Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Odporní rabující zabili černocha,“ hlásí Trump. Současná situace je pro něj nejlepší kampaň

    Davy v ulicích, upřené zraky celého světa. A Donald Trump jako hromosvod všeho hněvu. Skoro to vypadá, že se celá Amerika spojila a po smrti George Floyda jsou dny úřadujícího prezidenta, hrdiny všech rasistických buranů a rednecků, který na demonstranty posílá armádu, sečteny. Jenže opak je pravdou. Rabující Afroameričané mohou být tou nejlepší kampaní, jakou si mohl Trump před blížícími se volbami přát.

    Smrt George Floyda, další oběti policejního násilí v USA, vyvolala na celém území Států masivní protesty. Slova podpory se k demonstrantům sbíhají z celého světa. A mnozí mají jasného viníka: Donalda Trumpa a jeho politiku, údajně namířenou proti menšinám. 

    Jenže na mnoha místech toho protesty začínají mít čím dál méně se smrtí George Floyda společného. Sociální sítě obíhá stále více záběrů Afroameričanů, kteří chaosu využívají k rabování. 

    A právě to by pro Trumpa mohlo být tou nejúčinnější municí pro blížící se listopadové prezidentské volby. 

    V ulicích totiž sice jsou v součtu možná i miliony Trumpových odpůrců a vypadá to, že po krk má prezidenta úplně každý. Jenže Spojené státy mají celkem přes 382 milionů obyvatel a pravděpodobně mnohem více Američanů teď sedí za televizí a zuřivě kroutí hlavou při pohledu na záběry lidí, kteří běhají sem a tam z obchodů s luxusním zbožím do auta a odvážejí si zboží v hodnotě možná i stovek tisíc. 

    Lidé v USA rabují ve velkém. Útokem berou obchody s oblečením i jídlem, stejně tak lékárny.

    Takže stejně jako protikandidát Joe Biden vycítil příležitost nahnat si popularitu u demonstrantů útoky na Trumpa, může úřadující prezident získat na svou stranu všechny (nejen) konzervativní Američany, jimž sílící rabování vadí.

    Ty, kteří ho volili dosud, současné dění nijak neovlivní, maximálně je v záměru hodit hlas Trumpovi utvrdí. 

    V Minneapolisu se teď rabuje ostošest.

    A současný prezident to moc dobře ví a je znát, že se situací pracuje. Snaží se vystupovat suverénně, proti rabujícím mobilizuje armádu. 

    Tvrdou ránu uštědřil protistraně, když sdílel fotografii Davida Dorna, vysloužilého černošského policisty, který zemřel během rabování v St. Louis, když hlídal zastavárnu.

    „Náš nejvyšší respekt rodině Davida Dorna, skvělého policejního kapitána ze St. Louis, který byl včera v noci brutálně zastřelen odpornými rabujícími. Ctíme naše policisty, teď snad více než kdy předtím. Děkuju!“ vzkázal Trump.

    Mezitím se na internetu objevil třeba i projev mladé aktivistky, podle níž za to, že k rabování dochází, vlastně mohou Američané. Ti v minulosti vyrabovali indiány a v podstatě to prý Afroameričany naučili. 

    Pokud bude Trump nadále k situaci přistupovat s klidem a nebude dělat unáhlená radikální rozhodnutí, může mu být současná situace ku prospěchu. A může blížící se volby znovu opanovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:00 čtvrtek 1. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      71
    • Haha
      36
    • Trapas
      35
    • Sladký
      33
    • Cože
      32
    • Tvl
      32
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...