Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Turisté na Rhodosu bez pomoci, podpory a informací cestovek. Spali jsme s dětmi venku na zemi

    Pavel s rodinou na Rhodosu zažívají opravdový dovolenkový horor! | foto: Expres.cz

    Rhodos, oblíbený ráj pro české dovolenkáře, se proměnil v noční můru po živelních katastrofách. Požáry zahnaly turisty z jejich idylických letovisek na jihovýchodě ostrova. Spousta z nich musela opustit hotely po svých bez dokladů a hotovosti. Aby toho nebylo málo, doprava na ostrově je v troskách, žádné taxíky ani autobusy nejezdí a část území je zcela neprůjezdná. Expres získal svědectví některých českých turistů, kteří se ocitli se bez pomoci a stěžují si na přístup cestovní kanceláře.

    Česká televize se setkala s několika turisty po jejich návratu do Česka a jejich zkušenosti se lišily. Například Simona S. popsala, že na místě nepanovala panika, ale přesto to byla nepříjemná zkušenost. Zvláštní pozornost však věnovala laxnímu přístupu cestovních kanceláří. Uvedla, že požáry zuřily od úterka, avšak nikdo to řádně neřešil.

    Delegáti cestovních kanceláří neposkytli odpovídající řešení a další turisté stále přijížděli na ostrov, aniž by byla situace pod kontrolou.

    S podobnou zkušeností se Expresu svěřil Pavel z Prahy, který trávil dovolenou na ostrově s manželkou a se dvěma dětmi. „Do poslední chvíle nám hotel a cestovka tvrdily, že všechno je o. k. Hotel jsme nakonec opustili na poslední chvíli a museli jsme jít s dětmi 10 kilometrů. Noc jsme strávili v nějakém skladu na zemi, kam jsme se museli vloupat,“ napsal Pavel s tím, že cestovka jim v ničem nepomohla a nechala je doslova na holičkách.

    Martin H. dorazil do Česka a sdělil, že na Rhodosu panuje naprostý chaos. Snažili se kontaktovat někoho, kdo by jim poskytl informace, ale bezvýsledně. „Nikdo nám nedokázal říct, co bude,“ prohlásil ve svém rozhovoru pro ČT24. Situace byla zejména pro něj a jeho rodinu dramatická, neboť se nacházeli pouhých 100 metrů od hotelu, kde hořelo. To způsobilo velké obavy, zejména když mají dvě malé děti.

    Ne všichni turisté ale již stihli uniknout. Jana Š. zůstala na ostrově a sama se přesunula do bezpečnější části. Problém byl, že byly s dcerou bez pasů a bez jakýchkoliv věcí, jelikož se nemohly vrátit na svůj pokoj. „S dcerou jsme byly jen v plavkách, s ručníkem z pláže,“ sdělila v televizním vysílání. Přešly několik hodin pěšky po pláži, aby se dostaly do bezpečí. Celá situace byla pro ni a její dceru značně náročná a nebezpečná.

    Letadla vláda nepošle

    Pro turisty, kteří byli kvůli požárům evakuováni z turistických letovisek na jihovýchodě ostrova Rhodos, zatím není potřeba posílat letecký speciál. „Zatím speciál potřeba posílat není, to je až poslední možnost,“ řekl Martin Smolek z ministerstva zahraničí. Podle něj letiště na severu Rhodosu funguje normálně a letecká doprava není v místě omezená. Cestovní kanceláře, se kterými dnes zástupci ministerstva měli videokonferenci, navíc budou mít v letadlech volná místa, protože část klientů musely přesměrovat do jiných letovisek.

    „Není problém se samotnou dopravou zpátky do ČR, daleko větší problém je na místě,“ poznamenal. Podle něj chybí taxíky a autobusy částí území neprojedou. „Teď spíše řešíme spojení s řeckými orgány, jak lidi případně i po moři dostat v pořádku na letiště,“ doplnil. S přepravou na místě by mohlo pomoci také Německo, které má na Rhodosu hodně turistů, MZV o tom s německými partnery jedná.

    Konzulární úřad eviduje desítky případů českých turistů, kteří přišli o své cestovní doklady. Části se podařilo vydat náhradní, ale případů je více. Podle Smolka je proto domluvené s řeckou stranou, že místní policie bude turistům vystavovat potvrzení o ztrátě dokladů, se kterým pak budou moci odcestovat z Rhodosu do ČR.

    Podle odhadů, které má ministerstvo k dispozici, je na ostrově 4000 až 5000 českých turistů. Velké části se ale evakuace netýká, nyní se sestavují seznamy těch, kteří jsou v oblastech zasažených požárem. Například cestovní kancelář Čedok má na ostrově asi 1700 klientů, z toho 316 muselo být evakuováno, řekl Smolek. Část má náhradní ubytování, někteří evakuovaní jsou podle něj na stadionu, malá část přímo v řeckých domácnostech. Podle informací MZV se v souvislosti s požárem nikdo z českých turistů nezranil.

    Cestovní kanceláře podle Smolka deklarovaly, že budou vozit turisty pouze do částí ostrova, které zasažené ani ohrožené požárem nejsou. Ministerstvo je s kancelářemi nepřetržitě ve spojení, řekl.

    Turistům, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje ministerstvo, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:57 pondělí 20. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      26
    • Haha
      15
    • Super
      9
    • Cože
      7
    • Sladký
      5
    • Trapas
      4