Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bijí migranty, okrádají je a znásilňují. Organizace pro lidská práva obvinila řecké složky

    Brání hranice, nebo hrubě porušují lidská práva? Podle organizace Human Rights Watch (HRW) se řecké bezpečnostní složky dopouštějí na migrantech přicházejících z Turecka hrubého násilí. Mají je okrádat, dokonce i sexuálně napadat a násilně vracet zpět do Turecka. Podle svědectví některých migrantů se také Řekové snaží potápět čluny, na kterých připlouvají po Egejském moři.

    Nařčení z násilností konaných na uprchlících čelilo Řecko už v březnu, kdy se jeho hranice pokusily překročit desítky tisíc migrantů. Vláda to soustavně popírá, jenže tlak skupin bojujících za lidská práva sílí.

    „Řecké bezpečnostní síly a neidentifikovaní ozbrojení muži na řecké a turecké hranici zadrželi, napadli, a to i sexuálně, okradli a ve spoustě případů i donutili odevzdat oblečení žadatele o azyl a migranty, aby je poté násilím vytlačili zpět do Turecka,“ tvrdí HRW.

    Kvůli pandemii koronaviru počet migrantů, kteří se pokoušejí překonat hranice, logicky razantně klesl. Od konce března ale mělo být podle koordinátora monitorovací sítě hraničního násilí Simona Campbella šikaně vystaveno minimálně 250 migrantů, pravděpodobně je ale číslo vyšší, protože o tom nemluví všichni.

    Podle organizace také řecké úřady zcela ignorují žádosti o azyl, což je podle ní hrubé porušení lidských práv. Namísto toho migranty bez milosti posílají na člunech zpět do Turecka, čímž ohrožují jejich životy.

    Migranti stanují nedaleko řeckých hranic.

    S takovým chováním se měl setkat i osmnáctiletý Afghánec Nadeem Kohistani. Ten v rozhovoru pro The Wall Street Journal popsal, že úřadům předložil odpovídající doklady k žádosti o udělení azylu. Jenže policisté ho prý obrali o peníze a telefon, na dva měsíce ho zavřeli do uprchlického tábora, aby ho pak spoutali, posadili na pašeráckou loď a poslali spolu s dalšími migranty přes řeku Marica zpět do Turecka.

    Shodně vypověděli i další uprchlíci, spoustu z nich prý řecká pobřežní stráž vypustila na gumových člunech do tureckých vod a nechala je tam napospas osudu. Objevují se dokonce i svědectví, že několik takových člunů s migranty na palubě Řekové schválně poškodili, dokonce se je i měli snažit potopit.

    „Tohle není deportace, to je nezákonné vytlačení,“ komentuje pro The Wall Street Journal právník Řecké rady pro uprchlíky (GCR) Dimitris Koros, podle něhož je jednání řeckých úřadů v rozporu s Ženevskou úmluvou i řeckými zákony.

    Podle Human Rights Watch také Řekové drží už od konce března asi dva tisíce migrantů v hrozných podmínkách v izolaci pod záminkou hrozby šíření koronaviru, ačkoliv nařízená karanténa má trvat pouhé dva týdny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:29 sobota 19. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      178
    • Haha
      37
    • Trapas
      28
    • Tvl
      25
    • Cože
      24
    • Sladký
      23
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...