Zatčený Raman Pratasevič: Hrozí mu smrt! Snad neskončí jako student (†22) v KLDR

Běloruské úřady přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Athén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a kritika vlády prezidenta Alexandra Lukašenka. Ramanu Pratasevičovi (26) teď hrozí až 15 let ve vězení, někteří experti a představitelé opozice zmiňují dokonce trest smrti. Všichni teď doufají, že nedopadne jako americký student Otto Warmbier (†22), jehož v roce 2016 zatkli v KLDR za krádež plakátu. Zemřel krátce poté, co byl po 17 měsících propuštěn.

„V Bělorusku je stále jako v poslední evropské zemi i trest nejvyšší a mluví se o tom, že nad Ramanem Pratasevičem bude trest smrti vynesen,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz odborník na běloruskou politiku Pavel Havlíček.

„Neumím si představit, že by se z Běloruska dostal, na to nebude stačit ani západní tlak. Jeho vyhlídky jsou opravdu nelichotivé. Už od ledna máme informaci, že v Bělorusku fungují plnohodnotné koncentrační tábory. Lidé jsou mučeni, týrání je bohužel běžnou záležitostí. Takhle daleko to ta země dopracovala. Situace je tam otřesná a my z Evropy máme jen limitované možnosti, jak s tím něco dělat,“ zhodnotil analytik nelichotivé vyhlídky zatčeného kritika běloruského režimu a vlády Alexandra Lukašenka.

„Běloruská společnost už viděla úplně všechno. Země eviduje osm vražd uvězněných disidentů. Známý byl i případ Romana Bandarenky, kterého příslušníci KGB ubili k smrti přímo před jeho domem. Společností to sice vždy zahýbá, ale už je až příliš paralyzovaná tou brutalitou,“ doplnil Havlíček.

Opoziční běloruská vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, potvrdila, že Pratasevičovi v Bělorusku hrozí „trest smrti“.

Bělorusko zažilo masové protesty proti režimu po prezidentských volbách z loňského srpna, jejichž vítězem úřady opět vyhlásily Lukašenka. Lidé vyšli do ulic protestovat proti zfalšování voleb, ale pořádkové síly demonstrace nakonec potlačily, desítky tisíc lidí zadržely a opoziční vůdce uvěznily či přiměly k emigraci. V sobotu opozice informovala o úmrtí svého člena ve věznici. Byl odsouzen za účast na protestech k pětiletému vězení a příčinou jeho smrti byl podle úřadů infarkt.

Nelichotivé vyhlídky a nejistá budoucnost Ramana Prataseviče připomněly tragický příběh amerického studenta Otta Warmbiera. Toho v lednu 2016 zatkli v KLDR za krádež propagandistického plakátu z hotelu. Byl odsouzen k 15 letům těžké práce, severokorejské úřady ho po 17 měsících věznění propustily. Mladík se však do vlasti vrátil v kómatu a nedlouho poté zemřel.

Lékaři z nemocnice v Ohiu, kde Warmbier ležel, uvedli, že pacient měl těžce poškozený mozek a nejevil příznaky onemocnění botulismem, jež zmiňovaly severokorejské úřady.

Američan Otto Frederick Warmbier, který byl na počátku ledna 2016 zadržen v KLDR, byl vězněn 17 měsíců. Krátce po propuštění ve svých 22 letech zemřel.

„Pacient utrpěl značnou ztrátu mozkové tkáně ve všech částech mozku,“ prohlásil lékař Daniel Kanter. Podle lékařů byl Warmbier v bdělém stavu, ale nereagoval na okolí. 

„Nemluví a zdá se, že ani nerozumí jazyku,“ dodal.

Pchjongjang v oficiální zprávě oznámil, že mladík odsouzený v KLDR k 15 letům vězení za krádež propagandistického plakátu v hotelu v Pchjongjangu byl propuštěn z „humanitárních důvodů“. 

Američtí a severokorejští činitelé podle agentury AP dále uvedli, že ve Warmbierově propuštění nehrála žádnou roli návštěva bývalého amerického basketbalisty Dennise Rodmana v Severní Koreji. Někdejší hvězda NBA přiletěla do KLDR ve stejný den, kdy byl jeho krajan propuštěn.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:49 středa 22. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 11
  • 4
  • 3
  • 3
  • 2