Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Praha řešila investice Pirátů: Sto milionů do IT? Hřiba v tom vykoupal kolega, říká Udženija

    Alexandra Udženija a Zdeněk Hřib si opět vjeli do vlasů. | foto: Profimedia.cz

    Kontrolní výbor pražského zastupitelstva dnes projednával údajné machinace vládnoucích Pirátů se zakázkami na IT. Podle zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO) šéf odboru informatických aplikací Milan Krch „rozfofroval“ za IT služby 109 milionů korun během jediného roku, přičemž zakázky přihrával dokola těm samým firmám. Sám Krch na jednání nedorazil, mluvit za něj musel primátor Zdeněk Hřib. „Slušně ho v tom vykoupal, to jsem ještě nezažila,“ říká v rozhovoru na konci článku šéfka kontrolního výboru Alexandra Udženija (ODS), podle níž ve skutečnosti nejde o žádné investice, ale o pirátské trafiky.

    Podle Ondřeje Prokopa si Krch pomáhal tzv. veřejnými zakázkami malého rozsahu (VZMR), což je zakázka do dvou milionů korun, při které nemusí vítěze zakázky schvalovat rada města ani primátor. VZMR umožňuje oslovit jen předem vybrané společnosti, podle zákona stačí tři, a ty následně vypracují a zašlou nabídky. Ty pak stačí vyhodnotit, což je podle Prokopa v kompetenci šéfa odboru IT aplikací Krcha.

    Krchovi se podle Prokopa během jediného roku podařilo do IT projektů napumpovat celkem 109 milionů korun. Zastupitel za hnutí ANO proto předložil kontrolnímu výboru podnět k tomu, aby celou věc prověřil.

    Výbor se na magistrátu sešel v úterý, předsedala mu zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Ta se ještě před začátkem jednání pozastavila nad tím, že zatímco primátor Zdeněk Hřib účast na jednání slíbil, Krch se prý „ani neobtěžoval omluvit“ a nepřišel, přičemž do telefonu pouze jeho zástupce oznámil, že je na služební cestě.

    „Už jen to se mi zdá jako podivné a podezřelé chování. Navíc nechápu, že v tom Krch nechal primátora Hřiba takhle plavat,“ řekla Udženija Expresu.

    Zastupitel Ondřej Prokop také na svém osobním webu uvedl, že primátor původně Milana Krcha, který je sám členem Pirátské strany, do čela odboru IT aplikací „protlačil“ proti vůli komise, ovšem nyní jsou jejich vztahy napjaté a rád by se ho pro změnu zbavil.

    Pirát Milan Krch

    Hřib tak musel celou věc vysvětlovat sám. Podle něj není pravda, že by Piráti za poslední rok investovali 109 milionů, jak tvrdí Prokop, ve skutečnosti prý šlo o částku o několik milionů nižší. 

    Veřejné zakázky malého rozsahu jsou prý využívány především na analytické práce před realizací určitého projektu, což je věc, kterou sám Hřib dlouhodobě prosazuje. 

    Dodal však, že celá věc leží na stole Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) a ideální by bylo jednání komise odročit, dokud úřad ve věci nerozhodne.

    „Do té doby děláme účet bez hostinského,“ prohlásil primátor.

    Za pravdu mu dal i Prokop, který podnět kontrolní komisi podal, a tak bylo projednávání pirátských investic do IT odročeno, dokud ÚHOS ve věci nerozhodne.

    Udženija: Investice? Pirátské trafiky!

    Expres.cz po jednání kontrolní komise hovořil s její šéfkou Alexandrou Udženija. Známá politička pražské ODS kritizuje Piráty kvůli „rozhazování“ peněz dlouhodobě. 

    Dnes měl kontrolní výbor řešit údajné rozhazování Pirátů za IT služby, podle navrhovatele pana Prokopa to je 109 milionů. Co si o masivních investicích do IT myslíte?

    Kdyby to skutečně byly investice, tleskám, ale to jsou pořád samé analýzy, strategie a projektoví manažeři. Takže když si to přeložíme, jsou to vyhozené peníze na stohy papírů a další pirátské trafiky. Magistrátní IT systémy stále padají a trpí kvůli tomu i městské části. Tuhle nešla spisová služba, tady zase byl skoro dva týdny mimo provoz Institut pro plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), protože přes něj někdo těžil bitcoiny. Jeden velký bordel.

    Primátor Hřib se hájil, že nešlo o 109 milionů, dopočítal se částky něco přes 80 milionů s tím, že se prý povětšinou jedná o analýzy. Mění to podle vás něco?

    Jeho obhajoba je směšná. Hlavně jsou to všechno zakázky do dvou milionů, které se nemusí soutěžit, ale dávají se z ruky. Když se pak na to podíváme podrobněji, točí se tam pár firmiček. Jedna z těchto vyvolených firem dokonce dostala smlouvy hned ve dvou dnech za sebou, za necelé čtyři miliony ročně. Komu by se to nezdálo divné? A kam se poděla ta pirátská transparentnost?

    Můžete v krátkosti říct, jakou roli v celé věci hraje ředitel odboru informatických aplikací Milan Krch?

    Minulý rok se vybíral ředitel tohoto odboru a výběrová komise zvolila úplně někoho jiného. Pan primátor osobně intervenoval, nechal výběr zrušit a prosadil si pana Krcha. Pan Krch je aktivním členem Pirátské strany ve vedoucí pozici Středočeského kraje, takže si troufnu říct, že je velmi vlivným členem Pirátské strany. Tak nějak ovšem koluje, že pan Krch pana primátora moc neposlouchá a chodí si pro rady do Poslanecké sněmovny za panem Profantem.

    Co říkáte na to, že se k dnešnímu jednání nedostavil?

    Před jednáním výboru jsme volali do jeho kanceláře, zda přijde, či ne, jelikož před týdnem obdržel pozvánku a ani se neráčil odpovědět. Bylo nám s podivem sděleno, že pan Krch je na služební cestě a nikoho ani nepověřil. Já jsem sice v politice dlouho, ale to, že je zaměstnanec úřadu někam pozván volenými zástupci a nepřijde ani se neomluví, jsem snad ještě nezažila. Zvlášť když asi musel vědět, že pan primátor pozvání přijal. Řekla bych, že pan Krch nechal pana primátora ve štychu, to asi něco o jejich vztahu vypovídá.

    Radní Alexandra Udženija odmítá, aby Pražané museli v metropoli platit mýtné, navíc bez dokončeného okruhu.

    Piráty často kritizujete, že jejich investice do IT vůbec neodpovídají výsledkům. 

    Pro Piráty bylo IT vždy vlajkovou lodí, i proto si tuto agendu pod sebe vzal přímo primátor. Jenže za tři roky nedotáhl jeden smysluplný a pro občany města viditelný IT projekt, ani jednu nově plně digitalizovanou agendu. Nic. 

    Hodně diskutovaný byl Portál Pražana.

    Když se podíváme jen na Portál Pražana, se kterým se primátor tak rád chlubí, k dnešnímu dni stál přes 50 milionů a nikdo ho nepoužívá. Kdo by taky chtěl platit poplatek za pejska nebo popelnice přes datovou schránku nebo e-identitu. To nejhorší ale na tom je, že systémové jádro pro Portál Pražana dostalo město od státu zdarma. Takže těch 50 milionů šlo jen na úpravy, na support a samozřejmě na pirátské lidi, kteří jsou všude nalezlí. To je klasické vyhazování peněz vidlemi z okna.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 5. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      113
    • Haha
      22
    • Trapas
      11
    • Tvl
      9
    • Cože
      4
    • Sladký
      4