Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romský zpěvák Girga o pochodu v Krupce a hozené lahvi: Ukrajinci z videa tu mlátí nevinné

    Romský zpěvák Bartoloměj Girga se vyjádřil k pochodům v Krupce a Bílině. | foto: Reprofoto Romea TV

    Hned dva romské pochody během jednoho dne se odehrály v úterý na severu Čech. Jak v Krupce, tak i v Bílině stovky Romů skandovaly hesla proti Ukrajincům. Romové tak reagovali na dva incidenty, které měli mít právě uprchlíci ze země postižené válkou na svědomí. Některé dílčí události jako třeba hození lahve do balkonu ukrajinské rodiny nebo skandování hesel „Černá síla“ a „Sláva Putinov!i“ se ale otočily proti nim. Romský zpěvák Bartoloměj Girga, k němuž romská komunita vzhlíží a který se obou pochodů zúčastnil, pro Expres celou situaci kolem demonstrací objasnil.

    Girga, který se proslavil účastí v soutěži Česko Slovensko má talent, byl dokonce mezi hrstkou Romů, které policie pustila na svoji služebnu v Krupce. Tam si chtěli promluvit o případu údajného sexuálního útoku na děti, který v neděli celou kauzu odstartoval.

    Zpěvák se osobně zúčastnil obou pochodů, jak toho v Krupce, tak i v Bílině, kde se měly poprat romské a ukrajinské děti, do čehož se následně vložili i dospělí (psali jsme ZDE). Jenže Romové jsou za „trestné výpravy“ na severu Čech kritizováni, zejména kvůli několika zveřejněným videím.

    Podle Bartoloměje Girgy za to mohou média a svým dílem také vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, která protesty kritizuje a říká, že Romové podlehli dezinformacím.

    „Uměle vytvořili dojem, že by z nás Češi měli mít strach, přitom spousta těch videí je vytržená z kontextu. Nikdo neřeší, proč k těm pochodům došlo a co byl náš původní záměr. A nikdo ani neocenil, že jsme neměli záměr někomu ublížit, někoho zmlátit, zlynčovat nebo něco rozbíjet. Sama policie se vyjádřila tak, že to byla poklidná demonstrace, a proto v Krupce nebyl potřeba kordon policistů,“ říká Girga.

    Romové podle něj chtěli pouze vyjádřit nesouhlas s tím, že vláda usilovně podporuje Ukrajince, zatímco oni i ostatní Češi strádají. A také se jim nelíbí, jak se Ukrajinci chovají.

    Všechno začalo smrtí romského mladíka v Brně před několika týdny, teď v Krupce se roznesla informace, že několik Ukrajinců mělo zatáhnout několik dětí do sklepa a tam je nutit k sexuálním praktikám.

    Policie případ skutečně vyšetřuje, upozornila ovšem, že údajní pachatelé nejsou Ukrajinci. Romové si stojí za tím, že se jednalo o skupinu tvořenou Moldavci a právě i Ukrajinci. Už v neděli se na sociálních sítích objevilo video, kde dva údajní pachatelé leží na zemi a od několika desítek romských obyvatel Krupky je dělí pouze strážníci městské policie.

    „Celé to převrátili proti nám. Nikdo neocení, že vlastně díky našemu kroku začala policie vyšetřovat případ, kdy Moldavci a Ukrajinci zatahovali děti do sklepa a nabízeli jim peníze za to, že se budou odhalovat. Zaznívá to i ve videu. Těm dětem se podařilo ze sklepa utéct, ale pak se schovaly a nikdo nevěděl, kde jsou. Proto tam byla taková panika a bouře. Nikdo jsme nevěděli, co se s dětmi stalo. To byl prvotní bod, proč jsme se tam všichni sjeli,“ popisuje Girga.

    Romové jsou kritizovaní v první řadě za video z pochodu Krupkou, na němž několik z nich pořvává na Ukrajince sedící na balkoně. Jeden chlapec pak vezme prázdnou lahev od piva a po jednom z mužů ji vší silou hodí. Podle Girgy se nejednalo o správný krok, je ale podle něj potřeba znát kontext.

    „Bylo to nešťastné, to je jasné. Ale když se dobře zaposloucháte, první věta toho romského kluka je: Teď dělejte frajery, teď pojďte dolů. Nikdo totiž neví, že ti Ukrajinci, co na tom balkoně byli, zejména konkrétně ten, který se jako první šel schovat, po Krupce věčně chodí ožralý, napadá ty kluky a vyzývá je k bitce. Uráží je a volá si na ně svoje kamarády. No a tady ti kluci prostě využili situace, že jsme tam všichni byli, šli před ten balkon a křičeli, ať jdou dělat frajery teď. Konkrétně těchto Ukrajinců se tady nevinní lidé bojí,“ říká zpěvák, podle něhož zase druhý muž, otec, běžně najíždí do Romů autem na parkovišti u nedalekého obchodu.

    Demonstranti v Krupce byli kritizováni i za některá hesla, která během pochodu zazněla. Kromě dalšího to byla i „Černá síla“.

    „Tohle heslo používali Afroameričané, když bojovali za svoje práva. Znamenalo to, že jsou nejenom černí, ale také silní. A že nejsou tak slabí, přestože jsou vystaveni ponižování,“ reaguje Bartoloměj Girga na kritiku, že se jedná o rasistické heslo.

    V Krupce se sešly stovky Romů.

    Co naopak sám odsuzuje, je provolávání slávy ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, které se v jednom z videí z Krupky ozývá.

    „Nemělo se to stát. My ale ani nevíme, kdo to křičel, já byl v tu chvíli na policejní stanici, řešili jsme ten případ dětí ve sklepě. Kdybychom to věděli, člověka si toho podáme a zařídíme, aby se omluvil veřejně. Nevíme, kdo to plácl, ale dělat to neměl, to je jasné,“ souhlasí Girga.

    Na pochodech figuruje jako jeden z těch, kteří celé dění organizují. Dušuje se však, že mu o pozornost nejde, protože té má jako zpěvák dost. Jeho motivací jsou prý vlastní zkušenosti, kdy měla například jeho dceru napadnout ukrajinská dívka. Také mu vadí, že vláda Ukrajincům výrazně pomáhá i finančně, zatímco Romové i Češi podle něj strádají.

    „Vůbec neřeší, že ti Ukrajinci jsou tu jako hosté, mají status uprchlíka a podle toho by se měli chovat. My jim dáváme svoje byty, utrhujeme si od úst a naše děti budou tu finanční pomoc splácet ještě dlouho. Vláda nás neslyší, nevnímá. Když někdo plivne na holku z Ukrajiny, prezident Pavel si ji pozve na Hrad a omlouvá se jí. Romským dětem se neustále ubližuje ve školách, proč se nejde omluvit jim? Proč se nejde omluvit rodině toho kluka, kterého zabil Ukrajinec? Proč? Vždyť ani nevyjádřil lítost. Proč se přehlíží trestné činy, které tu Ukrajinci páchají?“ ptá se Girga a slova chvály nemá ani pro premiéra.

    „Fiala osočuje Babiše kvůli drahotě, ale od začátku lže. Nebudeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat tohle a tamhleto, ale teď je všechno obráceně a všechno jde na Ukrajinu. Říkají, že jsme ve válce, ale kdo nás do té války dostal? Posílají tam další a další zbraně, aby se zabíjeli další lidé. My s tím nesouhlasíme. Ukrajinské Romy, kteří sem přijeli jako uprchlíci, nechali na nádraží, dávali jim prošlé jídlo z potravinových bank a nakonec řekli nám Romům, abychom se o ně postarali. Přitom ukrajinským bossům, kteří sem jezdí v teslách, mercedesech a bavorácích a nosí peníze v kufrech, dají zadarmo bydlení,“ kroutí hlavou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:46 sobota 18. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      144
    • Trapas
      50
    • Super
      48
    • Tvl
      13
    • Cože
      10
    • Sladký
      10