Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dusno u Pirátů: Hádky, úpadek i Ferjenčíka chtějí řešit na mimořádném fóru. Hádají se i kvůli němu

    Ne, tyhle volby se jim ani trochu nepovedli. Pirátská silná europoslanecká trojka ve složení Mikuláš Peksa, Marcel Kolaja a Markéta Gregorová se rozpadla, po víkendových volbách zůstává v Bruselu pouze poslední jmenovaná. Pro stranu jde o další debakl, sužují ji navíc i časté vnitřní spory či kauzy. To vše by se mělo probírat na mimořádném celostátním fóru, které se část pirátů snaží svolat. Jenže i nad tím panují neshody.

    Piráti ve spoustě krajích zůstali dokonce pod pěti procenty, jinde se jen s odřenýma ušima dostali přes. Alespoň jeden mandát jim zachránila Praha, kde získali 12,13 procent hlasů. Pro stranu jde o další volební fiasko, propadli už v posledních Sněmovních volbách. A někteří tak začali bít na poplach.

    Na transparentním fóru, kde jsou všechny diskuze přístupné veřejnosti, začali Piráti hlasovat o svolání mimořádného celostátního fóra. Dokonce i hlasování ale doprovází vášnivá debat.

    „Není to náš první debakl. Ten minulý jsme vymlčeli a od té doby to s námi jde z kopce. Pokud se budeme dál tvářit, že je vše ok, můžeme odkráčet do zapomnění,“ píše jeden z mnoha Pirátů.

    Jiní se mezitím dohadují o všem možném. Krajští Piráti si stěžují, že strana vsází pouze na Prahu, ti pražští je naopak kritizují, že se v předvolební kampani vůbec nesnažili.

    „Co dělá Plzeň a Plzeňský kraj pro propagaci čelních představitelů? Jestli máme v Plzeňském kraji hejtmana a spolupodílíme se na vedení Plzně, je fakt tragický, že Plzeňský kraj nepřesáhl pět procent. Za tohle opravdu nemůže Praha,“ kontroval na jedno z podobných obvinění Martin Štěrba, známý pražský Pirát a šéf stranické komunikace.

    Marcel Kolaja se ani jako lídr kandidátky do Evropského parlamentu nedostal.

    Zatím se zdá, že mimořádné fórum projde. Navrhovatel, brněnský pirát Lukáš Doležal, by na něm kromě důvěry současného vedení Pirátů chtěl řešit třeba špatnou atmosféru ve straně a její roztříštěnost nebo interní konflikty. Těch je za poslední dobu opravdu hodně.

    Ostatně už jen nad návrhem probíhají hádky o tom, zda mimořádné fórum není jen zbytečné plýtvání penězi. Padl dokonce bláznivý návrh pronajmout si cirkusový stan a uspořádat ho někde na louce...

    Dalším bodem by pak měla podle Doležala být například přípustnost osobnostních kampaní. Konkrétně jmenuje i Mikuláše Ferjenčíka, byť zdůrazňuje, že se nejedná pouze o něj.

    Právě Ferjenčík byl totiž ožehavou postavou předvolební kampaně. V primárkách tento známý pirát dostal málo hlasů, padl až na dvanácté místo kandidátky. A tak se rozhodl dělat kampaň na vlastní pěst a s přispěním svých přátel, třeba ministra zahraničí Jana Lipavského, exprimátora Zdeňka Hřiba nebo Jakuba Michálka.

    Spoustě spolustraníků se to nelíbilo. Do Mikuláše Ferjenčíka se za to pustila třeba senátorka Adéla Šípová, která na něj má pifku dlouhodobě.

    „Kamarádky a kamarádi. Volte piráty, kroužkujte Markétu Gregorovou a Mikuláše Peksu, protože se osvědčili. A poprosím, abyste si kroužek pro boha Ferjenčíka nechali na jindy. Až mu to v primárkách dopadne líp,“ napsala například Šípová v den voleb, což pro Piráty dobrá vizitka zkrátka není.

    Po sečtení výsledků zase napsala, že se pro Piráty jedná o výprask, který by měl předseda Ivan Bartoš už opravdu řešit.

    Fotogalerie