Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čeští studenti studující v zahraničí: Zapalte za nás na pietě svíčku, jsme zdrcení. Útok otřásl Kanadou i Británií

    Masový útok na Univerzitě Karlově zasáhl nejen studenty, ale celý svět. O brutálním činu, který se ve čtvrtek odpoledne odehrál na Filozofické fakultě píší i zahraniční média. Čeští studenti jsou z celého incidentu značně otřeseni. Jinak tomu není ani u českých studentů, kteří momentálně nežijí na území České republiky a studují v zahraničí. Redakce Expres.cz získala výpovědi studentů, kteří se nachází v Kanadě a Velké Británii.

    Brutální masový útok, který se ve čtvrtek odpoledne odehrál na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zasáhl nejen Českou republiku, ale takřka celý svět. O útoku ihned informovalo mnoho světových médií včetně BBC, CNN, The Guardian, The New York Times a dalších.

    Tragédie zasáhla i mnoho českých studentů, kteří momentálně žijí a studují v zahraničí. Zdejší spolužáci jim vyjadřují soucit a obyvatelé nabízí psychologickou pomoc. Redakci Expres.cz se podařilo získat výpovědi studentů, kteří se aktuálně v zahraničí nachází.

    „Jsem naprosto zdrcená. Moji bývalý spolužáci šli zrovna v době střelby ze školy na Staroměstskou, ze Staroměstské jezdili pravidelně domů. Spolužačky mi ihned začali posílat fotky, videa a psaly co se stalo. Je to fakt šílený,“ řekla Expresu studentka Lenka, která studuje v Kanadě.

    „Mně je z toho hrozně smutno, nechápu to. V Kanadě jsou toho plné zprávy. Kanadský prezident už České republice vyjádřil upřímnou soustrast. Píšou mi i kanadští studenti, České republice též vyjadřují soustrast. Moje kanadská hostitelská rodina se snaží pomoc též. Ihned mi nabídla psychologickou pomoc. Zapal za mě na pietě prosím svíčku.“ dodala mladá studentka.

    Jinak tomu není ani ve Velké Británii, která je mezi českými studenty velmi oblíbená. Díky vzdělávací prestiži, kterou se britské vysoké školy mohou chlubit, to je samozřejmě pochopitelné. Někteří ze studentů se po skončení zimního semestru rozhodli na Vánoce do České republiky nevracet, tudíž nás informovali o tom, jak se k tragédii Británie staví.

    „Je to hrozné. Mezi britskými studenty je Česká republika velmi oblíbená a rádi sem jezdí. Jinak tomu není ani u starších občanů. Situace, které se na Univerzitě Karlově odehrála, nás všechny velmi zasáhla. V samotné Británii je kriminalita poměrně vysoká, ale k tak strašné události, jako je střílení na univerzitě, tu v posledních letech opravdu nedošlo,“ začala studentka Klára.

    „Jsou toho tady opravdu plná média. Mnoho britských mezinárodních studentů, kteří tu studují s námi, České republice vyjadřují upřímnou soustrast a zajímají se o nás. Čeští studenti se tu schází a navzájem se podporují. Několik z nich mělo na Filozofické fakultě i mnoho přátel,“ zakončila.

    Fotogalerie