Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Piráti chtějí zmrazit rentu exprezidentů. Anarchisté, kteří nás jen zadlužují, říká Klausův muž

    Pirát Jakub Michálek chce zarazit zvýšení renty bývalých prezidentů, ta je přitom dvacet let stejná. Podle Klausova mluvčího Petra Macinky by Piráti raději měli řešit mnohamiliardové dluhy. | foto: Profimedia, koláž Expresu

    Ekonomická krize se prohlubuje a vláda řeší, kde ušetřit veřejné peníze. S poměrně ožehavým návrhem přišel pirátský poslanec Jakub Michálek, který by rád zarazil zvýšení renty bývalých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana. Vyvolal tím vášně, řada lidí ho odsoudila za populismus, který státní kase nijak nepomůže. Ostré vyjádření přidal i Klausův tiskový mluvčí Petr Macinka. „Jsou to anarchisti, kopou do oponentů, ale rozvrat financí je nezajímá,“ prohlásil.

    Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi se měla renta dvojnásobně zvýšit na základě úsporného balíčku vlády. Ta jim přiznala nárok na vyšší odměnu v návaznosti na růst platu ústavních činitelů, konkrétně poslanců.

    Bývalí prezidenti dosud měli nárok na 50 tisíc měsíčně, plat poslance ale činí 102 tisíc korun. Právě tolik by měli nově dostávat společně s příspěvkem na asistenta a provoz kanceláře. Z částky by měli odvádět zdravotní a sociální pojištění.

    To se ale nelíbí Pirátské straně, konkrétně šéfovi jejího poslaneckého klubu Jakubu Michálkovi. Ten navrhuje, aby bylo zvýšení renty pro bývalé prezidenty z úsporného balíčku vyškrtnuto a aby tedy Klaus se Zemanem stejné peníze, jaké má on a kolegové, nedostali.

    „Je období ekonomické krize a lidé na všech úrovních si utahují opasky. Rodiny šetří, politici zmrazují platy, státním úředníkům se má brát a seniorům se zpomaluje růst důchodů. V takovéto době prostě nedává smysl, aby prezidentská renta skočila na téměř dvojnásobek. Úsporný balíček má peníze šetřit, ne rozdávat. Proto chce Jakub Michálek prosadit, aby se zvýšení této renty z návrhu vyškrtlo,“ uvedli Piráti.

    Jenže tím vyvolali poměrně vášnivou diskuzi. Celá řada lidí s nimi nesouhlasí a návrh označuje za populismus, který krvácejícímu státnímu rozpočtu nepomůže.

    „Tohle je stejně nedůstojné, jako když kdysi ODS šaškovala s rentou pro Havla. A částka se neměnila 20 let. (...) Kdysi se země rozhodla, že se postará o svoje bývalé prezidenty. Není to nutné, samozřejmě. Ale pokud tedy si pořád myslíme, že se o ně stát starat má, nemá to být v částce z roku 2003,“ vzkázal jim například novinář Jindřich Šídlo.

    Poprask pochopitelně návrh způsobil i v kancelářích obou bývalých prezidentů. Redakce Expresu oslovila tiskového mluvčí Václava Klause Petra Macinku.

    „Prezidentská renta a příspěvek na fungování postprezidentské kanceláře jsou do značné míry symbolickým výrazem úcty země vůči lidem, kteří stáli mnoho let v jejím čele. Podobnou úpravu znají téměř všechny civilizované země světa, byť se mnohdy liší v provedení. Italským exprezidentům kupříkladu doživotně náleží mandát senátora horní komory parlamentu atp.,“ řekl na úvod.

    Piráti podle něj nechtějí a ani nejsou schopni řešit průšvih se státním rozpočtem a jenom hledají cesty, jak kopat do oponentů.

    „Aktivita Pirátů, kteří najednou přichází s požadavkem na redukci státního příspěvku na administrativní zázemí bývalých prezidentů, o nich leccos vypovídá: Je evidentní, že radikálně levicová, z definice protestní a antisystémová Pirátská strana nemá zájem (natož kapacitu) řešit dramatický rozvrat veřejných financí,“ míní Macinka.

    „Proto namísto vážných návrhů, které by měly vliv na zastavení sebevražedného trendu zadlužování země v řádu stovek miliard ročně, ožijí jen v momentech, kdy jim okolnosti umožňují okopávat kotník nenáviděných politických odpůrců. To je hlavní podstata existence Pirátské strany. O budoucnost naší země jim nejde a nikdy nešlo,“ dodává muž, který vede stranu Motoristé sobě.

    Ministerstvo financí k návrhu řeklo, že se renta prezidentů nezvýšila dvacet let, tudíž nikterak nezohledňovala inflaci a stala se ekonomicky neodpovídající.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:40 pondělí 13. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      74
    • Trapas
      12
    • Haha
      6
    • Sladký
      5
    • Cože
      3
    • Tvl
      3