Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zeman dnes svědčil u soudu přes Skype, pak byla přestávka. Tak dáme cígo, ne?

    Místo přestávky, kterou mu předsedkyně soudu nabízela, si prezident vyptal možnost kouřit. Konkrétně zmínil jednu cigaretu. Vykouřil jich nakonec víc. | foto: Petr Topič/Mafra

    Prezident Miloš Zeman dnes při svědecké výpovědi u soudu hájil prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS), který v roce 1999 schválila jeho vláda. Soud ale přerušil muž, jenž vtrhl na jednání a který se dožadoval (asi) navrácení dětí, jež mu odebral soud. Zeman požádal, zda může kouřit.

    Prezident Zeman dnes vypovídal prostřednictvím videokonference a v okamžiku, kdy mu kladli své dotazy obhájci obžalovaných, narušil výslech muž, který vtrhl do jednací síně. Po prezidentovi chtěl zastání v případu svých odebraných dětí, hlasitě křičel a dožadoval se slyšení.

    Výpověď svědka prezidenta Miloše Zemana přerušil muž, který se dožadoval (asi) navrácení dětí, které mu odebral soud.

    Soudkyně ho marně několikrát vyzývala, aby odešel, nakonec ho vyvedla justiční stráž. Zeman na muže nereagoval a poté, co se mu soudkyně za přerušení omluvila, pokračoval v několikahodinové výpovědi. Později odmítl nabídku soudkyně na přestávku a při přehrávání zvukového záznamu z příslušného jednání vlády si ale s povolením soudu zapálil cigaretu.

    Nejprve to měla být jedna, nakonec jich ale vykouřil několik. Prezident poslední dobou používá invalidní vozíček, neboť trpí neuropatií dolních končetin a nezdravý životní styl tomu zrovna nenahrává.

    Místo přestávky, kterou mu předsedkyně soudu nabízela, si prezident vyptal možnost kouřit. Konkrétně zmínil jednu cigaretu. Vykouřil jich nakonec víc.

    Miloš Zeman se diví, kolik je hodin.

    Doufejme, že v tom je jen šťáva, a ne třeba vinný střik.

    Zemanova sociálnědemokratická vláda odsouhlasila prodej 46procentního podílu v MUS firmě Investenergy jednomyslně, a to za 650 milionů korun. Podle státního zástupce při tom manažeři podvedli stát nejméně o 3,2 miliardy korun a za akcie zaplatili penězi z MUS, kterou skrytě ovládli.

    „Podaná nabídka byla jediná a nabídnutá cena byla vyšší než cena akcií MUS na burze,“ shrnul okolnosti hlasování Zeman. „Důvod prodeje byl velmi prostý: jakmile neměl stát většinu ve společnosti, hrozilo nebezpečí, že mohl být kdykoliv přehlasován na valné hromadě a podobně. Z tohoto důvodu bylo daleko lepší ten menšinový podíl privatizovat,“ vysvětlil.

    Uvedl také, že na detaily si nevzpomíná, protože jeho vláda řešila řadu privatizačních kauz. „Moje vláda byla poněkud zdrženlivější ve srovnání s předchozí vládou, kdy se privatizovalo téměř vše,“ poznamenal.

    Obžalovaní Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký se hájí tím, že vláda věděla, komu podíl prodává, respektive ji to nezajímalo, protože se stát chtěl svého podílu v MUS zbavit.

    U pražského městského soudu vypovídalo už několik ministrů Zemanova kabinetu. Exministr průmyslu Miroslav Grégr, který prosadil přímý prodej státního podílu místo soutěže, například uvedl, že nevěděl o souvislosti mezi Investenergy a obžalovanými manažery. Připustil ale, že v kuloárech nebylo žádným tajemstvím, že management MUS usiluje o výhradní vlastnictví firmy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:41 čtvrtek 14. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      58
    • Trapas
      33
    • Tvl
      10
    • Haha
      8
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...