Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozkol mezi farmáři: Část se od demonstrace distancovala, proti EU ale bude protestovat ve čtvrtek

    Je pondělní invaze traktorů do Prahy dílem prokremelských sil? K stanovisku Petra Fialy se připojily i hlavní zemědělské organizace v zemi, například Agrární komora. Rozhodně to ale neznamená, že by se současnou politikou byly spokojeny. Proti Evropské unii budou protestovat ve čtvrtek.

    Demonstrace zemědělců, kteří v pondělí najeli do hlavního města s traktory a další těžkou technikou, rozvířila vášnivou debatu. Část veřejnosti ji podporuje, část poukazuje na to, že nedává smysl. Zemědělci se podle kritiků nemají špatně díky dotacím, což podle nich dokazuje fakt, že Prahu vzali útokem v moderních traktorech firem jako John Deere či Massey Ferguson, jejichž ceny se pohybují v milionech.

    Zemědělci najeli do Prahy v traktorech. Někteří kritici demonstrace poukazují na to, že se nemají špatně. Cena za traktory na fotografiích se pohybuje kolem čtyř milionů korun.

    Jedním z organizátorů je navíc bývalý prezident Agrární komory a velkopodnikatel v zemědělství Zdeněk Jandejsek, jehož firmy inkasovaly dotace ve výši přes dvě miliardy korun, upozornily Novinky.

    „Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství,“ uvedl premiér Petr Fiala.

    Jeho slov se chytil i samotný ministr zemědělství Marek Výborný. Ten jednání s dalším organizátorem demonstrace Bohumírem Dufkem odmítl s tím, že ho nepovažuje za vhodné. A že dialog bude nadále vést s organizacemi, které jmenoval Fiala.

    Ministr zemědělství Marek Výborný odmítl s pořadateli demonstrace jednat.

    Jenže ani ty nejsou se současnou politickou situací spokojeny. Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství se plánují připojit k čtvrtečnímu celoevropskému protestu proti politice Evropské unie.

    Ten podle šéfa Agrární komory Jana Doležala není namířen proti české vládě. Alespoň zatím. Velkým organizacím vadí politika EU kvůli přemíře byrokracie i cenám zemědělských komodit, které na evropský trh míří z Ukrajiny a ničí evropské zemědělce.

    Úhlavním nepřítelem zemědělců je Green Deal.

    Stejně jako v případě dnešního protestu také velkým zemědělským organizacím vadí Green Deal.

    Fotogalerie