Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zrůda, která popravovala studenty: Chci vraždit. Inspirovala mě ruská vražedkyně, psal David Kozák

    Je to největší masakr v dějinách Česka. Při střelbě na filozofické fakultě univerzity Karlovy zemřelo deset lidí a útočník, další lidé bojují v nemocnicích o život. Vražedné řádění má na svědomí student obecných dějin, který měl ve škole výborné výsledky. Na sociální síti Telegram ovšem psal, že chce spáchat masovou vraždu a inspirovala ho k tomu ruská studentka Alina Afanaskina, která počátkem prosince zastřelila dva lidi na ruském gymnáziu. Policie potvrdila, že pracuje i s variantou, že Kozák spáchal i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese.

    Kozákovi se ve škole dařilo, letos v květnu dostal ocenění od Polského institutu v Praze za svou práci s názvem „Problematika antagonismu haličského rolnického a krakovského povstání v roce 1846".

    Zároveň ale čtyřiadvacetiletý muž trpěl psychickými problémy a hlavou se mu honily zvrácené myšlenky. Chtěl vraždit. A podle zprávy, kterou po sobě zanechal na sociální síti Telegram, si vše dlouho promýšlel.

    „Dovolte mi se představit. Jsem David. Chci spáchat střelbu ve škole a možná i sebevraždu. Alina Afaskinová mi opravdu hodně pomohla,“ psal Kozák sociální síti a odkazoval přitom na případ ze 7. prosince, kdy na gymnáziu v ruském Brjansku čtrnáctiletá dívka zastřelila dva studenty, pět jich postřelila a pak spáchal sebevraždu.

    „Vždycky jsem chtěl zabíjet, myslel jsem, že budu maniak. Pak jsem si uvědomil, že masová vražda je mnohem výhodnější než sériové vraždy. Jak jsem říkal... Čekal jsem... Snil jsem... Chtěl jsem... Ale Alina byla posledním podnětem. Bylo to, jako by za mnou sestoupila z nebe a pomohla mi,“ pokračoval dále.

    Napsal také, že nenávidí svět a chce způsobit co nejvíce bolesti.

    Kozák na Telegramu napsal, že chtěl svůj účet uzavřít, ale poté si přečetl, že nejlepší bude tuto zprávu napsat pár hodin před střelbou. Policie ovšem zatím tento účet prověřuje, zda skutečně střelci patřil.

    Masový vrah si vybral čtvrtek, pouhé tři dny před Štědrým dnem. Nejprve v Hostouni zavraždil svého otce, pak vyrazil do Prahy. K dispozici měl celý arzenál, policie našla dlouhé i krátké zbraně a výbušniny.

    Policie navíc pracuje i s verzí, že Kozák mohl být pachatelem vraždy dvaatřicetiletého muže a jeho teprve dvouměsíční dcery v Klánovickém lese. Policejní prezident Martin Vondrášek tuto variantu označil dokonce za „velmi reálnou“.

    Tady plánoval řádění, zabil tátu a skrýval zbraně

    Policisté během odpoledne a večera prohledávali právě dům v Houstouni, kde Kozák žil a zavraždil svého otce. Jak je patrné z fotografií, rodina si nežila špatně, měla moderní domek. Z něj pak kriminalisté vynášeli nejrůznější předměty coby důkazní materiál. Později začala policie vyklízet i další domy v sousedství.

    Dům otce střelce v Houstouni

    Otec podle informací Expresu pracoval dlouhá léta na letišti a mezi kolegy byl oblíbený. Právě i na letišti měli policisté zasahovat pro podezření, že by se tam mohla nacházet výbušnina.

    Policisté vynášejí důkazy z domu v Houstouni.

    Fotogalerie