Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Neexistující synovec nebo záhadný vnuk mrtvého nájemníka. I tak se měly v Praze 1 získávat byty

    Radovan Síbrt svým vystoupením na zastupitelstvu zaujal. | foto: Mafra: Petr Topič

    Policie řeší neuvěřitelné praktiky, jimiž si bývalí, ale i současní zastupitelé v Praze 1 měli přihrávat byty. Na jejich následném prodeji si pak měli namastit kapsy a radnice tak měla přijít až o čtyřicet milionů korun. O tomto kšeftaření se mluvilo také na nedávném zasedání zastupitelstva, kde zazněl i postup, jakým mělo vše probíhat. Rada městské části měla rozdávat podivné dekrety, které se nezakládaly na pravdě. Radnice se bránila, že nemohla vidět do každé kuchyně.

    Radní David Bodeček (Piráti) podal podnět k trestnímu stíhání proti některým bývalým i současným zastupitelům a úředníkům v Praze 1. Důvodem jsou podezřelé prodeje bytů, na nichž měla městská část prodělat desítky milionů korun a vydělat na tom měli právě lidé sedící na zastupitelstvu. Státní zastupitelství však zrušil policejního orgánu Policie České republiky a zároveň uložilo, aby o věci znovu jednal a rozhodl.

    Byty měly být prodávány hluboce pod svou skutečnou cenou a tím vznikala škoda, která byla odhadnuta na čtyřicet milionů.

    „Městská část Praha 1 od roku 2012 prodala v rámci výběrového řízení několik desítek bytů, aniž by však ověřovala, zda je prodává za cenu obvyklou. Byty byly prodávány za ceny, které nabídli účastníci výběrového řízení. Městská část takto nabízené ceny bez dalšího akceptovala, aniž by ověřovala jejich obvyklost,“ uvedl David Bodeček, který v minulosti zastával funkci radního pro majetek.

    Takto se měl obohacovat také zastupitel Karel Ulm (TOP 09), jenž byl na nedávném zastupitelstvu nařčen z toho, že se vydával za synovce jedné ze zesnulých nájemkyň, jeho kamarád měl hrát vnuka zemřelé.

    Karel Ulm (na fotografii stojící uprostřed s kravatou) se měl podle Síbrta dostat k bytům podvodem.

    „Do domu následně přivedl dalšího člověka, svého známého, kterému Rada MČ Praha 1 převedla dekret po dalším sousedovi s tím, že je to jeho vnuk a bydleli v domě spolu. Ani to nebyla pravda,“ upozornil jeden z obyvatel zmíněného domu Radovan Síbrt, který zároveň prohlásil, že dekret měl být vystaven až poté, co starý pán zemřel.

    Karel Ulm a jeho známý poté obdrželi náhradní bydlení, přičemž zastupitel Prahy 1 dostal byt ze sociálního fondu. O šest měsíců později pak byla Ulmovi schválena privatizace nově získaného bytu.

    Tuto privatizaci mělo zastupitelstvo vedené Pavlem Čižinským zastavit, nyní se však koalice na radnici opět změnila a do pozice šéfa odboru privatizace, majetku a bytové politiky byl jmenován Ulmův stranický kolega Jan Votoček (TOP 09).

    Radovan Síbrt svým vystoupením na zastupitelstvu zaujal.

    Komentovat dění v Praze 1 předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odmítla a tento horký brambor přehodila na Jiřího Pospíšila, který se měl k dění v hlavním městě vyjádřit.

    „Zatím se jedná jen o nepodložené spekulace politické konkurence. Je nepřijatelné, aby jakýkoliv komunální politik za TOP 09 privatizoval městské byty. Pokud by se toto potvrdilo, měl by se vzdát mandátu,“ reagoval na náš dotaz Pospíšil.

    Proti vyjádření Radovana Síbrta se na zastupitelstvu postavil například Emil Krása, jenž jej obvinil z šíření zlomyslných lží. 

    Na mimořádném zastupitelstvu se kauza podvodně získaných bytů řešila velmi emotivně.

    „Rád bych zdůraznil, že je to zaprvé právě pan Síbrt, kdo v Havelské 5 bydlí omezenou dobu a svůj byt často využíval ke krátkodobým pronájmům, jako je Airbnb,“ řekl Krása, který se v Praze živí jako taxikář. Při svém vystoupení na Žofíně své vyjádření četl poměrně nervózně, což omlouval skutečností, že poprvé mluví na mikrofon.

    Podle Radovana Síbrta ovšem bylo toto vystoupení jen snahou ho očernit a jeho slova znevěrohodnit. Do sálu a k řečnickému pultu jej měl údajně prakticky dovést samotný Karel Ulm.

    Ke všemu se vyjádřil také primátor hlavního města Zdeněk Hřib, který čeká na výsledek vyšetřování.

    „Máme v týmu odborníky, přičemž každý se zaměřuje na tu svoji konkrétní oblast zájmu,“ řekl Hřib s tím, že připomněl, že kauzu rozkrýval jeho stranický kolega a bývalý radní Prahy 1 David Bodeček.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:07 pondělí 18. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      74
    • Super
      47
    • Tvl
      44
    • Cože
      29
    • Sladký
      27
    • Haha
      25
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...