Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nic nového nemá, zarazte to. Státní zástupce zpochybňuje Kramného obhajobu

    Eskorta přivádí Petra Kramného k soudu. | foto: MAFRA - Alexandr Satinský ČTK

    Nové důkazy, to je pro Petra Kramného klíč k vytoužené obnově řízení. Jeho obhajoba tvrdí, že jimi disponuje, podle obžaloby tomu tak ale není. Státní zástupce Vít Legerský dnes před Krajským soudem v Ostravě prohlásil, že Kramný nic nového nemá, omílá stále to samé dokola, tudíž by soud jeho žádosti neměl vyhovět. Na čí straně je pravda, soud rozhodne už brzy.

    Právě na dnešní den bylo odročeno jednání soudu o obnově procesu s Petrem Kramným. Ten byl odsouzen k výjimečnému trestu odnětí svobody na osmadvacet let za dvojnásobnou vraždu své manželky Moniky a dcery Kláry. Od začátku ale vinu popírá.

    Jeho obhajoba je přesvědčena, že má pro obnovu procesu „nabito“. Argumentuje zejména podivným krokem klíčových znalců obžaloby, kteří zničili nekroptický materiál, přestože ho kvůli pochybnostem o smrti elektrickým proudem chtěla zkoumat řada dalších expertů.

    Kramného advokátka Jana Rejžková si také stojí za tím, že v prvním procesu byly chybně přepsány nahrávky telefonních hovorů klienta ještě z Egypta a že výpovědi několika nových znalců zpochybňují původní verzi příběhu, podle níž byl Petr Kramný odsouzen.

    Obžaloba má opačný názor. Státní zástupce Vít Legerský se při dnešním jednání, kdy byl na programu konec dokazování a následně i závěrečné řeči, nechal slyšet, že Kramný stále omílá to samé dokola, nové důkazy nemá a případný nový proces by nebyl ničím jiným než pokračování obhajoby z toho prvního.

    Podle něj současné soudní řízení nemá za úkol hodnotit výsledky vyšetřování.

    „Účelem je zjištění, zda vyšly najevo nové důkazy, které by mohly změnit pohled na vinu odsouzeného. Zda předložené důkazy jsou skutečně nové. Podle mě tomu tak není. To, co obžalovaný nabízí, je jen pokračování jeho obhajoby. Je stále omíláno totéž. Nepřináší nic nového,“ uvedl Legerský.

    Státní zástupce Vít Legerský

    Co se týče přepisů některých hovorů Kramného, podle zástupce ani na nich není nic nového, protože obhajoba je měla k dispozici už během prvního procesu. Stejně tak nové světlo podle Legerského do případu nevnesly ani tři nové výpovědi znalců, které dokonce označil za účelové a tendenční.

    „Proto navrhuji návrh na obnovu řízení zamítnout,“ řekl.

    O tom, zda se Kramný obnovy procesu dočká a stane se tak prvním Čechem odsouzeným k výjimečnému trestu, jemuž se něco takového od roku 1989 podařilo, nebo bude jeho nadějím zřejmě nadobro konec, by měl soud rozhodnout v pátek.

    Kramný podle obžaloby a platného rozsudku v roce 2013 zavraždil v egyptském hotelu svou manželku a dceru elektrickým proudem. Řešil tak dlouhodobé spory v rodině. Byl odsouzen v roce 2016 k osmadvacetiletému trestu na základě nepřímých důkazů.

    Petr Kramný u soudu

    Těla obou žen po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě a dospěli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

    S tím ale nesouhlasí znalci, kteří vypovídali v rámci současného řízení loni v prosinci. Posudky vypracovali na žádost obhajoby a u soudu vypovídali ve prospěch Petra Kramného. Zpochybnili závěry předchozích znalců, kteří konstatovali, že matka a dcera zemřely po zásahu elektrickým proudem.

    Biomechanik Zdeněk Horák uvedl, že podle něj by takový způsob byl obtížně realizovatelný a proveditelný. To potvrdil i další soudní znalec, a to Zdeněk Šňupárek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:18 pátek 9. června 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      30
    • Tvl
      15
    • Haha
      9
    • Cože
      9
    • Trapas
      9
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz