Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Eso v rukávu Kramného: Obžaloba zlikvidovala vzorky, to je přiznání, říká renomovaný znalec

    Petr Kramný u soudu | foto: ČTK

    Druhým stáním dnes pokračuje soud Petra Kramného o tom, zda má být obnoven jeho proces, a tudíž i zrušen osmadvacetiletý trest za vraždu manželky Moniky a dcery Kláry. A jak se prozatím zdá, obhajoba jednoho z nejznámějších vězňů má nabito. Hlavním esem v rukávu je několik renomovaných soudních znalců v čele s Ivem Šteinerem, specialistou na myokard a cévy v oboru kardiovaskulární patologie. Ten považuje za rozhodující, že znalci obžaloby nechali zlikvidovat nekroptický materiál, na jehož základě byl Kramný odsouzen. „Když se na vaši práci snáší kritika, nebudete přece ničit jediný důkaz. Je to v podstatě přiznání,“ prohlásil Šteiner. Padla i nová teorie o tom, jak mohly Monika a Klára zemřít.

    Doktor Šteiner si před Krajským soudem v Ostravě nebral ohledně práce znalců Smatanové a Dokoupila, ale i jejich vedoucího Igora Dvořáčka servítky.

    „Když slyšíte, že se na vaši práci snáší kritika a jediným důkazem, kterým můžete doložit svá tvrzení, jsou nekroptické vzorky, nebudete je ničit,“ prohlásil.

    Právě Dvořáček prý Šteinerovi slíbil, že vzorky pošle do soudní úschovy, protože je chce přezkoumat hned několik dalších expertů. Dokonce i tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková naléhala, aby vzorky byly pro možné další zkoumání zachovány. Slib ale Dvořáček nedodržel. Místo toho nechal nekroptický materiál zlikvidovat.

    „Vždyť to je víceméně přiznání, že pracovníci ostravského Ústavu soudního lékařství pochybili,“ prohlásil Šteiner.

    Podle renomovaného lékaře s padesátiletou praxí je teorie o vraždě elektrickým proudem založena na velmi chabých argumentech a má celou řadu trhlin. Poukázal i na to, že s takovou variantou vůbec nekalkulovali egyptští lékaři, ačkoliv obě těla zkoumali.

    Eskorta přivádí Petra Kramného k soudu.

    Modřiny, jež byly označeny za vstup a výstup elektrického proudu, se na tělech objevily až po převozu do Česka. Podle obhajoby Kramného mohly vzniknout tím, jak byla těla v pytlích svázána.

    Teorie o slabém srdci

    Během úterního soudu hovořili znalci a před soudem se promítaly fotografie z pitvy. Petr Kramný se na ně odmítl dívat, odvrátil hlavu. Stejně tak i jeho otec.

    Soud pokračuje čtvrtečním dnem, kdy se přehrávají odposlechy Kramného hovorů z Egypta.

    Už v úterý zazněla z úst jednoho znalců nová teorie o tom, že Monika a Klára skutečně zemřely v důsledky otravy, jak obhajoba tvrdí. A to proto, že mohly obě trpět kardiomyopatií, tedy chorobou srdečního svalu, která vede k poruchám funkce srdce. Jde o dědičné onemocnění, podle znalců jím tak mohla trpět jak matka, tak i dcera.

    Otrava se jim s ohledem na slabá srdce podle znalců mohla stát osudnou, zatímco Kramnému nikoliv.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:11 pátek 31. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      32
    • Super
      18
    • Trapas
      14
    • Cože
      13
    • Sladký
      5
    • Tvl
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...