Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lidé si stěžují na přemnožení policistů v ulicích. Prioritou jsou prý roušky, ne rýžování peněz

    Se začátkem nouzového stavu začalo v ulicích přibývat policistů a strážníků a ruku v ruce s tím všemožné kontroly. Hlídky ve městech nelení a je to znát také na pokutách. Řadě lidí se současný stav nelíbí a v policejní uniformě ne vždy vidí ochránce zákona. Represivní složky podle některých mají za cíl v současné době rozdávat co nejvíce pokut, které následně pomohou městským rozpočtům, jež jsou už tak v dost kritické situaci.

    V polovině září začala v Praze platit povinnost dezinfikovat si ruce při vstupu do veřejně přístupných budov i metra. Zda lidé nařízení dodržují, má vždy kontrolovat provozovatel. Pokud by se zjistilo, že někdo toto nedodržel, má být z budovy či provozovny vykázán.

    Podobně je to i ve stanicích metra, kde má na vše dohlížet městská policie. Ta je v těchto dnech v plné permanenci a k vidění je skutečně na každém kroku. 

    „Málokdo si skutečně ruce vydezinfikuje. Je to opatření, které je preventivní, nic nás to nestojí a může té situaci hodně pomoci,“ řekl tehdy náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

    Po několika dnech od zavedení novinky už bylo hlášeno na tisíce kontrol. „Také bych chtěl upozornit, že ta opatření jsou kontrolována Policií ČR i městskou policií, a to velmi intenzivně,“ dodal Hlubuček.

    Už tehdy se ozvaly první hlasy lidí, kteří nařízení považovali za nesmyslné a nevěřili, že by policie skutečně byla schopna přimět všechny cestující k tomu, aby využívali bezplatné dezinfekce. Ta navíc nebyla vždy k dispozici.

    Strážníci nezůstávali pouze u kontrol metra. V mnoha případech přibylo pochůzkářů, kteří neprováděli cílenou kontrolu.

    „Městská policie hlavního města Prahy činí prostřednictvím svých strážníků maximum pro ochranu životů a zdraví obyvatel. Je však třeba si uvědomit, že strážníci, na rozdíl od první jarní vlny pandemie, musí plnit celou řadu jiných úkolů (přechody, školy, ZPS, vyhrazená stání, překážky v provozu apod.). V případě první vlny pandemie jsme je plnit nemuseli a mohli jsme se věnovat téměř výhradně dohledu na dodržování krizových opatření a nařízení,“ vysvětloval v rozhovoru pro server Náš region ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

    Podle vedení policie je současnou prioritou strážníků dohled nad tím, zda lidé dodržují povinnost nosit roušku na předem určených místech. Za první dva týdny tohoto měsíce bylo jen v MHD zjištěno celkem 1780 přestupků.

    „Z tohoto počtu bylo 1756 případů vyřešeno domluvou, v 16 případech byla příkazem na místě uložena pokuta v celkové výši 2900 korun a 8 případů bylo oznámeno správnímu orgánu,“ dodal Šuster, který tímto dokládá snahu policistů řešit vše klidnou cestou.

    Stovky lidí využily 28. března 2020 slunečného počasí k návštěvě rekreačních...

    Městská policie si stojí za svým, že zvýšené množství kontrol a strážníků v ulicích má pouze jediný cíl a tím je dodržování vládních nařízení, a nikoliv buzerace občanů a přehnané rozdávání pokut. Že strážníci spíše domlouvají, než pokutují, se ale nelíbí třeba ministrovi zdravotnictví Prymulovi. Jak se ukazuje v praxi, malé množství pokut nemusí být dáno jen „dobrým srdcem“ strážníků.

    Pro to, aby mohla být na místě udělena pokuta, musí být splněno hned několik podmínek. Uložení pokuty ve výši až 10 000 korun pro strážníky není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

    „Městská policie hlavního města Prahy také, asi jako jediná, dlouhodobě upozorňuje na to, že český právní řád neobsahoval a stále neobsahuje žádné fakticky funkční nástroje, jak zajistit dodržování mimořádných a krizových opatření v případě, kdy by se situace s šířením SARS-CoV-2 začala dramaticky zhoršovat a zároveň společnost přestala tato nařízení dodržovat vstřícně, aktivně a spolehlivě víceméně sama od sebe (tak jako tomu bylo na počátku krize),“ dodává na závěr Šuster.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 20. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Tvl
      17
    • Haha
      14
    • Trapas
      14
    • Sladký
      13
    • Cože
      11
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...