Piráti se vzdalují magistrátu: Nerespektují nás a nárokují si primátora, hřmí Spolu

Hodně tuhá povolební jednání probíhají mezi vítězným uskupením Spolu a třetími Piráty. Původně si obě strany kývly na to, že se pokusí domluvit pražskou koalici na vládním půdorysu, tedy ještě společně s hnutím STAN. Jenže po třetí schůzce se dohoda spíše vzdaluje, než blíží. „Těžko tvořit stabilní koalici s někým, kdo vás nerespektuje,“ zaznělo z koalice Spolu nekompromisně. Pirátský lídr Zdeněk Hřib kontroval na sociálních sítích, nadále trvá na tom, že strana odmítá usednout v radě s obžalovaným Janem Wolfem.

Zástupci Spolu v čele s Bohuslavem Svobodou už po první schůzce neskrývali rozpaky z toho, že Piráti namísto programových shod řešili personální obsazení rady města. Mají hned několik podmínek, odmítají obžalovaného lidovce Jana Wolfa, výhrady mají také k Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) kvůli jeho propojení s kauzou Dozimetr.

Ba co více, Piráti by si dokonce tuze rádi ponechali post primátora, na němž dosud sedí lídr Zdeněk Hřib. A to i přesto, že ve volbách byli až na třetím místě.

„Koalice Spolu volby vyhrála, a tím pádem jde volba primátora za ní. Očekával bych, že to bude případný koaliční partner respektovat. Stejně jako my respektujeme jejich právo, aby si do případných pozic v městské radě nominovali toho, koho považují za nejlepšího, a jsme připraveni takového člověka podpořit,“ nechal se slyšet místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

Vyjádření poskytl skrze stanovisko ODS ke třetí schůzce s Piráty, které nese přísný titulek, že „stabilní koalici nelze postavit s partnerem, který vás nerespektuje“. Strana mimo jiné zdůrazňuje, že Piráti skončili třetí, za Spolu zaostávali o více než 1,6 milionu hlasů a výsledky by měli respektovat.

„Zodpovědný přístup k vyjednání pevné, transparentní a stabilní koalice vede nejdříve přes programovou shodu. Jakmile si to uvědomí i Piráti a přestanou primárně řešit, kdo na jakém křesle v radě města usedne, a budou se společně s námi soustředit na programové průniky, zcela jistě se v jednání o případné koalici posuneme dál,“ nebere si servítky Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda

Koalice znovu připomněla i další překážku, která se jí při jednání s Piráty nelíbí. A to, že pokud by se obě strany přece jen dohodly, vyhráno by bylo jen napůl. Hřib a spol. by si vstup do koalice museli ještě nechat schválit od členů na svém fóru, což zabere další čas. Výsledek je navíc nejistý, spousta Pirátů je proti koalici s pražskou ODS.

K jednání se na sociálních sítích vyjádřil také lídr Pirátů a stávající primátor Zdeněk Hřib. A také si nebral servítky.

„Pražské Spolu bezpodmínečně trvá na dosazení trestně stíhaného politika do Rady hlavního města Prahy. Pan Fiala přitom dříve psal: Trestně stíhaná osoba nebude členem vlády a taková osoba nesmí ani zastávat politickou pozici ve státní správě. Takže vládnout slušně, ale jen někdy?“ napsal primátor.

Skřípající jednání a kousavé poznámky v médiích či na sítích vedou k tomu, že se Spolu musí po koaličním partnerovi rozhlížet jinde. Respektive u hnutí ANO, které ve volbách obsadilo druhé místo.

Ačkoliv se Bohuslav Svoboda nechal bezprostředně po volbách slyšet, že rozdíly v programech Spolu a ANO jsou příliš velké, po pondělní první schůzce si obě strany nemohly jednání vynachválit.

„Osobní pocit jsem měl velice dobrý. Ani jsem nečekal, že se budeme bavit čistě jen o obsahu, ale my skutečně hodinu probírali jen obsah, tedy v čem se shodujeme a v čem se lišíme, ať už se to týká dopravy, parkování, auditů, nebo nějakého dalšího postupu v řízení města. Na tom všem jsme se shodli,“ uvedl pro Expres.cz lídr ANO Patrik Nacher.

„Tak konstruktivní jednání jsem asi ještě nezažil. Velmi mile mě to překvapilo, opravdu. Mám z toho velmi dobrý pocit,“ dodal.

Bohuslav Svoboda, Patrik Nacher

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 4. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 24
  • 24
  • 6
  • 6
  • 4