Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První jména mrtvých a slova plná bolesti: Spolužačka zemřela, nevím komu volat

    Záchranáři odvážejí do nemocnice raněného. | foto: iDNES.cz

    Začíná se potvrzovat identita studentů, kteří během čtvrtečního masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přišli o život. Podle informací redakce Expres.cz jsou většina obětí dvacetileté dívky. Jedna z dívek studovala ještě minulý rok na jiné fakultě Univerzity Karlovy, změna oboru se jí stala osudným. Všichni jsou značně zdrceni a v třídních skupinách univerzity nastává obrovská beznaděj. Studenti neví co dělat a koho zkontaktovat.

    Pár hodin po včerejším brutálním útoku se zveřejnil seznam pohřešovaných studentů, který se každou půl hodinu aktualizoval. Studenti si ho pravidelně přeposílali do třídních skupin a kontrolovali, zda došlo k nějakým změnám. Poslední aktualizace proběhla v půl jedné ráno, tehdy bylo na seznamu pohřešovaných dvanáct jmen.

    Ráno však studenty druhého ročníku Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy zasáhla krutá zpráva. Jejich bývalá spolužačka, která se na zmiňovaném seznamu objevila, je po smrti. Dívka se po absolvování prvního ročníku Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy rozhodla změnit obor a přešla na „sesterskou“ Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, která se jí stala osudnou.

    „Ahoj. Jsem bohužel posel špatných zpráv. Naše bývalá spolužačka a kamarádka bohužel včerejší útok nepřežila. Píšu to sem pro její kamarády, protože nevím, koho přesně zkontaktovat.“ zasáhla ráno zdrcující zpráva studenty druhého ročníku jedné z fakult Univerzity Karlovy. Dívce bylo 20 let.

    Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v pátek potvrdil, že čtvrteční útok střelce v hlavní budově fakulty na náměstí Jana Palacha v centru Prahy nepřežila jeho ředitelka Lenka Hlávková. „Je to pro nás všechny nesmírně krutá zpráva,“ uvedl ústav na Facebooku.

    Lenka Hlávková

    Páteční výuka je na Univerzitě Karlově zrušena. V Karolinu (Ovocný trh 3, Praha) bylo zřízeno pietní místo u kašny, na místě typickém pro setkávání studentů a zaměstnanců.

    „Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážené studentky, vážení studenti, v souvislosti s tragickými událostmi, které se dnes udály na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a které měly za následek řadu ztracených a zmařených životů, vyjadřujeme společně s vedením Filozofické fakulty UK hlubokou soustrast všem pozůstalým, kteří ztratili své nejbližší, a jsme nyní v myšlenkách i s blízkými těch, kteří nyní o svůj život bojují. Rádi bychom také touto cestou vyjádřili svůj velký vděk všem, kteří se zasloužili o to, aby zamezili větším ztrátám na životech, složkám integrovaného záchranného systému a všem zdravotnicím a zdravotníkům, kteří nyní o naše zraněné v nemocnicích pečují,“ sdělila Univerzita Karlova.

    „Vedení Univerzity Karlovy stejně jako vedení Filozofické fakulty UK od prvního okamžiku ve spolupráci s bezpečnostními složkami řešilo danou situaci v rámci rychle zřízeného krizového štábu. Doporučilo také zrušit z pietních důvodů páteční univerzitní akce včetně výuky. V Karolinu (Ovocný trh 3, Praha) bylo zřízeno pietní místo u kašny, na místě typickém pro setkávání studentů a zaměstnanců. Míra násilí, která se dnes na Univerzitě Karlově udála, je pro naši akademickou obec, i pro Českou republiku absolutně nová a zcela šokující. Stůjme proto v těchto těžkých chvílích při sobě. Prosíme všechny, aby se pokusili zachovat rozvahu a klid a znovu vyjadřujeme soustrast všem, jimž ztráta blízkých zlomila srdce. Jsme s vámi všemi v těchto těžkých chvílích a velmi děkujeme za dosavadní i budoucí podporu.“ uvedla Univerzita Karlova.

    Pro ty, kdo cítí potřebu mluvit o svých zkušenostech nebo hledají emocionální podporu nabízíme několik zdrojů první psychické pomoci dostupných nonstop.

    Pro děti, mladistvé a studující do 26 let: Linka bezpečí: 116 111

    Pro dospělé od 18 let: Linka první psychické pomoci: 116 123

    Pražská linka důvěry: 222 580 697

    Krizová linka In IUSTITIA: 773 177 636

    Krizové linky Dům tří přání: 607 199 291, 606 056 200

    Krizová linka In IUSTITIA pro anglicky mluvící: 773 177 844

    Další info pro anglicky mluvící

    https://www.praguetherapy.com/emergencie

    Krizový chat Univerzita Karlova

    https://centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html

    V případě bezprostředního ohrožení zdraví nebo života volejte 155.

    Fotogalerie