Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Výkonné umělkyně v Showparku fungují dál, Hřibovo ultimátum a sliby jsou zase zapomenuty

    Showpark v pražských Holešovicích bude v areálu tržnice končit. Magistrát ho na této adrese již nechce. | foto: Showpark

    Už na konci loňského roku se primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nechal slyšet, že si nepřeje, aby se v prostorách města provozovala prostituce, asi nejznámější nevěstinec v Praze to měl mít spočítané. Dlouho se nic nedělo a magistrát byl na provozovatele Showparku krátký. Využít situace se pokusil primátor v dubnu, během nouzového stavu, kdy dal nevěstinci ultimátum. Výsledek? Showpark dostal od státu podporu na své podnikání a Zdeněk Hřib začal s Piráty bojovat za legalizaci prostituce.

    Jakmile magistrát vyhrál soudní spor s firmou Delta Center, která provozovala holešovickou tržnici a pronajímala prostory Showparku, zaznělo z radnice jasné odmítnutí tohoto byznysu v prostorách města.

    Podnik se vystěhování brání zuby nehty a odhodlaná prohlášení primátora Zdeňka Hřiba příliš nefungovala. Během nouzového stavu svitla magistrátu naděje a přišlo nové kolo silných slov o vystěhování.

    Dnes už samozřejmě víme, že ultimátum skončilo fiaskem, podobně jako plán umístit do budovy lidi bez domova: to okamžitě zavrhli hygienici.

    „Na území Prahy se pohybuje značné množství osob bez stálého obydlí, v jejichž silách objektivně není dodržovat nařízená opatření. Hlavní město Praha proto považuje za nezbytné, aby těmto osobám bylo nejméně po dobu vyhlášeného nouzového stavu poskytnuto nouzové ubytování, aby mohly dodržovat nařízená opatření a nepřispívaly tak k šíření této nebezpečné nakažlivé choroby,“ napsal tehdy Hřib provozovateli nevěstince Zbyňku Matelovi.

    „Vzhledem k nouzovému stavu státu musím chránit všechny Pražany před možností šíření nákazy novým typem koronaviru všemi možnými cestami. Nebudou-li uvedené prostory vaší společností poskytnuty dobrovolně, jsem připraven postupovat podle § 14 odst. 5 citovaného zákona a poskytnutí prostor vám uložit,“ vyhrožoval Hřib, který dal podniku 72 hodin na vyklizení prostor.

    Blafování se primátorovi nezdařilo a Showpark si z jeho slov mnoho těžkostí nedělal. A jakmile to bylo možné, opět rozjel svůj byznys. Umělkyně si vzaly ochranné štíty a vyrazily dělat mužům radost.

    Podnik, na který nouzový stav dopadl velmi tvrdě, pak podpořil i stát, když mu přiznal kompenzace za ušlé tržby.

    „Ano, přijali jsme od státu kompenzaci jako jiné firmy. A teď jednáme s městem o podobě nájmu za dobu, kdy jsme byli uzavření. Zaznamenali jsme v uplynulých týdnech v médiích, že město podnikatelům odpustí část nájmů ve svých budovách. Uvidíme, jak se k tomu magistrát postaví. Zda budeme muset platit nájemné celé,“ řekl Matela provokativně.

    Showpark v pražských Holešovicích bude v areálu tržnice končit. Magistrát ho na...

    Hřib jakoukoliv slevu na nájemném odmítl. Jedním z hlavních argumentů odpůrců rušení Showparku je skutečnost, že zaměstnává velké množství dívek a žen, které by svou činnost musely provozovat jinde.

    Je otázkou, zda by skutečně všechny mohly skončit v jiných podnicích v Praze, jak tvrdí město. Vinou úbytku turistů nemají aktuálně kluby a noční podniky v Praze na růžích ustláno.

    Showpark své dívky nazývá umělkyněmi, že se však v podniku nabízí a provozuje sex, je asi nejhůře střežené tajemství v hlavním městě.

    Jak čas plyne od onoho dubnového ultimáta, začínají se měnit postoje a rétorika pražského primátora. Ten po boku svých stranických kolegů začal kopat za legalizaci prostituce v České republice.

    „V Česku se prací v sexuálních službách živí zhruba 13 až 25 tisíc osob, žen i mužů. Největší klub v Praze zaměřený na poskytování těchto služeb má roční návštěvnost vyšší než zámek Konopiště. Nejstarší řemeslo tu existuje odjakživa a představa, že ho vymýtíme, je scestná. Řešením je podle nás spíše regulace prostituce,“ říká Hřib a je otázkou, zda bude i nadále aktivně tlačit na to, aby dívky ze Showparku přišly co nejdříve o práci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:05 pondělí 26. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      38
    • Super
      20
    • Cože
      20
    • Trapas
      20
    • Sladký
      20
    • Tvl
      19