Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pitomci vpřed! Na Karlově mostě graffiti roste a spadnout ze sochy je známka punku

    Opilí cizinci, kteří v úterý odpoledne lezli na mariánský sloup na Staroměstském náměstí, bohužel nejsou zdaleka jediní, kdo vzali památky útokem. Strážníci oba muže našli na zahrádce blízké restaurace a dali jim pokutu a všechno „dobře“ dopadlo. Ne vždy takové nápady končí jen finančním postihem. Svoje o tom ví i syn exprimátora Pavla Béma Jáchym, který po pádu z kašny před deseti lety přišel o část ruky.

    Legrace za 10 tisíc

    Mariánský sloup na Staroměstském náměstí budil emoce v době svého vzniku a budí je i teď, i když z úplně jiných důvodů, než tomu bylo v době vlády Habsburků a následně i první republiky. V tomto případě nešlo o českou státnost, ale o cizí hloupost.

    Horko, alkohol a blbý nápad. A dva cizinci, kteří ďábelský a hlavně úplně přihlouplý plán ve finále realizovali. 

    U mariánského sloupu na Staroměstském náměstí bylo odpoledne rušno. Podnapilý muž vylezl s kamarádovou pomocí na část nedávno obnoveného monumentu. Strážníci oba muže našli na zahrádce blízké restaurace a dali jim pokutu.

    Bémův syn jako pirát

    Zdaleka ne všichni mají štěstí, že jejich vylomeniny a činy, které policie označuje jako výtržnictví nebo poškozování cizí věci, skončí jenom domluvou a pokutou. Svoje o tom ví i syn Pavla Béma Jáchym, který před deseti lety popíjel s kamarády v centru Prahy. Posilněn alkoholem si řekl, že vyleze na třímetrovou Wimmerovu kašnu.

    Jenže spadl a celý vršek kašny, který váží více než čtvrt tuny, spadl. Naštěstí ovšem jen na jeho ruce. Kdyby dopadl jinam, téměř jistě by byl Jáchym na místě mrtvý.

    Jáchym Bém je stejně jako jeho otec pěkný dobrodruh.

    I tak si syn bývalého primátora prožil muka. Ztratil několik litrů krve a nakonec souhlasil s amputací.

    „Mít ruku za každou cenu není pro mě bezpečné. Chtěl jsem, aby mi ruku uřízli,“ svěřil se už dříve pro časopis ForGolf Jáchym, který v současné době pracuje v advokátní kanceláři.

    „Takový je osud. Asi jsem udělal něco špatně ve svém životě, nevím co, ale určitě na to časem přijdu,“ řekl nedávno Bém mladší ve videu Jaroslava Suchého.

    Na Karlově mostě graffiti roste

    Vandalům a vtipálkům, kteří by si to u rodičů v obýváku asi nedovolili, čelí i Karlův most. V červenci se na něm objevily světle modré nápisy. Na podstavci sochy bylo mimo jiné napsáno „sorry“, tedy promiň. Další věty byly po stěnách mostu. 

    V posledních měsících to není ojedinělý případ, poslední poškození takzvaným tagem bylo podle mluvčí TSK Barbory Liškové na schodišti na přelomu května a června tohoto roku. 

    Odstranění současných nápisů proběhne v řádu několika hodin, maximálně několika dní (podle obtížnosti), uvedla mluvčí. Protože se jeden z nápisů objevil i na podstavci sochy, provede práci zkušený restaurátor.

    100 tisíc, podmínka a vyhoštění

    Karlův most byl posprejován předloni i loni. Jeden z pilířů v červenci 2019 pomaloval německý turista se svým bratrem. Vyfasovali roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

    Nápis tehdy záhy a hlavně zdarma odstranil Miroslav Černý. Popsal, že ho odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky naštěstí ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno. Památkáři, kteří chtěli nápis likvidovat měsíc, měli podle smlouvy dostat 40 tisíc korun.

    Další graffiti se na mostě objevilo loni v březnu. Jeho součástí byly názvy polského, ruského a českého města „Kraków + Moscow = Prague“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 11. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      49
    • Tvl
      8
    • Cože
      5
    • Super
      4
    • Haha
      3
    • Sladký
      3