Gangy z Venezuely v Karibiku přepadávají a mučí rybáře. Vše kvůli jejich úlovkům

V Karibiku začala nová éra pirátství. Gangy ze strádající Venezuely přepadávají na moři rybářské lodě, které po brutálním zneškodnění posádky kradou i s úlovkem. Rybáři se proto na lov vydávají až po setmění a zdržují se v blízkosti břehů.

Poslední útok se stal zhruba padesát kilometrů od pobřeží Guyany. Piráti zaútočili na rybářskou loď s dvacetičlennou posádkou. Muže zbili, polili horkým olejem a hodili do moře. Jejich loď i s úlovkem si vzali. Z posádky napadené lodi přežilo pouze pět lidí.

Útoky meziročně vzrostly o 160 % a nevyhýbají se ani Hondurasu, Haiti a Nikaragui. Největší počet je ale u venezuelského pobřeží. Lidé v této zemi – postižené humanitární krizí – nemají žádné peníze. I kdyby je však měli, stejně si za ně nemohou pořídit ani ty nejnutnější suroviny. Proto se zločinci vydávají na moře, odkud si mohou odnést právě i zásoby jídla.

Pirátům navíc v podstatě nehrozí ani žádný trest, v zemi totiž roste podezření, že jsou napojeni na státní úředníky. A tím, že platy místních policistů jsou tak nízké, po pirátech ani nepátrají. Dokonce sama pobřežní stráž má prý ve zvyku obsadit zakotvené lodě a po posádce požadovat peníze nebo úlovky.

Na tisíce lidí denně překročí hranice Venezuely, aby bídě unikli. Okolní státy z toho nejsou nadšeny, protože s nimi přicházejí právě i piráti nebo drogové kartely. Situace se v tuto chvíli jeví jako bezvýchodná.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:46 pondělí 17. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 6
  • 6
  • 4
  • 4
  • 4