Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mikuláš, bary, trhy, demonstrace a obchody: Svoboda chutnala jen čtyři dny a už to zase vypadá zle

    Třetí lockdown už nikdo nepřežije, zní největší kritika nejen ze strany politiků, ale zejména od lidí, jejichž živobytí závisí na službách. Všichni tak nějak počítáme s tím, že po Vánocích, kde si užijeme s přáteli a s rodinami svátky, se chod země trochu omezí, ale ono to vypadá zle již po čtyřech dnech, kdy se rozvolnila opatření.

    Jen co se ve čtvrtek rozvolnila protiepidemická opatření, zase se zdá, jako by se část lidí utrhla ze řetězu. Sociálními sítěmi kolovaly neskutečné fronty před lowcostovým obchodem, jenž prodává doplňky do bytu a levné oblečení. Lidé vyrazili do barů a hospod konečně se potkat s přáteli u piva nebo u vína a vánoční Staroměstské náměstí si také mnoho Pražanů nechtělo nechat ujít.

    Je to ale pochopitelné, dlouhé omezení a dobrovolné „zahnízdění“ v domovech, kdy jsme se potkávali jen s omezeným počtem lidí, se už zajídají a lidé, kteří jsou závislí na penězích od zákazníků, dlouho bez nového přísunu zdrojů nevydrží.

    V neděli se navíc konala demonstrace odpůrců vakcinace proti covidu-19, kde se sešly stovky lidí a s rouškami a rozestupy si nikdo moc nelámal hlavu. Samozřejmě nechyběli koně, na nichž seděli lidé v brnění představující blanické rytíře, které vzývají už od začátku pandemie, ale ti jsou tady od daleko horších věcí, jež mají zachraňovat, než je jedna injekce.

    Nedělní demonstrace v Praze.

    Ostatně to, že si Daniel Landa, účastník první demonstrace z 18. října, sepsal Blanický manifest, který láká na odkaz bájných rytířů, neznamená, že fiktivní postavy celosvětový problém nějak zastaví. Nový typ koronaviru je mezi lidmi a je potřeba se s ním naučit nějak pracovat, rozhodně se nevypaří někam do vzduchu. Některé země i nadále odmítají rozvolnit opatření i přes nejdůležitější svátky roku, aby náhodou opět rychle nedošlo ke skokovému navýšení.

    „Policisté upozorňovali účastníky, aby dodržovali vládní nařízení,“ uvedla k demonstraci nazvané Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci mluvčí Eva Kropáčová. Kritici demonstrace vyjadřovali obavy, že toto bude jen z důvodů, proč se zase uvolněná opatření budou muset zrušit.

    Protiepidemický systém PES je nyní mezi třetím a čtvrtým stupněm, navíc reprodukční číslo R je vyšší než jedna a ministr zdravotnictví Jan Blatný hrozí, že podniky, které se otevřely teprve ve čtvrtek, se budou muset zase zavřít. V pondělí bude kvůli tomu opět zasedat vláda, která doposud neví, jak poslední čtyři dny rozvolnění ovlivní další čísla.

    „Dozvíme se to do tří dnů, do té doby bude muset Ministerstvo zdravotnictví zareagovat. Nechápu, proč lidé demonstrují, připomíná mi to, že jsme se zase vrátili do června, kdy jsme si mysleli, že to je za námi, ale měli bychom pořád dodržovat pravidla,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš ve vstupu nedělního vysílání Událostí České televize.

    „Vyloučit zavření obchodů a restaurací se nedá, a aby k tomu nedošlo, potřebujeme nějaké donucovací opatření. Musíme přesvědčit lidi, aby chodili na testy, musíme umožnit lidem testování zdarma a dobrovolně, ale zájem je malý. Je potřeba změnit přístup populace k tomuto problému, jinak to bude velký problém a za čtrnáct dní zase budeme navyšovat počty hospitalizovaných v nemocnici. Vyzýváme stále k dodržování pravidel, ale část populace na to neslyší,“ dodává premiér.

    Ten se navíc ve svém pravidelném nedělním proslovu pozastavil nad nelegálním večírkem, který nedávno probíhal v Praze v Anenské ulici a jenž musel být rozprášen policií.

    „Máme tady stále případ nevyřešené nelegální párty, kterou pořádá nějaký Isaac Ham-Rosebrock. (...) Je tam kontakt, kam se mají zájemci o párty ozvat. Tenhle pán tady podniká třináct let a společnost vykazuje záporný kapitál. Možná by bylo dobré se zeptat, jak je to možné, že tady někdo organizuje akci, kde se všichni opijí pod obraz,“ zlobí se Babiš.

    Vyčetl primátorovi Zdeňku Hřibovi, že místo starosti o to, co se děje v hlavním městě, pořádá podle jeho slov divadlo s čertem.

    „Možná by se o to mohl taky začít zajímat primátor Zdeněk Hřib, ten si teď dělá nějaké divadlo s čertem a protestuje, asi proto, že má moc peněz na účtu, a vymlouvá se na odbor bezpečnosti. (...) Bylo by dobré, aby se staral o to, jak to vypadá v pražské MHD,“ navrhuje mu Babiš.

    Zdeněk Hřib a jeho čertí divadlo, jak to nazval Andrej Babiš.

    Kromě toho, že o víkendu byly k vidění davy nejen na demonstraci, před obchody nebo během svátku svatého Mikuláše, se lidé na sociálních sítích pozastavovali nad neskutečně přeplněnými tramvajemi, kde ani nebyla možnost jakkoliv se na sebe nelepit.

    „Nechápu, proč provoz MHD v Praze je od desáté večerní omezen. Vymlouvají se, že to nevěděli dopředu, ale věděli, že restaurace a obchody se budou zavírat ve 22 hodin. Lidé jsou pak v tramvajích jako sardinky, takže by bylo dobré, aby se konečně začal starat o situaci v Praze. Pan ministr Blatný s ním opakovaně mluvil a opakovaně ho vybízel k tomu, aby tyto věci řešil,“ říká o Hřibovi Babiš.

    Stále platí ochrana nosu a úst ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejně přístupných místech, uzavření provozoven mezi 22. a 6. hodinou a u stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé. V nákupních centrech je omezení počtu osob (jedna osoba na patnáct metrů čtverečních provozní plochy) a rozestupy dva metry mezi zákazníky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:05 pondělí 5. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      148
    • Trapas
      43
    • Sladký
      33
    • Tvl
      30
    • Haha
      28
    • Cože
      19