Hlubučka chce hnutí STAN nahradit Plamínkovou: S kápem Redlem řešila, koho dosadit na úřady

Zajímavou politickou rošádu spustila středeční policejní razie na magistrátu či v sídle dopravního podniku a na spoustě dalších adres. Mezi obviněnými je i náměstek pražského primátora a jedna z předních tváří hnutí STAN Petr Hlubuček, jenž na všechny svoje funkce rezignoval. Jak ho nahradit? Hnutí ministra vnitra Víta Rakušana podle všeho zvažuje starostku Slivence a bývalou pražskou radní Janu Plamínkovou. Ta má přitom společnou minulost s dalším obviněným, někdejším parťákem Radovana Krejčíře Michalem Redlem.

Jana Plamínková je zmiňována jako potenciální náhrada za Hlubučka na pražské kandidátce pro komunální volby i jako náhrada do rady města. Jakmile informaci přinesly ČTK a server Blesk.cz, na sociálních sítích se ozvala celá řada politiků z řad opozice. A ti připomněli, že Jana Plamínková má na své politické historii jednu černou kaňku. 

V roce 2017 poukázal zastupitel za ODS Filip Humplík na to, že Plamínková konzultovala obsazování postů na pražských úřadech s jedním z obviněných v současné kauze. Není jím nikdo jiný než kontroverzní podnikatel Michal Redl.

Plamínková měla po kolezích z hnutí STAN chtít doporučení na odborníky, kteří by se do pražských úřednických postů hodili, načež ji europoslanec Stanislav Polčák měl právě s Redlem spojit.

Vedle Petra Hlubučka je právě Michal Redl klíčovou postavou korupční kauzy, která zachvátila pražský magistrát. Zlínský podnikatel je známý jako parťák uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ten ho z vězení instruoval, jak má vyvádět peníze z firmy Technology Leasing.

Petr Hlubuček

Redl byl za tunelování České spořitelny právě skrze společnost Technology Leasing souzen. Nakonec byl zproštěn obžaloby, soudní znalec mu totiž vypracoval posudek, podle něhož je duševně nemocný. Soudce následně rozhodl, že Redl skutečně není schopen chápat vyšetřování. 

Jak tahat za nitky v hnutí STAN, to očividně podnikatel chápal dobře. Na krku má nyní podezření nejen z korupce a účasti na organizované skupině, ale také z nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:00 pátek 14. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 12
  • 11
  • 8
  • 5
  • 5