Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Somálec řídil člun, dostal 146 let za pašování lidí. Řekové začali tvrdě trestat migranty

    Řecké orgány začaly proti migrantům přijíždějícím do země na člunech přes Egejské moře nekompromisně bojovat. Jakmile některého z nich pobřežní stráž objeví za kormidlem člunu, soudí ho jako pašeráka lidí. Nejnovějším případem je sedmadvacetiletý Somálec Mohamed H. Ten se údajně po převrácení plavidla s více než třicítkou dalších migrantů ujal řízení a teď si vyslechl trest ve výši 146 let.

    O případu informovala Evropská rada pro uprchlíky a exulanty (ECRE), organizace sdružující 107 dalších neziskových organizací. Ve své zprávě informovala o tom, že byl Somálec Mohamed H., otec čtyř dětí, soudem na ostrově Lesbos poslán za mříže na 146 let za případ z prosince 2020.

    Tehdy měl spolu s dalšími čtyřiatřiceti migranty v Řecku nastoupit do člunu směřujícího právě na Lesbos. Podle ECRE se ale člun převrátil a dva lidé se utopili, načež právě Mohamed H. se ujal řízení.

    Když pak člun objevila řecká pobřežní stráž, Somálce zatkla a obvinila ho z „nelegální přepravy státních příslušníků třetích zemí na řecké území“, jednoduše řečeno z pašeráctví.

    U soudu vypovídali i ostatní migranti z člunu.

    „Žadatelé o azyl, kteří byli na stejném člunu, vystoupili před soudem. A řekli, že za své životy vděčí právě Mohamedovým činům,“ napsala na Twitteru Daphne Tolisová, řecká novinářka zabývající se migrací.

    Migranti se v řeckém táboře Mavrovouni na ostrově Lesbos potýkají s tragickými podmínkami.

    Platné to mladému Somálci nebylo vůbec, tři soudci mu místo toho dokonce přiřkli za vinu i utonutí dvou migrantů. Za to dostal dvaadvacet let, následně pak čtyři roky za každého z jednatřiceti migrantů, které do Řecka přivedl.

    „Zákon, na který se soudci spoléhají, není normální. Kdyby můj klient místo toho, aby všechny vzal do bezpečí, znásilnil celou posádku, dostal by menší trest,“ cituje server Trouw.nl právníka Mohameda H. Dimitrise Choulise.

    Podle něj stačí pouze se dotknout kormidla a z člověka se podle zákona automaticky stává pašerák.

    Syřan dostal 52 let

    Případ mladého Somálce není prvním. 

    Koncem dubna vyfasoval syrský uprchlík trest ve výši dvaapadesát let prakticky za totožný případ. Řecké úřady ho obvinily, že byl u kormidla lodi, která k řeckým břehům přivedla dalších až čtyřicet migrantů.

    Aktivisté se shodují, že vysoké tresty jsou součástí nové strategie Řecka, která má odrazovat migranty od příchodu do země.

    „Chtějí lidem ukázat, aby se drželi dál od Řecka. Kriminalizují lidi, kteří prchají,“ prohlásil pro list The Independent Johannes Körner, mluvčí kampaně You Can’t Evict Solidarity na podporu žadatelů o azyl v Řecku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 15. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      326
    • Sladký
      11
    • Haha
      6
    • Trapas
      6
    • Tvl
      3
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...