Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nigerijské fiasko hasí Fiala v Ghaně: Je to klíčový partner! Země ve skutečnosti bankrotuje

    Nigérie premiéra Petra Fialu vypekla, a tak se nejzásadnější africkou zastávkou stala Ghana. Země, která se topí v dluzích a nemá je jak splatit. | foto: Twitter

    Měl to být vrchol jeho africké cesty. Nejbohatší a nejlidnatější země kontinentu, která nabízí takřka neomezené obchodní příležitosti. Jenže Nigérie na poslední chvíli návštěvu Petra Fialy zrušila, což experti označují za diplomatické fiasko a všímají si ho i zahraniční média. Premiér se teď všechny snaží přesvědčit o tom, že i tak je jeho cesta úspěchem, a vyzdvihuje především návštěvu Ghany jakožto jednoho z klíčových partnerů. Jenže země je v podstatě zkrachovalá, topí se dluzích, které nemá jak splatit, sužuje ji brutální inflace a nezaměstnanost, a dokonce hrozí, že bude značná část Ghany kvůli neplacení bez proudu.

    „Ghana je pro ČR jedním z klíčových partnerů v subsaharské Africe. České firmy zde například budují nemocnice a pomáhají se stavbou infrastruktury,“ píše premiér Petr Fiala na sociálních sítích.

    A píše to hned několikrát, větu zopakoval ve dvou z několika příspěvků, které mapují, co vše na ghanské půdě stihl a s kým jednal. Ba co víc, každý příspěvek opakuje ještě i v angličtině.

    Taktika premiérova týmu je evidentní: Přebít vychvalováním Ghany fiasko s Nigérií, která dala Fialovi košem a původně potvrzenou návštěvu zrušila pouhý večer před odletem s tím, že není schopna zajistit odpovídající program. Všichni ale tak nějak tuší, že jde o chabou výmluvu a že šlo spíše o politické gesto, vyjadřující zřejmě nesouhlas s vládní politikou v souvislosti s probíhajícími válečnými konflikty.

    Ghana je totiž v porovnání s Nigérií o poznání slabším odvarem. Před covidem sice všichni s údivem sledovali raketový vzestup její ekonomiky, jenže v poslední době to žádná sláva není. Naopak.

    Server Lidovky.cz v zimě tohoto roku informoval, že Ghanu drtí více než padesátiprocentní inflace a dluhy tak masivní, že musela Mezinárodní měnový fond žádat o miliardovou půjčku. Tu dostala letos v dubnu, konkrétně šlo o tři miliardy dolarů.

    „Navzdory finanční pomoci ve výši tří miliard dolarů Ghana v podstatě zkrachovala,“ informoval však ve druhé polovině letošního září server Business Insider Africa.

    V článku pak renomovaný ekonomický magazín uvádí, že země dluží miliardy dolarů i nezávislým výrobcům elektřiny a hrozí jí proto rozsáhlé výpadky. Dalším problémem je masivně vzrůstající nezaměstnanost, protože firmy v důsledku finanční krize propouštějí.

    Petr Fiala po příletu do Ghany.

    Oproti tomu Nigérie je ekonomicky nejsilnějším africkým státem. Je nejbohatší a nejlidnatější, má kolem 220 milionů obyvatel. A představuje tak mnohonásobně více příležitostí než po uši zadlužená Ghana se zhruba 33 miliony obyvatel.

    Jedná se o šestého největšího producenta ropy na světě a vůbec největšího v Africe. Ještě tedy společně s Angolou, která měla návštěvu Petra Fialy zrušit také, i když alespoň s týdenním předstihem...

    „Nigérie je dlouhodobě druhým největším obchodním partnerem ČR v subsaharské Africe a nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v západní Africe. Od roku 2010 neklesl český vývoz do Nigérie nikdy pod jednu miliardu korun. Český vývoz do Nigérie je diversifikovaný a Velvyslanectví České republiky v Nigérii se ve spolupráci s CzechTrade snaží tuto diversifikaci udržet a dále rozšiřovat,“ informují dokonce stránky Ministerstva zahraničí.

    Otázkou teď je, jak se budou obchodní vztahy s Nigérií vyvíjet dál. Krok africké země naznačuje, že momentálně je snaha o rozšiřování spolupráce spíše jen na české straně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:21 sobota 9. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      64
    • Trapas
      31
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    • Cože
      7
    • Tvl
      4