na kterou se upínaly zraky všech a zúčastnili se jí i čelní představitelé státu, si arcibiskup Jan Graubner získal veřejnost. Ta oceňuje jeho citlivý a zároveň emotivní přístup.

    S jedním bodem se ale pustil na poněkud tenčí led. Řeč je o růži pro vraha, kterou bezprostředně poté začala propírat média.

    „V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť a jednu za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a zmanipulovat, že se stal nástrojem smrti. Chceme vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit,“ vysvětloval Graubner.

    Jeho krok příliš nekoresponduje s vyjádřením některých politiků, kteří apelují na to, aby se o vrahovi prakticky mlčelo.

    Ministr vnitra Vít Rakušan se postavil za studenty žurnalistiky a jejich otevřený dopis médiím, ve kterém žádají, aby se o vrahovi nepsalo vlastně vůbec. Ani o jeho původu, minulosti či vzkazech na sociálních sítích a tedy i jeho myšlenkách. Informovat o strůjci nejhoršího masakru v dějinách země označují za pouhou honbu za senzací...

    Ne všichni politici jsou stejného názoru. Například europoslanec Jan Zahradil (ODS) je toho názoru, že ministr vnitra cítí v tragickém případu šanci trochu posílit státní informační monopol. „A taky si trochu přihrát malou domů v boji s „dezinfo“.Skoro bych řekl, že on je opravdu tím nejnechutnějším zjevem stávající vlády,“ napsal na Facebooku.

    Bohoslužba ve sv. Vítu

    „Když potenciální pachatel vidí, že jeho předchůdce dosáhl velké mediální pozornosti, může ho to jako následovníka inspirovat. Přimlouvám se za co nejmenší medializaci jeho osobního příběhu. Nejlepší prevencí proti hrozbě nápodoby je, že jeho jméno se zapomene a neštěkne po něm ani pes,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam Zprávy také příslušník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakar Foltýn.

    Arcibiskup Jan Graubner ke kroku s růží sáhl zjevně i proto, že je jiného názoru. A to takového, že zlu bychom se naopak měli stavět čelem.

    „Před zlem nestačí zavírat oči, musíme se proti němu umět postavit,“ prohlásil kromě dalšího při bohoslužbě.

    Fotogalerie