Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nové mikrobyty na prodej: Libo-li obývák s kuchyní 17 metrů a balkónem ani ne metr?

    Pidi balkóny nebo miniaturní obývací pokoje s kuchyňským koutem. Smutná realita nových bytů (nejen) v Praze. | foto: Koláž Expres.cz

    Doby, kdy jsme se vysmívali panelákům a bytům, kde měl obývák s kuchyní ani ne 30 metrů, a lodžie byla jen metr široká, jsou dávno pryč. Aktuální nabídka nových bytů v Praze svědčí o tom, že líp už bylo. Zájemci o nové bydlení se musí spokojit s životem ve skříni. Jinak ani některé z nabízených nemovitostí nazvat nelze. To všechno za vyšší ceny, pochopitelně.

    „Vybírat můžete z pestré nabídky jednotek o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikostech od 30 do 116 m2. Součástí většiny bytů jsou i balkóny, terasy či předzahrádky,“ láká společnost YIT ke koupi některé z nemovitostí v rámci nového projektu Sija Kamýk se 122 byty ve finském stylu.

    „Pozitivní zpětná vazba klientů nás motivovala k plnému vybavení bytů 1+kk nábytkem a kuchyňskou linkou včetně spotřebičů a bytů 2+kk kuchyňskou linkou včetně spotřebičů,“ doplnili zástupci developera.

    Při pohledu na dispoziční řešení některých z nabízených bytů se nechce věřit tomu, že by si Finové libovali zrovna tomto stylu bydlení. Oproti předchozích etapám zmíněné společnosti jsou nové jednotky zase o něco menší, hůře řešené, zato o dost dražší. A to, že k tomu dostanete kuchyň „zdarma“, mizérii nezachrání.

    Developer YIT má v nabídce i projekt v Praze-Kamýku. Tento byt, pracovně nazvaný Obcházení, láká i na „balkón“ do L.

    Vezměme třeba dvoupokojový byt, který láká na balkón. Při bližším ohledání zjistíte, že jde spíš o zbytnělou okenní římsu, která je sice do L, tím ale veškerá legrace končí. Vzhledem k pidi rozměrům si ven dáte stěží truhlík, natož stolek a židle.

    Za 6,5 milionu korun (cena sklepní kóje, případně garážového stání na vyžádání – pozn. red.) dostanete nejen to! Počítat musíte i s tím, že obývací pokoj s kuchyňským koutem je průchozí, a tak není jednoduché ho zařídit nábytkem. Také v tomto případě projektanti osekali úložné prostory na nezbytné minimum, s komorou se proto rozlučte.

    Developer YIT láká na byty promyšlené srdcem. Při pohledu na některé z nich to vypadá, že je vymýšlela jiný část těla...

    K mání je pak dvoupokojový byt s ještě menším balkónem, který nemá ani metr. Ušetříte ale víc než 50 tisíc korun, a to se vyplatí! Průchozí obývák s kuchyní je nešvarem i v případě bytů 3+kk, kde se navíc noví obyvatelé musí spokojit s dvaceti metry čtverečními. To je pro potřeby rodiny docela málo.

    Nižší výměry hlásí i další hráči na trhu. Společnosti Finep aktuálně nabízí byty v projektu Nad Krocínkou, kde najdete například 2+kk, kde má hlavní obytná místnost necelých 17 metrů čtverečních. Ani v tomto případě nepočítejte s komorou nebo větší chodbou, kam by se vešly třeba skříně na uskladnění potřebných věcí.

    Výhodou je nižší cena, která činí zhruba 5,8 milionu korun. Garáž a sklep je však nutné dokoupit zvlášť.

    Obývací pokoj s kuchyňským koutem o velikosti sedmnácti metrů? Není problém...

    Pokud tedy hledáte větší a důmyslněji řešené byty, je často lepší spolehnout se na „staré dobré“ paneláky nebo činžovní domy ve stávající zástavbě. V opačném případě si koupíte spíš větší než obytnou skříň než regulérní bytovou jednotku, která by splňovala nároky na moderní bydlení.

    Nebo nás snad developeři kromě cílení na své zisky „nenápadně“ tlačí k trvalé udržitelnosti a snižování uhlíkové stopy tím, že se uskrovníme a množství osobních věcí omezíme na nezbytné minimum?

    Fotogalerie