Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběh nelítostného vraha Charlese Sobhraje alias Hada. Žil si jako rocková hvězda

    Charles Sobhraj se z vězení už nikdy nedostane. | foto: Profimedia.cz

    „Bikini Killer“ nebo také „Had“. Tak se přezdívalo nelítostnému sériovému vrahovi Charlesi Sobhrajovi, který v sedmdesátých letech vraždil západní turisty v jihovýchodní Asii. Právě o tom nyní vyšla osmidílná minisérie, která na Netflixu vévodí snad všem žebříčkům. Kdo byl ale muž, jemuž se roky dařilo unikat trestu a nebýt jeho domýšlivosti, dodnes by žil v Paříži a užíval si pozornosti médií, přestože všichni věděli, jaké činy spáchal?

    Sérioví vrazi se většinou formují od dětských let, proto je potřeba popsat, z jakých poměrů Charles Sobhraj, celým jménem Hatchand Bhaonani Gurumukh Charles Sobhraj, vzešel. Narodil se 6. dubna 1944 ve Vietnamu. Jeho matka byla vietnamskou prodavačkou a otec podnikatel z Indie. Manželství jim ale nevydrželo a otec o syna nejevil zájem. Toho nakonec adoptoval matčin nový manžel, poručík francouzské armády, díky čemuž Sobhraj získal francouzské občanství.

    Svou kriminální kariéru započal již jako teenager a poprvé se do vězení dostal v 19 letech. A už tehdy prokázal své schopnosti zdatného manipulátora, díky čemuž měl ve vězení zvláštní zacházení. Po svém propuštění se mu podařilo infiltrovat mezi pařížskou smetánku a kriminální podsvětí. A tehdy se mu opravdu dařilo. Díky různým podvodům a krádežím bohatl, čímž imponoval mladé Pařížance z konzervativní rodiny Chantal Compagnonové. A od vztahu s ním ji neodradilo ani to, když byl znovu odsouzen na 8 měsíců za krádež auta. Krátce poté, co byl propuštěn z vězení, se vzali a společně se odstěhovali do Asie.

    Už tehdy spolu okrádali turisty, s nimiž se spřátelili, zatím se ale vše obešlo bez vražd. Po narození dcery Ushy se Chantal změnila. Zatímco ona toužila po rodinném životě, Sobhraj podváděl, kradl a loupil, aby mohl ukojit svou závislost na hazardních hrách.

    Sobhraj byl mezitím nejdříve zatčen v Indii, lstí se mu podařilo utéct a s celou svou rodinou se vydal do Afghánistánu. I tam ho ale záhy čapli muži zákona. Přesto dlouho za mřížemi nezůstal a i tentokrát se mu podařilo utéct. I pro tuto schopnost se mu přezdívalo „Had“. Zatímco Chantal s dcerou byly již v Paříži, on se spolčil se svým bratrem, se kterým loupil. Zatímco jeho bratr po jejich dopadení skončil na 18 let v tureckém vězení, jemu se opět podařilo uprchnout.

    Tehdy začala jeho kariéra sériového vraha. Poté, co se seznámil s Kanaďankou Marií-Andrée Leclercovou, začal se vydávat za obchodníka s drahokamy nebo drogového dealera, čímž fascinoval turisty, které následně podvedl a oloupil. Právě ona se stala jeho nejvěrnějším komplicem. Dalším z jeho spolupachatelů byl i Ind Ajay Chowdhury, který Sobhrajovi s vraždami pomáhal.

    První vraždy se dopustil v roce 1975. Jeho obětí se stala Američanka Teresa Knowltonová, jejíž tělo bylo nalezeno na pláži v Thajském zálivu. Byla oblečená do květovaných bikin a soudní lékař jako příčinu úmrtí určil utonutí. Až později se prokázalo, že šlo o chladnokrevnou vraždu.

    Do spárů Charlese Sobhraje a jeho kumpánů se následně dostal Turek Vitali Hakim, kterého nejdříve otrávili a nejspíše aby zahladili stopy, jeho tělo spálili. Podobný osud potkal i dva nizozemské studenty, Henka Bintanju a jeho snoubenku Cornelii Hemkerovou, s nimiž se Sobhraj a Marie-Andrée Leclercová spřátelili v Hongkongu a pozvali je na návštěvu do Thajska. Nejdříve je otrávili, pak je léčili a nakonec je stejně zabili. Zatímco Henk byl uškrcen, Cornelia podlehla poranění hlavy. I jejich těla spálili.

    Do jejich spárů se dostala i partnerka Turka Hakima Charmayne Carrouová, která přiletěla do Thajska hledat svého partnera. Místo toho nalezla smrt utonutím. I ona byla nalezena v květinových plavkách, což je důvod, proč se Sobhrajovi začalo říkat „Bikini Killer“.

    Charles Sobhraj a jeho komplicové nevraždili své oběti jen kvůli penězům, ale i kvůli cestovním dokladům. Pomocí nich cestovali po celé Asii. Neúřadovali tak jen v Thajsku, ale i v Nepálu či Indii.

    Začátek jejich vražedného řádění byl, když se nizozemský diplomat Herman Knippenberg začal pídit po osudu nizozemských snoubenců, které Sobhraj otrávil, oloupil, zabil a jejich těla následně spálil. Tomu se podařilo získat tolik usvědčujících důkazů, že nikdo již neměl o vražedném řádění Charlese Sobhraje pochybnosti. To už ale „Bikini Killer“ opustil thajské pláže a spolu s Marií-Andrée Leclercovou žil v Ženevě, kde byl považován za obchodníka s diamanty.

    Právě Knippenberg se postaral o zveřejnění ohavných činů Charlese Sobhraje, čímž ho zase vylákal zpátky do Asie, kde mohl zmizet v davu.

    Tentokrát ale přecenil své síly, a když se pokoušel v Bombaji otrávit a okrást studenty z Francie, ti stihli zalarmovat policii, která ho dopadla.

    Za jednu neúmyslnou vraždu, otravu studentů a padělání pasů dostal 12 let, které strávil v nadstandardních podmínkách. Když už mu měl trest skončit, z vězení se mu podařilo díky lsti utéct, aby se zase nechal chytit, za což dostal dalších 10 let vězení. Když ho tak v únoru 1997 pustili z vězení, všechny vraždy, které spáchal v Thajsku, kde mu hrozil trest smrti, byly promlčené. On se tak jako svobodný muž mohl vrátit do Francie.

    To už byla Marie-Andrée Leclercová po smrti. V roce 1984 podlehla rakovině vaječníků. On po ní ale rozhodně netruchlil a naopak si užíval své slávy. Ve Francii měl vlastního agenta a za rozhovory a fotky si účtoval nemalé peníze. Svůj životní příběh měl filmařům prodat za 15 milionů dolarů.

    Mohl sice klidně dožít ve Francii, kde mu nehrozilo žádné nebezpečí, přesto se několik let po svém propuštění vrátil do Nepálu, kde byl stále hledaný pro dvojnásobnou vraždu z roku 1975. A nebýt všímavého novináře, nejspíše by mu tato drzost i prošla. Překvapeného Sobhraje zadrželi policisté v kasinu.

    Nebýt bývalého holandského diplomata Knippenberga, nejspíše by na něj strážci zákona byli i tentokrát krátcí a on by z policejní stanice odešel jako svobodný muž. Tvrdil totiž, že v Nepálu nikdy v životě nebyl. Jelikož cestoval na pasy svých obětí, neexistoval pro to žádný důkaz. Ten ale do Nepálu poslal prohlášení, které Leclercová učinila v červenci 1976 poté, co byl pár zatčen. Právě na základě tohoto prohlášení byl Sobhraj odsouzen k doživotnímu trestu.

    Charles Sobhraj přezdívaný „Had“ nebo „Bikini Killer” v letech 1972–1976 zabil až 24 osob, přesto byl odsouzen pouze za dvě vraždy. Téměř celý život se mu dařilo unikat spravedlnosti. Nevraždil proto, že by mu to dělalo potěšení, ale aby se zbavil nepohodlných svědků. Své oběti předtím vždy okradl či podvedl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:04 neděle 15. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2
    • Haha
      1
    • Tvl
      0
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...