Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chlad a Turek grilovali šéfa třicítkářů: Neumí mluvit, argumentovat, myslet. Jde jim jen o sebe!

    Na improvizovaném pódiu bylo pořádně rušno. Richard Chlad a Filip Turek se střetli s šéfem ekoaktivistů Arnem Springorumem. | foto: BMW Club, Twitter

    Hodně pikantní konfrontaci přinesla včerejší akce hnutí 120 pro Prahu, které vzniklo v reakci na pochody ekoaktivistů za plošné zavedení rychlosti 30 kilometrů v hodině. Mikrofon si předaly dvě ikony českého motorismu, známý miliardář Richard Chlad a někdejší závodník Filip Turek. Jenže do jámy lvové za nimi přišel také Arne Springorum, kápo hnutí Poslední generace a Extinction Rebellion, který v Praze pořádá pochody za třicítku. A létaly jiskry.

    Na Letnou dorazilo odhadem přes dvě stě lidí, Arne Springorum do tábora nepřítele přijel na svém oblíbeném kole, kvůli čemuž měl několik minut zpoždění.

    Jeho odvahu spousta lidí, kteří jinak aktivisty týden co týden blokující pražskou dopravu nemohou ani vystát, ocenila. Jenže přátelské povídání to rozhodně nebylo.

    Miliardář Richard Chlad dokonce odmítl Springorumovi podat ruku, Expresu vysvětlil, proč tak učinil.

    „Já jsem člověk, který občas dokáže být trochu vznětlivý, a on podle mě čekal, že přesně něco takového vyprovokuje. Jak říkám, ten člověk mi nestojí ani za podání ruky. Pro mě je to blb, se kterým jsem ztratil tři čtvrtě hodiny času. Obdivuji Filipa a kluky ze stodvacítky, že jsou schopni s ním komunikovat, ale já se k němu rozhodně snižovat nechci,“ řekl nám známý byznysmen.

    Na improvizovaném pódiu bylo pořádně rušno.

    Springorum, který byl za blokády loni trestán soudem v Londýně, ještě na pódiu na gesto zareagoval.

    „Mnohokrát ve svém životě jsem nezažil, že mi někdo nechtěl podat ruku. Ale v poslední době se mi to stalo podruhé. Byl jsem na magistrátu na interpelaci. Byl tam pan Hřib. On mi také nechce veřejně podat ruku. Moc rád bych o té věci s vámi diskutoval, ale vyhnul bych se urážkám. Jestli chcete slyšet můj názor, řeknu vám ho. Ale urážky celé věci nepomohou. Vážím si kluků, kteří to zorganizovali. Byli na našich pochodech, zpestřovali to, to je také odvaha. Byli tam v menšině a dnes jsem tady zase v menšině já. I tohle je demokracie,“ prohlásil.

    Debata pak byla často vyostřená, Chlad se například Springoruma zeptal, proč nekáže u sebe „v Deutschlandu“, když česky není schopen dát dohromady ani větu. Ten na to konto začal mluvit německy, čehož se podnikatel chytil. Aktivista ho pak ale začal napomínat, ať to německy zkusí znovu a bez chyb.

    22. června 2023 v 20:55, příspěvek archivován: 23. června 2023 v 12:57

    Řeč se často stočila například na financování ekoaktivistů z Poslední generace a samotného Arneho Springoruma či k tomu, jak nebezpečné blokády jsou pro průjezd sanitky. Mluvilo se také o posledním pochodu za třicítku, který se zvrhl až v to, že aktivisté zablokovali kompletně všechny pruhy na magistrále a bránili autům jakkoliv projet.

    Zdaleka nejzásadnější ovšem byla diskuze o tom, zda šikana řidičů a snížení rychlosti v Praze na 30 kilometrů v hodině skutečně něčemu pomůže, když pomalu popojíždějící auta vypustí mnohem větší emise, než když jedou plynule.

    „Šel jsem tam s tím, že jsem vůbec netušil, kdo tenhle borec je a že tam bude. Když jsem to pak viděl, říkal jsem si: Ty vado, to snad ani není možné, že by tohohle člověka někdo vůbec dokázal následovat. Je nevybavený argumentačně i jazykově, češtinou. Když mě tam pak začal zkoušet z němčiny, došel jsem k tomu, že se jedná o nějaký import z bývalé NDR, který má tohle nasírání lidí po Evropě jako hlavní pracovní poměr,“ říká Richard Chlad pro Expres.

    Filip Turek, Arne Springorum

    „Ode mě má obrovský obdiv za to, že tam přijel, to bez diskuze. Pak si ale zase říkám, že to je přesně to, co tihle lidé chtějí, tedy publicita za každou cenu. Vlezou kamkoliv, kde dostanou prostor, takže my se sice s Filipem cítíme dobře, jak ta debata dopadla, ale upřímně nemám radost z toho, že se s takovými, pro mě marnými lidmi, musíme my jako běžní lidé vůbec zabývat,“ dodává někdejší automobilový závodník.

    Nelíbí se mu ani to, jak k blokádám dopravy v Praze přistupují úřady.

    „Měla by to rovnou vyřešit policie. Ať se klidně scházejí tady na Letné na písku, ale proč se mají promenádovat v běžném provozu a záměrně provokovat lidi k tomu, aby došlo ke konfliktu, který pak okamžitě dokumentují a vysílají to. Průšvih je přístup pražských činovníků na magistrátu. Na Letné bylo minimálně pět policejních aut, já se s těmi policisty bavil a říkali mi: Pane Chlade, vy nám mluvíte z duše, protože kdybychom dostali příkaz, ať tu demonstraci rozeženeme, hned to uděláme. Příkazy prý ale mají úplně opačné, a to chránit demonstranty před řidiči,“ nechápe Chlad.

    Richard Chlad i Filip Turek na Letnou dorazili s chloubami svých sbírek.

    Že je Arne Springorum argumentačně nevybaven, si myslí i Filip Turek. Ten se snažil trpělivě vyvracet jeho tvrzení o tom, jak moc Praha snížení rychlosti potřebuje.

    „Konfrontace s panem Springorumem byla velmi zajímavá, nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by si tolikrát protiřečil a v podstatě v každé další větě popřel větu předešlou. Dal jsem si za cíl ho přimět přiznat, že mu jde o teror lidí a zviditelnění se, nikoliv o bezpečnost či ekologii pro Prahu. Několikrát to opakovaně přiznal, a to i s určitým smutkem, který bohužel střídal zaslepený fanatismus,“ říká Turek pro Expres.cz.

    „Rozhovorem se mi povedlo jeho pozici zcela diskreditovat a s ním i všechny z ODS a Pirátů, kteří jeho akce tiše požehnali a schválili jeho v podstatě půlroční mrzačení dopravy v Praze, ohrožování lidských životů a omezování svobod lidí, kteří trávili několikrát týdně o několik hodin v zácpách navíc a nemohli se dostat včas do práce, za svými blízkými nebo třeba do nemocnice! Jeho zvrácené zelené náboženství má podložené pouze nelogickými frázemi, na žádný argument mi nebyl schopen reagovat i přes to, že se pyšní vzděláním geologa. Když jsem mu nadhodil pár historický faktů o změnách teplot v dávných obdobích naší planety, o změnách teplotních cyklů nebo i o pouhém faktu, co se stane s hladinou vody, když v ní roztaje led, nebyl schopen reagovat,“ míní sběratel unikátních kousků z dílen britských automobilek.

    Na pódium dorazil i šéf strany Motoristé sobě Petr Macinka.

    „Všem bych doporučil si rozhovor poslechnout, aby bylo jasné, proč nám sem EU, nebo třeba německý stát, nepřímo financováním posílá tyto placené teroristy, kteří se tím zcela organizovaní živí napříč Evropou. Závěrem opakuji, že jejich aktivismus je jen zvrácené parazitování na systému, terorizování a ohrožování lidí a nemá ani s bezpečností, natož s ekologií, nic společného,“ uzavřel Turek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:11 sobota 21. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      145
    • Trapas
      9
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      3
    • Sladký
      3