Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lidé zabránili deportaci uprchlíka, který znásilnil dívku. Jste na sebe hrdí? vzkazuje oběť

    Somálec, který znásilnil šestnáctiletou dívku, měl být vyhoštěn. Od deportace ho však zachránili cestující letadla. | foto: Internet, koláž Expresu

    Původně to vypadalo jako hrdinský skutek, díky němuž mohl uprchlík ze Somálska setrvat se svou rodinou. Britské ministerstvo vnitra se pokusilo Yaquba Ahmeda deportovat zpět do rodné země, on se ale bránil, další cestující se za něj postavili a jeho vyhoštění úspěšně zabránili. Pak ale vyšlo najevo, že jde o kriminálníka, který seděl za znásilnění. A nyní veřejně vystoupila jeho oběť, které bylo v době činu teprve šestnáct let. „Tak doufám, že se teď cítíte hrdí, že jste zastavili něco, na co jsem já čekala tak dlouho,“ říká zdrcená žena.

    Když se britské ministerstvo zahraničí před půl rokem pokusilo vyhostit Somálce Yaquba Ahmeda, osazenstvo letadla mířícího ze země se postavilo na jeho obranu. Když se muž panicky vzpouzel a vykřikoval, že má v Británii rodinu, odmítli si ostatní cestující sednout, aby letadlo nemohlo vzlétnout.

    Úředníky nakonec donutili i s Ahmedem vystoupit. Když se tak dělo, nadšeně tleskali a jeden z nich na Somálce oslavně zakřičel, že nyní je svobodný muž. Deportaci se zatím úspěšně vyhýbá.

    Posléze ovšem vyšlo najevo, že o zrovna hrdinský čin nešlo. Yaqub Ahmed totiž nebyl nebožákem, který by si musel zvykat na krutý život bez rodiny, ale především kriminálníkem. Před dvanácti lety byl odsouzen za znásilnění.

    Odporného činu se Somálec dopustil se třemi dalšími kumpány, všichni tehdy byli čerstvě plnoletí. V Londýně si počíhali na teprve šestnáctiletou dívenku, která se po večírku rozdělila s kamarádkou. Jeden z nich jí namluvil, že kamarádka čeká v jeho bytě. Tam ale čekali ve skutečnosti jen čtyři zmínění násilníci.

    Všichni za to byli odsouzeni dohromady na pětatřicet let vězení. Yaqub Ahmed byl právě před půl rokem propuštěn a následně měl být přes Istanbul vyhoštěn zpět do Somálska. Jak už ale bylo zmíněno, nestalo se tak. A stejně tak i další tři násilníci prozatím zůstávají v Británii. Pouze jeden z nich se po propuštění vydal bojovat za tzv. Islámský stát a pravděpodobně je nyní po smrti.

    Hrozně křičel? Měli jste slyšet mě

    Tomu, že se za útočníka, který jí způsobil doživotní trauma, postavilo několik desítek lidí v letadle, a on proto dál může zvesela chodit ulicemi Londýna, teď musí samozřejmě přihlížet i jeho oběť. Z tehdy šestnáctileté dívky je dnes sedmadvacetiletá maminka, která trpí dvojnásobně. Server Mail Online s ní anonymně udělal rozhovor. A její vzkaz pro cestující, kteří Ahmada od deportace zachránili, je hodně ostrý.

    „Možná jste v tu chvíli situaci neznali, ale doufám, že teď jste na sebe hrdí, protože jste zastavili něco, na co jsem tak dlouho čekala. Něco, po čem bych se cítila alespoň trochu víc v bezpečí,“ vzkázala mladá žena, která prý trpí posttraumatickou stresovou poruchou, má problém cestovat dále než dva kilometry od domova a v listopadu kvůli rostoucímu stresu skončila v práci.

    Nejprve ji prý zdrtilo, že o zabránění násilníkovy deportace četla v novinách. Na video, které zuřivě se bránícího muže na palubě zachycuje, se odvážila podívat až po delší době. A jak prozrazuje, totálně ji to sebralo.

    „Myslíte si, že hrozně křičel? Pak byste si měli poslechnout, jak jsem křičela já. Jak jste mohli bránit násilníka, jak jste do toho mohli zasahovat? Byl v poutech odvážen ze země, kdo jste, že bráníte spravedlnosti? vzkazuje znásilněná žena.

    Nyní se bojí toho, že se stresu a strachu nikdy nezbaví. „Spoustu času se cítím beznadějně, nikdy to neskončí, nikdy se z toho nedostanu. Musejí ho deportovat. Jak tohle vůbec dovolili? Je to naprostá fraška,“ zoufá si zdrcená žena.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:27 úterý 6. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      126
    • Tvl
      83
    • Super
      35
    • Sladký
      25
    • Haha
      18
    • Cože
      15