Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Teroristé zveřejnili video z pátečního brutálního útoku v Moskvě: „Zabijte je všechny,“ křičí v něm

    Páteční teroristický útok na koncertní sál v ruském Krasnogorsku, si vyžádal přes 150 mrtvých a více než 150 zraněných. Všechny útočníky se podařilo dopadnout. Prezident Putin viní z útoku Ukrajinu, přihlásila se k němu ale radikální organizace ISIS: „Je to součást války Islámského státu se zeměmi, které bojují proti islámu,“ uvedla. Zmiňovaná organizace také nyní sdílela brutální video z pátečního masakru.

    Brutální teroristický útok v koncertní síni Crocus City Hall, v ruském Krasnogorsku, otřásl celým světem. Během pátečního masakru bylo zavražděno přes 150 lidí, dalších 150 bylo zraněno. Rusko na dnešek vyhlásilo státní smutek. Všechny útočníky, kteří teroristický útok spáchali, se podařilo dopadnout v Brjanské oblasti.

    Ruská federace z krvavých lázní viní Ukrajinu, ta to zásadně odmítá. K útoku se však přihlásila islámská radikální organizace ISIS. Poprvé se k němu přihlásila už v pátek, podruhé v sobotu, kdy Islámský stát uvedl, že masakr v Rusku je součástí války se zeměmi bojujícími proti islámu.

    „Útok se odehrál v kontextu zuřící války mezi Islámským státem a zeměmi bojujícími proti islámu,“ cituje agentura Reuters prohlášení Islámského státu. Moskva ale nadále trvá na tom, že byli teroristé napojení na Ukrajinu.

    „Pachatelé se pokusili o útěk a cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice,“ prohlásil Putin.

    Útok ozbrojenců na okraji Moskvy si podle ruské tajné služby FSB vyžádal čtyři desítky obětí a více než stovku zraněných.

    Teroristé z Islámského státu (ISIS) nyní publikovali několik videozáznamů, která ukazují průběh brutálního útoku v koncertní síni. Video, které má devadesát sekund například ukazuje, jak čtyři teroristé vnikli do koncertní síně se samopaly, noži, pistolemi a zápalnými bombami v rukou. Jejich cílem bylo zabít co nejvíce lidí.

    „Přineste samopaly! Zabijte je všechny a nemějte slitování,“ následně do sálu vnikne muž se žluto-černým samopalem a začne střílet všechno kolem sebe. Zároveň se ve videu objevuje několik islámských hesel, které útočníci provolávali. „Nevěřící budou poraženi. Bůh je veliký,“ vykřikují a oslavují Alláha, když střílí do lidí, hází zápalné bomby a podřezají hrdlo jednomu muži.

    Útok neznámých ozbrojenců na okraji Moskvy si podle ruské tajné služby FSB vyžádal čtyři desítky obětí a více než stovku zraněných.

    Po sociálních sítích navíc kolují i další, mnohem brutálnější záběry. Podle amerického ministerstva obrany a Pentagonu by útočníci mohli pocházet z nejradikálnější odnože Islámský stát-Chorásán, který je známý svojí brutalitou. „Islámský stát-Chorásán se v posledních dvou letech upnul na Rusko a ve své propagandě často kritizuje Putina,“ upozornil Colin Clarke z newyorské výzkumné skupiny Soufan Center.

    „Vidí Rusko jako spoluviníka aktivit, které pravidelně utlačují muslimy,“ řekl následně Michael Kugelman z washingtonského Wilsonova centra. Také dodal, že skupina mezi své členy počítá řadu středoasijských bojovníků, kteří mají s Moskvou vlastní problémy.

    Útok ozbrojenců na okraji Moskvy si podle ruské tajné služby FSB vyžádal čtyři desítky obětí a více než stovku zraněných.

    Do agentur se mimo jiné dostaly i videa z výslechu útočníků, videa ale není možné nezávisle ověřit. Propagandistka Margita Simonová sdílela na Telegramu video údajného občana Tádžikistánu, který měl za útok dostat v přepočtu asi 127 tisíc korun. „Střílel jsem lidi za peníze,“ říká.

    „Koho jsi měl zavraždit?“ chtějí vědět policisté. „Lidi, nezáleží na tom, které,“ uvedl muž. Teroristé do lidí nejen stříleli, ale i bodali. Jen tři dny před samotným útokem však Putin odmítl varování západních zemí před teroristickým útokem v Rusku a označil je za záměr zastrašit a destabilizovat ruskou společnost.

    Útok ozbrojenců na okraji Moskvy si podle ruské tajné služby FSB vyžádal čtyři desítky obětí a více než stovku zraněných.

    „Nedávná provokativní prohlášení řady oficiálních západních struktur o možnosti teroristických útoků v Rusku jsou nehorázným vydíráním za účelem destabilizace a zastrašení společnosti,“ vyjádřil se Putin podle agentury TASS na zasedání Federální služby bezpečnosti.

    Před teroristickým útokem varovala jako první ambasáda Spojených států v Moskvě, posléze i Spojené království a poté země z celého světa. Varování o možném teroristickém útoku vydala i česká ambasáda v Moskvě. „V návaznosti na aktuální zprávy o možných útocích extremistických skupin ve velkých ruských městech Velvyslanectví České republiky v Moskvě vyzývá české občany, již se nacházejí na území Ruska, ke zvýšené opatrnosti. Rovněž doporučujeme vyhýbat se místům s velikou koncentrací osob,“ uvedlo české velvyslanectví.

    Fotogalerie