Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Gripeny, mocné ženy a jedno faux pas: Prezident Pavel nechtěně „odebral“ čepici“

    Pavel vyšel ze cviku. Při přebírání standarty shodil veliteli brigadýrku z hlavy | foto: Expres.cz

    Prezident Petr Pavel a další politici, zástupci armády a váleční veteráni se v sobotu dopoledne sešli u Národního památníku na pražském Vítkově, aby tradičně připomněli 105. výročí vzniku samostatného Československého státu. Při slavnostním předávání bojového praporu Petru Pavlovi však došlo k kurióznímu momentu.

    Během sobotního shromáždění u Národního památníku na pražském Vítkově na připomenutí 105. výročí vzniku samostatného Československého státu se odehrál komický okamžik. Prezident Petr Pavel, při předávání bojového praporu, zjevně vyšel ze cviku a nepočítal s tím, že prapor bude těžší, než si myslel. V důsledku toho nechtěně srazil brigadýrku jednomu z přítomných příslušníků Hradní stráže, kterému se následně omluvil.

    Co bylo však ještě pozoruhodnější, byla reakce samotného vojáka, který si svou profesionální pózu udržel a nehnul ani brvou. Důstojně dokončil slavnostní akt, včetně pořadové přehlídky, i bez čepice.

    Prezident se k humorné chvilce postavil čelem a vojákovi napsal veřejnou omluvu. „Cítím potřebu se alespoň touto cestou omluvit za fyzickou, případně psychickou újmu příslušníkovi Hradní stráže zasaženému bojovým praporem při ceremoniálu na Vítkově. Rozhodně nešlo o snahu zpestřit novým prvkem standardní vojenskou proceduru. Prostě jsem jen podcenil hmotnost.“

    Generálský krok

    Pavlova prezidentská kancelář se letos podruhé zúčastnila pietního aktu na Vítkově. Poprvé se tak stalo v květnu, kdy se připomínal konec druhé světové války. Podle Martina Komárka, komentátora, který komentoval událost v CNN Prima NEWS, Hrad zvládá takové akce velmi profesionálně.

    „Zatím to bylo bezchybné. Nepanoval tam chaos, který býval nedávno připisován prezidentské kanceláři. Ale musíme mít na paměti, že tato událost není záležitostí pouze prezidentské kanceláře. Armáda má svůj podíl na tom, jak je všechno přesně a dokonale připravené,“ uvedl Martin Komárek ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

    Prezident se k památníku přiblížil svižným „generálským“ krokem, což komentátor Martin Komárek okomentoval slovy: „Když jsem sledoval pietní akt, přišlo mi, že se Petr Pavel na tomto místě musí cítit jako doma. Má jiný vztah k armádě a padlým lidem, které pravděpodobně osobně znal, než většina z nás, kteří neprožili válku.“

    Ženy mezi vojáky

    Oslavy vzniku samostatného československého státu a udělování státních vyznamenání dnes ráno zahájily tradičně na pražském Vítkově u Národního památníku. Zde se sešli významní představitelé státu, včetně prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialy, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové a ministryně obrany Jany Černochové.

    Na této vzácné události nechyběla ani řada dalších politiků, včetně poslankyně za hnutí ANO Aleny Schillerové. Společně položili věnce a uctili památku padlých vojáků minutou ticha. Celý pietní akt trval přibližně půl hodiny a vyvrcholil pochodem vojenských jednotek, během něhož nad památníkem proletěly stíhací letouny Gripen a tři vojenské helikoptéry.

    Markéta Pekarová

    Markéta Pekarová

    Zvláštní pozornost si však získala Markéta Pekarová, která zvolila velmi symbolický kostým pro tuto událost. Její zelený kabát byl tématicky laděný a doplnila ho vlčím mákem, který připomíná vojáky padlé v první světové válce. Pekarová zdůraznila, že Československo vznikalo na základě ideálů svobody a demokracie, a že bychom si i dnes měli těchto hodnot vážit.

    Alena Schillerová

    Alena Schillerová zase prostřednictvím stužky vyjádřila svou účast a oddanost významnému dni v českých dějinách. Její přítomnost a úsměvy na pietě ukázaly, že tato událost spojila politiky různých stran a ukázala, že hodnoty, na nichž byla republika postavena, jsou stále aktuální.

    Jana Černochová

    Nechyběla ani ministryně obrany Jana Černochová, která uvedla, že československý stát vznikal i tak, že nynější část Ukrajiny byla součástí naší země. S touto zemí nás tak pojí velká historická minulost. Připomněla tak Podkarpatskou Rus, která se stala součástí nové Československé republiky po první světové válce. Dnes je toto území součástí Ukrajiny.

    Do Černochové se v návaznosti na pietní akt na Vítkově opřela předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která ji vytkla, že veteráni musí nosit těžké věnce jen za pomoci dobrovolníků a hasičů. „Stydím se za ministryni Černochovou. Je mi stydno, když vidím, že veteráni musí nosit sami těžké věnce jen za pomoci dobrovolníků a hasičů,“ řekla předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:33 neděle 25. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      28
    • Super
      13
    • Trapas
      13
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      6