Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Muslimka (19) z IS žádá návrat do Evropy: Mám dítě, je to vaše povinnost!

    Shamima Begumová utíkala podpořit Islámský stát a jeho bojovníky. Teď prosí o návrat do Evropy. | foto: Autor: Dailymail.co.uk

    Přehlídkou nehorázné drzosti je případ mladé muslimky Shamimy Begumové. Ta se jako patnáctiletá zradikalizovala, přeběhla z Británie k Islámskému státu a provdala se za jednoho z jeho bojovníků. Teď, když Begumová porodila a IS se pomalu rozpadá, se ale dožaduje návratu do Velké Británie. A přestože si za sympatiemi k teroristické organizaci stojí, pro Brity je podle ní morální povinnost ji kvůli dítěti přijmout!

    Žila ve Velké Británii, jenže v patnácti letech ji zaujala ideologie radikálního islamismu, a tak se společně se dvěma kamarádkami vydala do Sýrie a přidala se k Islámskému státu. Ještě v tom samém věku se v syrském městě Rakka provdala za džihádistu a začala se starat o jeho domácnost. Tolik v kostce k životnímu příběhu devatenáctileté Shamimy Begumové.

    Jak píše server Daily Mirror, nyní se chce islamistka do Velké Británie vrátit. Je totiž zavřená v Kurdy kontrolovaném uprchlickém táboře v Sýrii a bojí se, že její novorozený syn zemře hlady, stejně jako už dvě její děti předtím.

    Asi byste čekali, že se mladá dívka bude kát za svoje sympatie k teroristické organizaci a prosit o odpuštění, jenže vše je trochu jinak.

    „Udělalo mě to tvrdší a silnější. Provdala jsem se za svého manžela, protože bych nikoho jako on ve Velké Británii nenašla. Měla jsem svoje děti, byly to dobré časy, akorát ke konci začalo být vše těžší. Můj manžel neví o našem dítěti, já zase nevím, kde je můj manžel. A nevím, jestli by mě nechali, abych ho kontaktovala,“ smutní Begumová po svém džihádistovi.

    Shamima drze prohlašuje, že by k ní lidé měli chovat sympatie.

    K Islámskému státu se prý nechala zlákat skrze propagační videa, nevadila jí ani ta z veřejných poprav, protože prý slyšela, že podle islámu je stínání hlav bezvěrcům v pořádku.

    Britské úřady nyní rozhodují o tom, zda mladou ženu přijmou. Pokud by tak učinily, pravděpodobně by byla Begumová trestně stíhána za podporu terorismu a dítě by jí bylo odebráno. Jenže s něčím takovým ona sama nesouhlasí.

    Shamima společně se dvěma kamarádkami přeběhla k Islámskému státu.

    „Nemohu žít v tomto táboře navždy. Nemají vůči mně jediný důkaz, že jsem nebezpečná. Byla jsem po čtyři roky jen ženou v domácnosti, nikdy jsem nedělala propagandu a nelákala lidi, aby přišli do Sýrie. Nevím, proč by mi měli brát moje dítě,“ řekla v rozhovoru pro Sky News.

    „Lidé by ke mně měli chovat sympatie za to, co jsem prožila,“ prohlásila drze Begumová.

    Ještě drzejší právník

    Možná ještě větší drzost ovšem předvedl právník rodiny Shamimy Begumové Tasnime Akunjee, který má zajistit, aby se dívka mohla do Británie vrátit. Ten se předvedl v show Good Morning Britain, když na poznámku moderátora Richarda Madeleyho, že dívka na fotkách nevypadá zrovna traumatizovaně, reagoval přirovnáním mladé islamistky k veteránům z první světové války!

    Právník rodiny Shamimy Begumové Tasnime Akunjee mladou džihádistku přirovnal k veteránům z první světové války.

    „Možná byste to samé řekli o vojákovi z první světové války, který utrpěl silný šok,“ prohlásil, načež moderátor označil takovou odpověď za hloupou, protože jeho dědeček patří k válečným veteránům a o zážitcích z války se mu nemluví snadno.

    „Rodina si uvědomuje, jak to vidí veřejnost, ale je to jejich dcera a jejich novorozený vnuk. A také je Shamima britská občanka, která má zcela nevinné dítě. Přivést toto dítě do bezpečí je morální povinností každého státu,“ doplnil Akunjee.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:26 úterý 18. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      76
    • Tvl
      23
    • Cože
      19
    • Super
      15
    • Haha
      15
    • Sladký
      12