Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chorvati zuří: Zabavte Rusům jachty! Nedojde k tomu ze dvou důvodů, říká miliardář Chlad

    Na ruské oligarchy se valí sankce ze všech stran, některé státy jim dokonce zabavují majetek. Cílem je oslabit ekonomickou elitu Putinova Ruska. Zajímavá situace ale vznikla v Chorvatsku, kde se spousta lidí bouří, že mají ruští podnikatelé nadále přístup ke svým luxusním jachtám. Miliardář Richard Chlad, který se svou lodí kotví v Primoštenu, Expresu vysvětlil, jak se tamní poměry mají.

    O vypjaté situaci informoval chorvatský server Novilist.hr. Napsal, že konkrétní lodě spjaté s ruskými oligarchy, především jejich posádky, ale dokonce i provozovatelé přístavů, čelí na sociálních sítích útokům. 

    Týká se to kromě dalších třeba i jachty Royal Romance, která kotví v Rijece.

    Majitelem superluxusního plavidla o délce 92 metrů je totiž Viktor Medvedčuk, ukrajinský proruský politik, který má velice blízko k Vladimiru Putinovi a má být žhavým kandidátem na šéfa loutkové vlády, jež by mohla na Ukrajině vzniknout, pokud Rusové válku vyhrají.

    Jachta Royal Romance kotví v Rijece.

    Medvedčuk byl dokonce na Ukrajině odsouzen za vlastizradu, skončil v domácím vězení. Z toho měl uprchnout krátce po zahájení invaze.

    Jachta Putinova blízkého muže, jejíž cena se odhaduje na bezmála pět miliard korun, se v Rijece může pohybovat bez omezení. A to samé platí i pro další jachty ruských oligarchů. Chorvatská policie totiž zatím luxusní lodě pouze „monitoruje“, úřady žádný konkrétní pokyn k omezovacím akcím nevydaly.

    „Chorvatská policie všechny ty větší ruské jachty na Jadranu monitoruje. To je zatím vše. Chorvati byli zaprvé vždy relativně proruští, zadruhé většina těch jachet má chorvatskou registraci. Rusové totiž často vlastní nějakou chorvatskou společnost a loď kvůli dani z přidané hodnoty, která tam byla jednu dobu stanovena relativně nízko, registrovali na ni,“ vysvětluje český miliardář Richard Chlad.

    Richard Chlad při plavbě s vydavatelem Maximu Johnnym Kortisem na své jachtě

    Sám kotví se svou jachtou v Primoštenu, je vášnivým kapitánem a poměry v chorvatských vodách dobře zná. Od starosty známého letoviska dokonce dostal symbolický klíč ke dveřím městské brány jakožto vážený turista, jak v minulosti prozradil ve velkém rozhovoru pro Expres.

    „Je to spíše nátlaková akce, líbivá pro veřejné mínění. Že ty ruské boháče jako zaříznou. Myslím, že zabavování se těch ruských lodí týkat nebude,“ krčí Chlad rameny.

    Jak už naznačil, skutečného majitele lze v případě jachet ruských boháčů dohledat jen těžko.

    „Co se týče takových těch megajachet, ty prakticky nikdo nemá napsané na sebe jako na fyzickou osobu. Jsou většinou vlastněny offshorovými nebo nadnárodními společnostmi, kde se dá finální majitel těžko vystopovat. Ty jachty jsou navíc běžně pronajímány zákazníkům, fungují jako plovoucí hotely,“ vysvětluje známý podnikatel.

    Vladimír Putin

    Jachet, které patří ruským byznysmenům, je podle něj nicméně v chorvatských vodách hodně. Roli v tom hraje i fakt, že v již zmíněné Rijece postavila německá společnost Lürssen servisní, repasní a stavitelské centrum.

    „Ruských jachet je v Chorvatsku hodně, od nejmenších velikostí až po takové, co se dají srovnat s jachtami majitelů společností, jako je Google, Apple nebo třeba Microsoft a podobně. Kvůli různým covidovým opatřením ve Francii, v Itálii a ve Španělsku v minulé sezoně jich skutečně hodně zakotvilo na Jadranu,“ podotýká Richard Chlad.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 6. července 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      48
    • Super
      30
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      6
    • Sladký
      1