Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jsme jako Charta 77, šokoval kápo ekoteroristů. Ne, jste extremisté, odpálil ho Macinka

    Planetě zbývá pár let a my jsme v ulicích proto, abychom na tento problém upozornili, prohlásil německý aktivista Arne Springorum. Vzápětí sebe i svoje nohsledy přirovnal k signatářům Charty 77. Jenže v pořadu 360° na CNN Prima News byl jeho oponentem lídr strany Motoristé sobě Petr Macinka. A ten na chlapíkovi, který byl v Londýně trestán, v Berlíně zatčen, jen Praha s ním jedná v rukavičkách, nenechal nit suchou.

    Arne Springorum, který šéfuje hned šesti neziskovým organizacím, pořádá coby šéf české odnože hnutí Extinction Rebellion a Poslední generace pochody za plošné snížení rychlosti na 30 km/h. Už několik měsíců on a jeho následovníci blokují pražskou dopravu v odpoledních špičkách.

    To se pochopitelně Pražanům nelíbí, a tak se situace na silnicích začíná s každým pochodem hrotit. Magistrát dává od problému ruce pryč s tím, že nemůže zakazovat veřejná shromáždění.

    Za extremistické a zločinecké označil chování ekoaktivistů, jejichž kolegové v Británii byli dokonce vedeni na seznamu teroristických organizací, na CNN Prima News Petr Macinka, lídr strany Motoristé sobě.

    „Není možné dělat násilné akce a brát si veřejnost jako rukojmí. Shoduji se s těmi názory, že Last Generation a Letzte Generation jsou zločinecké organizace. Před čtrnácti dny se ve Vídni stalo, že sanitka v důsledku blokády podobných šílenců nemohla projet. Když dojela za pacientem, byl již mrtvý. To je prostě zločin,“ prohlásil muž, který je zároveň mluvčím Institutu Václava Klause.

    Demonstranty za třicítku vede Němec spojovaný s hnutím Extinction Rebellion (na kole).

    Springorum nesouhlasí. A stojí si za tím, že se svými nohsledy dělá správnou věc, dokonce takovou, již lze srovnat s aktivitami Charty 77.

    „Myslím, že náš aktivismus je stejně extrémní, jako bylo v minulosti považováno podepsání Charty 77. Vždy záleží na kontextu. Tenkrát šli do lochu za jejich aktivismus. Počítáme s tím, že to bude mít následky. Postavíme se k tomu čelem. Když nám za to chtějí dát pokutu, klidně. Jsme v situaci, kdy vědci říkají, že nám zbývá pár let, kdy můžeme ještě něco dělat, než se spustí klimatické procesy, které už pak budou nezvratné. Kvůli tomu jsme v ulicích,“ prohlásil Springorum. Ještě předtím zmínil také Gandhího, který podle něj taktéž kladl občanský odpor, aby dosáhl správného cíle.

    Macinka jeho slovům nemohl uvěřit. Zatímco německý aktivista s českým občanstvím mluvil, kroutil český politik hlavou.

    „Já opravdu zírám. Extremista tady uráží lidi, kteří za komunistů a totality podepisovali Chartu 77. Zírám, když se tady vyvyšuje a uráží. Nežijeme v totalitě, není tady žádná klimatická nouze, kvůli které bychom za rok uhořeli. Tohle není v civilizované společnosti možné dělat,“ nechal se slyšet a několikrát zdůraznil, že Springorum je podle něj zločinec a terorista, na což aktivista kontroval, že je pro něj těžké s Macinkou debatovat, když ho takto tituluje.

    Také prohlásil, že pokud by svět řídili takoví ekologičtí teroristé, jako je jeho oponent, brzy bychom vyhynuli.

    „Když pan Macinka a další lidé asi na základě i toho, co píše český tisk, šíří fámy o teroru a takových věcech, je to docela nebezpečné. Ve středu, kdy byl pochod na magistrále, se do nás snažila auta i najíždět,“ reagoval Springorum, jehož nedávno německá policie zatkla při masivních blokádách Berlína a on se následně chlubil tím, že v protestu pokračoval i v cele, dokonce držel hladovku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:29 sobota 23. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Trapas
      14
    • Haha
      10
    • Tvl
      9
    • Cože
      1
    • Sladký
      1
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...