Novoroční ohňostroj v ohrožení. Spolek peníze od Pražanů nakonec nevybral

Spolek s názvem Ohňostroj pro Prahu se už během roku rozhodl, že v hlavním městě zorganizuje neoficiální novoroční ohňostroj, i když vedení města se nakonec rozhodlo pro videomapping. Ohňostroj měl být tematicky věnován Karlu Gottovi a dalším českým osobnostem, které letos zemřely. Pořadatelé však od lidí potřebovali vybrat alespoň milion korun. Nakonec od původních požadavků ustoupili a požadovali pouze 250 tisíc, jenže spolku se nepodařilo vybrat ani polovinu této částky.

Praha božská, takový je název novoročního ohňostroje, který připravuje spolek, který se rozhodl postavit se proti rozhodnutí pražského magistrátu, jenž po mnoha letech zrušil pořádání oficiálního ohňostroje a nahradil jej videomappingem, který hlavní město přijde na dva miliony korun.

„Zrušení novoročního ohňostroje a nahrazení videomappingem je rozhodnutí, které na životní prostředí a klid lidí i zvířat nebude mít žádný efekt. Videomapping velikostí svojí produkce nemůže na jednom místě sjednotit stejný počet lidí jako ohňostroj a ani není možné jej efektivně fotografovat a sledovat z větších vzdáleností. Zároveň šíříme osvětu o pyrotechnice kampaní,“ uvádí na svých stránkách spolek Ohňostroj pro Prahu.

V plánování a organizaci neoficiální světelné show došel spolek už tak daleko, že Pražanům doporučil místa, z nichž bude nejvhodnější ohňostroj sledovat.

Odpaliště totiž má být u parku Folimanka a ideální výhled tak bude z hradeb na Vyšehradě a před Kongresovým centrem Praha. Organizátoři zároveň nedoporučují z bezpečnostních důvodů sledovat akci z Nuselského mostu.

Na začátku letošního roku město podpořilo ohňostroj, který měl být upomínkou na sametovou revoluci a jeho cena byla kolem 1,7 milionu korun.

Také letos bylo (podle odhadu spolku Ohňostroj pro Prahu) třeba vybrat minimálně milion korun, aby byla show důstojná. Organizátoři tedy založili transparentní účet a požádali své podporovatele, zda finančně nepomohou celou akci uspořádat.

Poslední novoroční ohňostroj stál Prahu 1,7 milionu korun. Videomapping bude...

„Domluvili jsme se, že minimální částka na konání ohňostroje je 200 až 300 tisíc korun. V momentě, kdy tato částka nebude vybraná do 15. prosince, tak se vybraná suma přispěvatelům vrátí a organizátoři se pokusí ohňostroj připravit z vlastních prostředků,“ uvedl předseda spolku Jan Šaršoun. 

Ohňostroj pro Prahu totiž získal záštitu městské části Praha 2 včetně odpaliště, což náklady výrazně snížilo. Z původního požadavku milion korun tedy pořadatelé ustoupili a požadovali alespoň čtvrt milionu, ale i to se ukázalo jako nereálné. 

V pondělí 16. prosince je na účtu okolo 108 tisíc korun. Podle slibu tedy darované částky organizátoři vrátí a nově budou stát před otázkou, zda jsou schopni z vlastních zdrojů zafinancovat takto nákladný projekt.

Finanční podporu projektu už v minulosti vyloučila Praha 2 s tím, že nechce věc politizovat. „Ctíme aktivitu kolegů, ale neradi bychom z toho dělali politickou záležitost. Když bychom do toho dávali peníze, už bychom ji z toho dělali,“ vysvětlil místostarosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

Hřib vs. opozice

Předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher však otevřeně vyzval k podpoře ohňostroje v centru Prahy. „Domluvili jsme se s klubem, že za sebe každý dáme tři tisíce. Vzhledem k tomu, že nás je dvanáct a něco přidají i další členové mimo zastupitelský klub, doufám, že vybereme odhadem okolo 50 tisíc korun,“ vypočítával Patrik Nacher ještě v listopadu pro iDNES.cz. 

Sám nakonec na účet poslal 3. prosince čtyři tisíce korun.

Že se ve skutečnosti nemusí jednat jen o podporu letité tradice, ale také o politický boj proti rozhodnutí současného vedení magistrátu, potvrzují také vzkazy, které lidé ke svým příspěvkům na účet vkládali.

Novoroční ohňostroj v Praze už má být minulostí.

„Podporuji kvůli tradici, té atmosféře, tomu umění a také jako protest proti vedení Pirátů a panu Hřibovi,“ napsal 8. listopadu Jan Kavrza.

„Ohňostroje jsou tradicí, ale z jiného pohledu zastaralý přežitek. Smart Cities nemají sponzorovat tvorbu hluku odpálením střelného prachu. Jsem proto rád, že se MHMP odklonil od tradičního novoročního ohňostroje ve prospěch méně otřelého videomappingu a světelné show,“ pochválil naopak rozhodnutí pražského magistrátu Radek Oborný, který zároveň pochválil snahu ohňostroje sjednotit a místo mnoha menších přinést Pražanům jeden velký.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:37 úterý 14. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 32
  • 27
  • 25
  • 25
  • 23