Policisté zadrželi žháře z Bohumína, prý to udělal kvůli sporům. Způsobil smrt 11 lidí, včetně 3 dětí

Sobotní bohumínská tragédie má až hororové pozadí. Za smrt jedenácti osob, z toho tří dětí, může žhář, který byt v jedenáctém patře panelového domu nejdříve se šesti lidmi uvnitř podpálil a při odchodu za sebou zamkl vchodové dveře. Následně se měl sám přihlásit policii.

Takovou tragédii město Bohumín nepamatuje od roku 1990. O to smutnější a děsivější je, že nešlo o nešťastnou náhodu, ale o úmyslný čin. Za smrt jedenácti osob, včetně tří dětí, může neznámý muž, který měl podle prvotních informací v afektu podpálit byt i se šesti osobami vevnitř a následně je v něm uzamknout. 

Zbývajících pět osob zahynulo při pokusu o záchranu svých holých životů skokem z dvanáctého patra. 

„Situace je velmi tragická, nejprve bych rád vyjádřil upřímnou soustrast rodině. Nepamatuji si takovou tragédii za celou dobu, co jsem u hasičů. V tuto chvíli je požár zlikvidovaný. Uvnitř v bytě jsou tři mrtví dospělí a tři děti. Pět osob ve snaze se zachránit skočilo z okna. Všichni však měli zranění neslučitelná se životem,“ uvedl ředitel HZS Moravskoslezského kraje Miroslav Vlček, který tak upřesnil prvotní informace o deseti obětech.

Ten také doplnil, že se navíc mělo zranit dvanáct osob, z toho dva hasiči.

Ačkoliv sám nechtěl o příčinách požáru spekulovat, následně to za něj udělal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Všechno nasvědčuje tomu, že se jednalo o žhářský útok,“ sdělil.

Podle jedné z obyvatelek zmíněného domu Karin Š., která podle ČTK měla hovořit s přítomnými novináři, měli policisté na místě zadržet muže a odvést ho v poutech. Údajně by mělo jít o zmíněného žháře.

„Zadrželi pána a ptali se ho, jestli to zapálil. On jim s klidným hlasem řekl, že ano, prý to udělal jen tak. Dali mu želízka a naložili ho do auta. Proslýchá se tady, že za tím byly neshody,“ sdělila podle Novinek.cz přítomným novinářům žena. 

Podle komentářů očitých svědků na sociálních sítích mohlo být obětí z řad dětí mnohem víc. Obyvatelé dvanáctého patra ale měli údajně své děti přes balkony předat sousedům a pak sami skočit dolů. 

Místní ve facebookové skupině „Bohumín Bohumíňáků“ kritizují postup hasičů, kteří prý k panelovému domu nejenže neměli zvolit tu nejrychlejší cestu, ale navíc údajně měli záchrannou plachtu roztáhnout až po dopadu páté oběti, která se pokusila život zachránit před ohnivým peklem skokem z dvanáctého patra panelového domu.

Mnozí se práce hasičů zastávají a tvrdí, že na místě byli velmi rychle.

K tragédii se už vyjádřili i ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš. „Obrovská tragédie dnes v Bohumíně. Při požáru výškového domu zemřelo minimálně deset osob. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal Hamáček, který okomentoval i časté dotazy k rychlosti výjezdu zasahujících hasičů. „První hlášení o požáru přijato 17:49, jednotka vyjela za 1:30, na místě 17:54,“ doplnil Hamáček, který popřál zraněným hasičům brzké uzdravení.

Vyjádřil se i k pachateli a možnému důvodu žhářského útoku. „Vypadá to, že to byl někdo z nejbližšího okolí, pravděpodobně se jednalo o nějaké dlouhodobé sousedské spory. Momentálně je muž v režimu zadržení a bude vyslýchán,“ řekl České televizi ministr. 

Policie uklidňuje veřejnost, že po nikom není vyhlášeno pátrání a nikomu dalšímu nemá hrozit nebezpečí. 

K tragédii se vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „Neuvěřitelné neštěstí v Bohumíně. Podle prvních zpráv zemřelo při požáru paneláku jedenáct lidí. Je mi to strašně líto. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Právě jsem mluvil s Janem Hamáčkem, dovolte mi poděkovat všem zasahujícím týmům za jejich obětavost a okamžité nasazení,“ napsal na Twitteru premiér.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:03 neděle 6. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 28
  • 28
  • 25
  • 22
  • 21