Hlubuček s koronavirem? Nezájem! Někteří hříšníci ze Sněmovny na roušky kašlou

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. České koronavirové motto by aktuálně mělo platit i na půdě Poslanecké sněmovny, kde kvůli nákaze primátorova náměstka Hlubučka reálně hrozí vznik nového ohniska nemoci. Většina poslanců se toho drží, několik výjimek ale roušky neustále sundává a nandává či je dokonce vůbec nemá.

Bylo to diskutované téma už ve chvíli, kdy vláda koncem května teprve začala rozvolňovat opatření proti koronaviru. Velká část poslanců hodila roušky do kouta, ačkoliv jejich práci představují několikahodinová jednání v jedné místnosti s desítkami kolegů najednou. 

Připomeňme, že nařízení o krytí dýchacích cest v uzavřených prostorách platí pro občany České republiky stále, zrušeno by mělo být až od začátku července.

Skoro se až zdálo, že pro poslance opatření neplatí. Teprve teď ho museli znovu začít brát vážně, to když se koronavirem nakazil náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. S ním totiž do kontaktu přišli i poslanci Nacher a Čižinský, kteří se účastnili pondělního jednání Sněmovny a hrozí tak, že tam nákazu mohli roznést. 

Na parlamentní půdě proto panuje krizová situace. Veřejnost má vstup zakázán, galerie pro návštěvníky byla uzavřena. Dodržování povinnosti nosit roušku hlídají pracovníci Poslanecké sněmovny a napomínají třeba i novináře, kteří sedí na odděleném místě a několik metrů kolem nich nikdo není.

K srdci si opatření vzala i drtivá většina poslanců. Bohužel ale ne všichni. Někteří předvedli názornou ukázku toho, jak roušku nosit úplně zbytečně, každou chvíli si ji sundavali a nandavali, třeba když se nakláněli ke kolegům, a sahali na ni.

Jedním z hříšníků byl i Petr Fiala.

Jiní ji neměli vůbec a ani se nesnažili si ji třeba alibisticky nechat pověšenou kolem krku. Například šéf ODS Petr Fiala v předsednickém křesle, kterého později nahradil pro změnu pečlivý Tomio Okamura.

Tomio Okamura už byl poctivější.

Lze se tak obávat, že pokud snad Nacher, Čižinský nebo úplně jiný poslanec koronavirus do Sněmovny zanesl, nákaza už se šíří dál. 

Aby nakonec kromě vedení Prahy nebylo paralyzováno i vedení celé země.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:08 pátek 16. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 19
  • 17
  • 14
  • 14
  • 12