Šokující záběry z Vídně: Teroristé stříleli na šesti místech, policie hlásí několik mrtvých

  • V nemocnici leží dalších nejméně 15 lidí.
  • Útoky proběhly na šesti místech metropole.
  • Útočník byl sympatizantem radikálního islamismu.
  • Po dalším nejméně jednom podezřelém policie pátrá.
  • Hrozba podle úřadů trvá dál, lidé by neměli vycházet.
Při teroristickém útoku v centru Vídně v pondělí večer zemřeli tři civilisté a jeden útočník, jehož zastřelili policisté. Měl na sobě výbušný pás. Jeden policista bojuje o život. Útoky proběhly na šesti místech metropole.

Během incidentu zaznělo údajně několik výstřelů. Zbylí útočníci jsou na útěku a policie po nich pátrá, informoval rakouský bulvární deník Kronen Zeitung.

Krátce po útocích byly sdíleny na sociálních sítích záběry muže sprintujícího ulicemi Vídně se samopalem AK-47. Podle listu Kronen Zeitung jeden z útočníků odpálil pás s výbušninami a je po smrti a další jsou stále na útěku.

Tady se podařilo vyfotit jednoho z útočníků, který střílel ze samopalu AK-47.

„Nasadili jsme několik jednotek speciálních sil, které nyní pátrají po předpokládaných teroristech. Neomezují to jen na oblast Vídně, protože se jedná o mobilní pachatele,“ řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer stanici ORF.

Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku (IKG) vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. Ministerstvo vnitra incident podle agentury APA označilo za terorismus.

Cílem útoku, který se stal okolo osmé hodiny večer, byla podle Kronen Zeitung synagoga v ulici Seitenstettengasse. Ta se nachází nedaleko stanice metra Schwedenplatz v samém centru rakouské metropole.

„Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován.

Tyto dívky se daly na útěk, poté co zaznělo několik výstřelů poblíž Státní opery.

„Pak jsem si všiml, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po ulici Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil směrem na náměstí Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela,“ doplnil pro rakouskou televizi.

Policie nyní provádí velký zátah s cílem dopadnout pachatele, který z místa činu uprchl. Oblast kolem náměstí Schwedenplatz je uzavřená. Policie na Twitteru informovala, že v centru města momentálně nebude zastavovat MHD. 

Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil večerní události ve Vídni za „odpudivý teroristický útok“. Dodal, že „Rakousko zažívá těžké okamžiky“.

Podle britského premiéra Borise Johnsona je střelba v rakouské metropoli „šokující“. „Stojíme s vámi společně proti teroru,“ napsal na Twitteru.

Solidaritu vyjádřili na sociálních sítích i čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Zatím to není potvrzeno, ale zřejmě se jedná o restauraci, kde se střílelo.

Preventivní opatření přijala i česká policie. Provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících na hraničních přechodech. Posiluje také ochranu židovských památek.

„Policisté provádí zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice. Ujišťujeme veřejnost, že prováděná opatření mají výhradně preventivní charakter a reflektují vývoj situace nejen v sousedním Rakousku,“ uvedla česká policie na Twitteru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:34 úterý 2. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 91
  • 32
  • 28
  • 25
  • 22
  • 20