Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Evropské centrum pro Romy protestuje kvůli smrti narkomana z Teplic: Policejní rétorika, budeme se bránit!

    Romové se bouří! Nesouhlasí s policejní verzí smrti narkomana z Teplic Stanislava Tomáše. | foto: Koláž Expresu

    Závěrečná pitevní zpráva prokázala, že Stanislav Tomáš, jehož v červenci zadržela policejní hlídka v Teplicích, zemřel v důsledku předávkování pervitinem. Podle nejnovějších zjištění chtěli strážníci narkomanovi pomoci, on je ale začal zničehonic kousat a byl agresivní. Až poté byl zpacifikován. S policejní verzí ale zásadně nesouhlasí Evropské centrum pro práva Romů, které uvedlo, že se jedná o obvyklou policejní rétoriku a prý plánují dále bojovat za spravedlnost v tomto případu.

    „Znalecký posudek konstatuje, že mezi zákrokem policistů a úmrtím muže neexistuje žádná souvislost. Smrt nastala v přímé příčinné souvislosti s intoxikací pervitinem,“  informovala v úterý policejní mluvčí Šárka Poláčková.

    Policejní verze, podle níž přivolaní strážníci za smrt Stanislava Tomáše nenesou žádnou odpovědnost, zafungovala jako rozbuška mezi Romy po celé Evropě.

    Nejprve výsledek znaleckého posudku zpochybnil právník rodiny Stanislava Tomáše Maroš Matiaško.

    „Žádost, aby pitvu a posudek zpracovaly osoby zjevně nezávislé a bez těchto vazeb, policie odmítla. Proto je na místě ke znaleckému posudku a závěrům znalců přistupovat kriticky a s obezřetností,“ řekl právník pro server Romea.cz.

    Evropské centrum pro práva Romů zase uvedlo, že se jedná o obvyklou policejní rétoriku a boj o spravedlnost v tomto případě prý rozhodně nekončí.

    „Znovu a znovu slyšíme od policejních složek po celé Evropě totéž, že ‚neexistuje žádná souvislost mezi zásahem policie a smrtí Roma‘. Ve všech případech, kdy jsme vedli soudní řízení proti policejnímu násilí, opakovaně slýcháme, že ze strany provinilých policistů nedošlo k žádnému pochybení. To je bohužel součást celého procesu a je to i jeden z důvodů, proč trvá roky dostat případy policejní brutality před soud,“ nechal se slyšet Jonathan Lee z Evropského centra pro práva Romů, které zajistilo společně s českými neziskovkami rodině Stanislava Tomáše právního zástupce.

    „Evropské centrum pro práva Romů je i nadále odhodláno prozkoumat všechny dostupné právní možnosti pro dosažení spravedlnosti v tomto případě,“ dodal Lee.

    Policista mu chtěl pomoci, on ho pokousal!

    Server iRozhlas.cz s odvoláním na své zdroje nově uvedl, že 19. června zfetovaný Stanislav Tomáš ještě před svou smrtí bezdůvodně pokousal jednoho z policistů a tím odstartoval celý incident.

    Strážník se přitom narkomana pouze ptal, co se mu stalo, protože Rom ležel na zemi bez trička a choval se jako smyslů zbavený. 

    Pokousanému policistovi poté přišli na pomoc dva jeho kolegové, kteří muže s kriminální minulostí povalili na zem a spoutali.

    Muž, jenž později vyfasoval přezdívku „Floyd z Teplic“, se zuřivě bránil a dva policisty poškrábal. Škrábance a kousnutí potvrdil v té době i severočeský policejní mluvčí Daniel Vítek v tiskové zprávě.

    Pokousaný policista na Tomášovi chvíli klečel, když dal nohu pryč, tak se na něj narkoman začal znovu sápat, proto mu policista znovu klekl na záda a na krk. Celá akce trvala zhruba šest minut.

    V sanitce pak Stanislav Tomáš zkolaboval a zemřel. Muž, který poslední měsíce žil pod nedalekým mostem s ostatními narkomany, se pak dočkal pompézního pohřbu v kostele.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:41 čtvrtek 24. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      130
    • Trapas
      15
    • Super
      9
    • Tvl
      6
    • Sladký
      3
    • Cože
      1