Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Europoslanec Zdechovský: Byl jsem za Kramným na Mírově a přeji mu obnovu řízení. Podle mě je nevinný

    Nejprve ho odsoudila veřejnost a poté i soud. Zastání našel Petr Kramný, který si odpykává osmadvacetiletý trest za vraždu manželky a dcery, pouze u svých rodičů či několika lidí kolem spolku Šalamoun. A také u europoslance Tomáše Zdechovského. Ten Expresu popsal, že se s Kramným pravidelně vídá, naposledy za ním byl před dvěma měsíci na Mírově. „Působil odhodlaně. Obnovu řízení mu strašně přeji, protože na základě důkazů a komunikace s nejrůznějšími lidmi jsem přesvědčen o jeho nevině,“ popsal nám známý politik z řad KDU-ČSL.

    Tomáš Zdechovský se v případu Petra Kramného angažuje dlouhodobě. Na Twitteru v první den soudního řízení o obnově procesu napsal, že se spolu několikrát potkali ve vězení. Zajímalo nás, jak taková setkání probíhají.

    „Ano, na Mírově jsem za ním několikrát byl, naposledy asi před dvěma měsíci. Jsme v poměrně pravidelném kontaktu, píšeme si, také si pan Kramný dopisuje s vedoucí mé kanceláře paní Vyvlečkovou,“ popsal Zdechovský pro Expres.cz.

    „Nejsou to přátelské návštěvy. Ta první byla hlavně o tom, abychom si ujasnili, jestli se v těch věcech chceme dál angažovat. A ty další už pak byly spíše o udržení kontaktu. V současné době je ten vztah spíše o tom, že ho chceme podpořit. My jsme si na něj s kolegyní dělali názor důkladně a ten názor je takový, že jeho výpovědi se nemění, jsou stejné, konstantní. Z našeho pohledu bylo zajímavé ho konfrontovat s některými reakcemi a zjištěními zvenčí. Svoje verze prostě neměnil,“ dodal na vysvětlenou.

    Europoslance jsme se zeptali na to, jak na něj Petr Kramný při posledních návštěvách před klíčovým soudem působil.

    „Působil na mě odhodlaně. Já bych mu strašně přál, aby se obnovy řízení dočkal. Měl jsem opravdu možnost číst těch pět posudků, které psaly největší kapacity v oboru. Ti lidé by riskovali konec svých soudněznaleckých kariér, kdyby v těch posudcích jakkoliv lhali, přišli by o své jméno. A myslím, že by bylo opravdu dobré, aby si lidé ty posudky přečetli,“ popisuje Zdechovský a jedním dechem dodává, že to nebyly jen posudky a spisy, co ho o Kramného nevině přesvědčilo.

    „Měl jsem možnost v Egyptě posledních sedm let hovořit s hodně lidmi, kteří byli bezprostředně v kontaktu s Petrem Kramným, včetně bývalého velvyslance, který ho několikrát navštívil. A jsem opravdu přesvědčený, že tu dvojnásobnou vraždu nespáchal,“ uvádí.

    Mezi některými zastánci Petra Kramného panuje názor, že vraždit elektrickým proudem nemohl, protože by takové provedení činu nedokázal s ohledem na svou inteligenci vymyslet. Tvrdí to třeba nejznámější český vězeň Jiří Kajínek, který se s ním na Mírově potkal.

    „Nejsem ten, kdo by posuzoval jeho inteligenci. Osobně si myslím, že pan Kramný je dost sečtělý a vzdělaný, nepůsobí na mě, že by nebyl inteligentní. Hlavní ale je, že důkazy jsou v jeho prospěch. To, co říkal soudní znalec, pan profesor Šteiner, je stoprocentní pravda. Hlavní důkaz o tom, že měl manželku a dceru zabít elektrickým proudem, byl zničen, a to spíše ukazuje na to, že pan Dvořáček a spol., kteří udělali posudky, za které byl Kramný odsouzen, chtěli zahladit stopy,“ myslí si Tomáš Zdechovský.

    Petr Kramný u soudu

    Na závěr jsme se ho zeptali, co říká na kritiku, která se za něj kvůli hájení Petra Kramného snáší.

    „Beru to tak, že bojovat proti soudnímu rozhodnutí a zastávat se člověka, který je z mého pohledu nevinný, není populární. Nedělám si na tom žádné politické body. Možná bych si je dělal, kdybych pro Petra Kramného chtěl nejpřísnější potrestání. Ale na základě všech důkazů, které jsem si mohl projít, a na základě kontaktu se všemi lidmi, kteří byli v té kauze zaangažovaní, jsem dospěl k názoru, že to Petr Kramný vraždu elektrickým proudem prostě nespáchal. A že ho tudíž nemůžeme držet ve vězení a pohlížet na něj jako na vraha. Pro mou politickou kariéru by bylo samozřejmě lepší, kdybych se té kauze vůbec nevěnoval,“ krčí rameny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:49 pátek 31. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      83
    • Super
      34
    • Haha
      19
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...