Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Začal převrat v Rusku? Wagnerovci obléhají Rostov na Donu, Prigožin hrozí pochodem na Moskvu

    • V prezidentské administrativě panuje panika: nevylučují scénář začátku občanské války. To oznámil zdroj blízký prezidentské administrativě.
    • Ozbrojený Wagnerův útok proti ruskému vojenskému vedení v Rostově na Donu by měl významný dopad na ruské válečné úsilí na Ukrajině.
    • Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zahájil 23. června ozbrojené povstání, aby si vynutil změnu ve vedení na ruském ministerstvu obrany.

    Prigožin vyzývá k revoluci v Rusku, Putin k jeho zatčení. | foto: Reuters

    Barikády, těžká vojenská technika a vojáci v ulicích ruských měst: napětí v Rusku dosahuje vrcholu. Jevgenij Prigožin (62), vůdce soukromé žoldnéřské skupiny wagnerovců, obviňuje ruské ministerstvo obrany z útoku na jeho jednotky. Prigožin tvrdí, že vojenský ministr Sergej Šojgu nařídil bombardování a útoky vrtulníky, které si vyžádaly velký počet obětí jeho žoldáků. Prigožin vyzývá k povstání proti vojenskému vedení v Moskvě. Ruská domácí tajná služba FSB oznámila, že hrozí rozpoutáním nebezpečného konfliktu uvnitř země. Vidíme počátek občanské války v Rusku?

    Situace vyvolává obavy o možný ozbrojený konflikt a destabilizaci v zemi. Prigožin ve své nedávné zprávě volal k povstání proti vojenskému vedení v Moskvě a deklaroval připravenost bojovat až do krajnosti a je ochoten obětovat životy svých žoldáků. Jeho hrozby směřují především proti ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi.

    Prigožin v novém videu vyhrožuje blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu, pokud za wagnerovci nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

    Wagnerovec na stráži poblíž Jižního vojenského okruhu

    Tvrdí také, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině. Situace ve městě je velmi napjatá. Podle zpráv byla v ulicích města pozorována obrněná vozidla. Občané jsou vyzváni k opatrnosti a mezitím v centru města hlídkují vojáci, kteří mají za úkol udržet klid a zabránit dalšímu násilí.

    Přesné informace o tom, kdo v této situaci ovládá město Rostov na Donu, zatím nejsou známy. Existují spekulace o možných střetech mezi Wagnerovou milicí a příznivci Kremlu. Putinův mluvčí uvedl, že ruský prezident byl informován o Prigožinových plánech na pochod do Moskvy a že se přijímají potřebná opatření.

    Vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin

    Ruské bezpečnostní služby mezitím obvinily Prigožina ze spáchání pokusu o převrat a zahájily trestní stíhání a kvůli napjaté situaci Moskva v zemi zavádí protiteroristická opatření. Putin se zatím k situaci nevyjádřil.

    Prigožin dále vyhrožuje pochodem na Moskvu, pokud k nim nedorazí ministr obrany Šojgu a šéf armády Gerasimov. Prigožin tvrdí, že vojenské vedení nařídilo bombardování jeho jednotek, což mělo za následek mnoho obětí. Není však jasné, zda se jednalo o skutečný útok Wagnerovy milice, nebo o provokaci.

    Situace je nepřehledná

    Prigožin tvrdí, že jeho jednotky postupují bez odporu, a dokonce se setkaly s vřelým přijetím od ruských pohraničních jednotek a hodlají pokračovat v postupu i za hranice Rostova.

    Není možné potvrdit ani Prigožinovo tvrzení, že jeho vojáci sestřelili vrtulník ruské armády, který na ně zaútočil.

    Vojáci v ulicích Rostova na Donu na jihu Ruska v pátek večer

    Agentura Reuters původně Prigožinova slova interpretovala tak, že wagnerovci už jsou v Rostovu na Donu. Podle televize CNN i většiny dalších médií ale šéf wagnerovců prohlásil, že jeho síly jsou v Rostovské oblasti a k Rostovu na Donu teprve směřují.

    Někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij vyzval Rusy k podpoře wagnerovců.

    Ruská tajná služba FSB už v pátek Prigožinova slova označila za výzvy k občanskému konfliktu, generální prokuratura proti němu zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání. O případu podle agentury TASS v noci na dnešek ruského prezidenta Vladimira Putina zpravil generální prokurátor Igor Krasnov. O situaci je také nepřetržitě informován bezpečnostními složkami.

    Vladimir Putin hovoří s náčelníkem generálního štábu generálem Valerijem Gerasimovem (vlevo) a ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem (vpravo).

    Prigožin měl s vedením ruské armády spory dlouhodobě. V pátek ji ale obvinil z útoku na své muže, při němž jich podle něho velké množství přišlo o život. Chce proto odplatu a potrestání lidí, kteří „zničili jeho muže“.

    Celá situace vyvolává obavy o bezpečnost a stabilitu Ruska. Zda se jedná o opravdovou hrozbu ozbrojeného povstání, nebo pouze o další projev napětí mezi různými mocenskými skupinami, je zatím nejasné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:30 neděle 22. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Trapas
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      2