Slovensko provede plošné testování na koronavirus. Úřady se bojí velké ostudy

Slovenská vláda schválila plošné testování na koronavirus pro obyvatele starší deseti let. Plán, který se velmi zamlouval premiérovi Igoru Matovičovi, má za úkol připravit a provést armáda. Pokyny už obdržely také samosprávní celky, ale přípravu provázejí od samého začátku nejasnosti. Úředníky zaskočila především nezvykle krátká doba na přípravu a neúplné informace. Někteří se už nyní obávají toho, že by se testování mohlo proměnit v jedno velké fiasko.

„Jde o největší logistickou operaci v novodobých dějinách Slovenské republiky. Úspěch celé operace se v první řadě zakládá na ochotě lidí spolupracovat. Žádám vás o zodpovědnost při přístupu k testování,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď po mimořádném jednání kabinetu.

Do testování by se podle něj mělo zapojit až padesát tisíc osob, z toho zhruba osm tisíc budou vojáci, kteří mají celou akci za úkol provést.

Testování proběhne na přelomu října a listopadu. Nejvíce postižené okresy budou testovány už příští týden. O možnosti celoplošného testování populace veřejně debatoval i český ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Slovenský premiér Igor Matovič věří, že testování pomůže Slovákům odhalit ohniska nákazy.

„Čím více lidí přijde, tím dříve začneme žít normálním životem. (...) Lockdown je jedna možnost, poctivé přetestování Slovenska je druhá možnost,“ uvedl Matovič, jenž ještě během první vlny epidemie navrhoval blackout Slovenska, který by zemi na nějaký čas zcela odřízl od okolního světa.

Přestože slovenská vláda uvedla, že hlavní práci bude mít za úkol armáda, už nyní se ukazuje, že bez dokonalé spolupráce s úřady to možné nebude, právě zde může celý projekt pohořet.

„Jestli si vláda myslí, že organizaci tak obrovské operace může během pár dní hodit na samosprávy, trochu se spletla,“ napsal na sociální sítě Ivan Lučanič, pracovník úřadu v Petržalce.

„Dnes po setkání starostů městských částí na okresním úřadě vidíme, že hlavní břímě této operace musí zastřešit samosprávy,“ pokračoval rozlobeně Lučanič, podle něhož je hlavním problémem to, že s úředníky dlouho nikdo nemluvil a dostali jen kusé informace.

Problém v romských osadách Slovensko očekávalo už na začátku měsíce.

Premiér odmítl možné problémy už ze začátku jakkoliv komentovat. „Žádnému státu nepomůže, když nastane dvojvládí. Velení tohoto celého projektu na sebe převzaly Ozbrojené síly Slovenské republiky, takže tyto otázky jsou vhodné spíše pro jeho velení,“ řekl na tiskové konferenci Igor Matovič. Podle něj se už podle průzkumů dá odhadovat, že účast lidí bude vysoká. Očekává kolem dvaasedmdesáti procent obyvatel. 

Matovič už má za sebou jednání s prezidentkou Čaputovou, která od něj chtěla slyšet, jak bude akce probíhat a zda je země na vše připravena. „Mám pocit, že z jednání odcházela spokojená,“ konstatoval Matovič.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:27 středa 17. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 20
  • 19
  • 19
  • 18
  • 17