Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Volá se po kandidatuře Pitharta na prezidenta: 5 důvodů, proč nemá příliš nadějí na úspěch

    Petr Pithart zvažuje kandidaturu na prezidenta. Moc dobrý nápad to ale není. | foto: Profimedia.cz

    Mezi osobnosti, které zvažují v roce 2018 kandidaturu na prezidenta České republiky, nejspíše přibude další výrazná kandidát. V rozhovoru pro deník MF Dnes ve čtvrtek uvedl někdejší předseda československé vlády a dlouholetý senátor Petr Pithart, že promýšlí svou kandidaturu. Rozhodně není kandidátem obskurním jako například hysterická Jana Yngland Hrušková, ale moc šancí na úspěch přesto nemá. Vysvětlíme vám proč.

    1. Politické retro

    Petr Pithart bezpochyby patří mezi ty nejvýraznější postavy české porevoluční politiky. Bohužel ale hvězda jeho slávy je již dlouhodobě ve fázi vyhasínání a vracet se na výsluní cestou kandidatury na prezidentský úřad není zrovna ideální. To, že to jednou vyšlo Miloši Zemanovi, nutně neznamená, že penzionovaní politici 90. let jsou vhodnými kandidáty na prezidenta.

    Petr Pithart je součástí porevoluční politické garnitury. Není už na čase po více než 25 letech politiku trochu omladit?

    Jestli o něčem případná kandidatura Petra Pitharta vypovídá, tak jen o tom, v jak zoufalé situaci se dnes čeká politika nachází. Nemáme snad dostatek mladých schopných lidí, že musíme neustále sahat po osobnostech, které politiku formovaly počátkem devadesátých let? České politice by nejvíce prospělo celkové omlazení a uzavření kapitoly divokých 90. let. A k tomu by Petr Pithart nebyl schopen přispět.

    2. Pithart není a nebude Havel

    Mnoho lidí by bylo z kandidatury Petra Pitharta nadšeno, protože by pro ně představoval návrat hodnot Václava Havla do české politiky. Jak by ne, Pithart měl k Havlovi blízko, společně budovali samostatné demokratické Česko a i jejich názory se v lecčem shodovaly. Je třeba ale mít na paměti, že Pithart a Havel jsou dva rozdílní lidé.

    Petr Pithart byl dlouholetým spolupracovníkem a přítelem Václava Havla. To ale neznamená, že Pithart je nějakým Havlem dneška.

    Volat po návratu Václava Havla je možná zbožným přáním části Čechů, ale je to přání nesplnitelné. Havel není žádným Dalajlámou, který se v pravidelných intervalech reinkarnuje. Vybírat kandidáty jen podle toho, že se někdy v minulosti s Václavem Havlem přátelili, je myšlenka postavená na hlavu a ve své podstatě i degradující samotného kandidáta, protože koho vlastně zajímá, co je to za člověka, hlavně, že se znal s Havlem.

    3. Nikdo nemládne, ani Pithart

    Petr Pithart je v politice bezmála třicet let a pochopitelně za tu dobu o stejných bezmála třicet let i zestárl. V době konání prezidentské volby bude Pithartovi již 77 let. Pochopitelně mu přejeme dlouhověkost a pevné zdraví, nicméně objektivně vzato, vidiny, že by se v plné síle dočkal i konce pětiletého mandátu, nejsou příliš růžové.

    Petr Pithart už není nejmladší a měl by si raději užívat důchodu.

    Prezidentská funkce, ač se to nemusí na první pohled zdát, je funkcí nesmírně náročnou. Prakticky každý den má prezident nějakou akci, časté jsou státní návštěvy a neustálé přesuny autem nebo i letadlem. To bohužel není nic pro lidi na prahu osmdesátky, kteří by si zasloužili spíše odpočinek. I pro dobro samotného Petra Pitharta by bylo lepší přenechat křeslo prezidenta i náročnou kampaň mladším ročníkům.

    4. Čím více kandidátů, tím lépe pro Zemana

    Výběr prezidentských kandidátů do příštích voleb má zatím jeden jednotící prvek - a tím je urputná snaha o nalezení člověka, který ve volbách porazí současného prezidenta Miloše Zemana. A čím více kandidátů přibývá, tím více se může Miloš Zeman předčasně radovat z opětovného zvolení. Jediné, k čemu jeho protikandidáti přispívají, je rozštěpení těch voličů, kteří jsou proti Zemanovi.

    Čím více kandidátů se postaví proti Miloši Zemanovi, tím větší šance bude mít Zeman na znovuzvolení.

    Zatímco pro Zemana bude hlasovat silná masa Čechů, kteří s jeho politikou souhlasí, proti němu se postaví několik zástupců z tábora jeho odpůrců, kteří si mezi sebe rozdělí hlasy a celkově tak nikdo nebude mít šanci Zemana porazit. I politologové se shodují na tom, že jediným, kdo je schopen zabránit druhému prezidentskému mandátu Miloše Zemana, je sám Miloš Zeman, který by se ze zdravotních důvodů rozhodl nekandidovat, nebo z funkce odstoupil či zemřel.

    5. Už jednou mu to nevyšlo

    Političtí pamětníci si možná vzpomenou na to, že Petr Pithart již jednou na post prezidenta kandidoval. Již v roce 2003, kdy ještě prezident nebyl volen v přímé volbě, byl Pithart kandidátem tehdejší čtyřkoalice složené z Lidovců, Unie svobody, Demokratické unie a Občanské demokratické aliance.

    Pithart již jednou na prezidenta kandidoval. V roce 2003 ho porazil Václav Klaus.

    Pithart díky podpoře senátorů postoupil do druhého kola volby spolu s Václavem Klausem, ale ani v druhém a třetím kole nedošlo ke zvolení vítěze. Volby se pak musely zopakovat a Pithart už ani nekandidoval. Svého nového soupeře Jana Sokola pak Václav Klaus porazil poměrně hladce. Pithart nemá zapotřebí po prohře s Klausem na stará kolena prohrát ještě se Zemanem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 sobota 11. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      384
    • Super
      226
    • Haha
      86
    • Cože
      71
    • Tvl
      67
    • Sladký
      47