Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Od Ivaniny smrti hodně zhubl... Poslanec nám popsal zákulisí setkání s Trumpem

    Poslanec Bundestagu Petr Bystroň Expresu popsal konzervativní konferenci CPAC. Největší dojem na něj udělal Donald Trump. | foto: koláž Expresu

    V americkém Dallasu minulý týden proběhla tradiční a čím dál populárnější konference konzervativců CPAC. Zúčastnil se jí i poslanec německého Bundestagu za Alternativu pro Německu (AfD) Petr Bystroň. Ten exkluzivně pro server Expres.cz popsal svoje dojmy (nejen) z vystoupení Viktora Orbána či Donalda Trumpa, který podle něj i přes nedávnou osobní tragédii působil energicky, mluvil dvě hodiny a několikrát sklidil potlesk vestoje.

    Konference CPAC je jakýmsi srazem konzervativců z celého světa. Na domácí půdě v Dallasu ji nemohl hostit nikdo jiný než ikona Republikánské strany a exprezident Donald Trump.

    Ten se pochopitelně stal i hlavní hvězdou několikadenního setkání. A to i přesto, že ani ne před měsícem pochoval svou exmanželku a dobrou přítelkyni Ivanu.

    „Působil vyrovnaně, ačkoliv to pro něj musel být emocionální zářez. Je vidět, že zhubl a že se udržuje v kondici,“ popsal Expresu Petr Bystroň.

    Rodák z Olomouce a poslanec německého Bundestagu za AfD na seznamu účastníku CPAC nechyběl. A tak jsme se s ním spojili, abychom se od něj dozvěděli více.

    Rozhovor s Petrem Bystroněm:

    Povězte více o konferenci CPAC. Jaký je její účel a kdo na ni jezdí?

    CPAC je nejdůležitější fórum pravého křídla amerických republikánů. Je to takové „who is who“ stoupenců Donalda Trumpa, najdete zde senátory, kongresmany, guvernéry různých států, mediální celebrity, šéfy konzervativních nadací a spolků. S rostoucím vlivem Donalda Trumpa ve straně roste i vliv této konference. CPAC se stává nejdůležitějším setkáním konzervativců z celého světa.

    Poslanec AfD Petr Bystroň (vpravo) na konzervativní konferenci CPAC

    Která další jména na konferenci vystoupila?

    V Dallasu samozřejmě nechyběl guvernér Texasu Greg Abbott. Ten byl mimochodem v USA zrovna na všech televizních kanálech poté, co ilegální migranty, kteří proudí z Mexika do Texasu kvůli otevřeným hranicím Joea Bidena, posadil do autobusů a nechal je Bidenovi odvézt pěkně do Washingtonu. Vedle něj tam byla celá řada konzervativních celebrit, například Sarah Palinová, Ted Cruz, Steve Bannon, Nigel Farage nebo Viktor Orbán. Na CPAC v Budapešti, která se konala v květnu, byl jedním z hlavních mluvčích také prezident Václav Klaus.

    Jaká na takové konferenci panuje atmosféra?

    Atmosféra celé konference byla fantastická. Američané umí takové akce zinscenovat, takže výstupy mluvčích i diskuzní panely měly opravdu profesionální rámec s nádechem velkoleposti. K tomu přijde nadšení a srdečnost účastníků. To vše je zasazeno do velkého počtu neformálních rautů, večeří a setkání, jejichž atmosféra je velmi přátelská. Měl jsem pocit, jako by se v Dallasu sjela jedna velká rodina.

    Donald Trump

    Hlavní hvězdou konference v Dallasu byl už zmíněný Donald Trump. Jak na vás působil?

    Trump byl nepochybně hvězdou celé události a je i idolem jejích účastníků. Jeho téměř dvouhodinový projev byl vyvrcholením konference. Působil vyrovnaně, ačkoliv mu krátce předtím zemřela jeho první manželka původem z Česka, se kterou má tři společné děti, takže to zcela jistě byl emocionální zářez. Je vidět, že zhubl a že se udržuje v kondici.

    O čem převážně byl jeho projev?

    Trump se nejvíce zaměřil na ochranu rodiny a dětí, podtrhl, že výchova dětí patří nejdříve do kompetence rodičů a až pak školy a odmítl indoktrinaci dětí ideologií LGBT. Mluvil také o potřebě přísného zákazu prodeje drog, dokonce požaduje za jejich prodej trest smrti pro dealery. Velký potlesk sklidil i za požadavek znovuzavedení přísné migrační politiky a dostavby zdi mezi USA a Mexikem. Několikrát také kritizoval média za šíření fake news a podporu establishmentu při manipulaci prezidentských voleb.

    Jaký měl ohlas?

    Trump měl obrovský úspěch, jeho řeč byla znovu a znovu přerušována ovacemi vestoje, lidé byli nadšení. Ten projev byl pro něj jako zápas na domácí půdě, protože většina účastníků konference jsou jeho fanoušci. Sedmdesát procent lidí si přeje, aby znovu kandidoval na prezidenta.

    A bude kandidovat?

    To zatím takticky neoznámil. Amerikou nyní hýbou „midterms elections“, Trump podporuje své kandidáty, zatím velmi úspěšně, protože jím podporovaní kandidáti vyhrávají. Trump má image králotvůrce. Téma prezidentské kandidatury přijde na stůl až po těchto volbách. Ambice určitě má, podporu taky.

    Konzervativní konference CPAC

    Co současný prezident Joe Biden? Jaká směrem k němu panuje v USA nálada?

    Biden je extrémně nepopulární. Stojí za ním už pouze třiatřicet procent Američanů. A pouze třináct procent Američanů je toho názoru, že politika USA se ubírá správným směrem. Bidenova pozice je tak slabá, že téměř dvě třetiny jeho vlastních voličů si nepřejí, aby znovu kandoval na prezidenta.

    A co Viktor Orbán, další ikona CPAC? Je i v Americe takovou hvězdou mezi vlastenci jako tady v Evropě?

    Viktoru Orbánovi se dostala pocta celou konferenci zahájit. Měl úderný projev, kterým opravdu nadchl účastníky, a to i přes jazykový hendikep, který má vůči rodilým mluvčím každý cizinec. Orbánova řeč měla humor i hloubku. Byl velmi dobře připraven na americké publikum, pointy seděly, a hlavně se mu povedlo propojit dva světy: Evropu a USA. Je to i jeho zásluhou, že CPAC se vyvíjí z čistě americké konference ke konzervativní platformě světového významu.

    V rozhovoru pro jedno německé médium mluvíte i o tom, že Orbán burcoval, že je třeba zakročit proti Georgi Sorosovi. Můžete to rozvést více?

    Vzhledem k tomu, že Soros je původem z Maďarska a s Orbánem se zná osobně, hraje tento miliardář pro Viktora Orbána stěžejní roli. On je takovým ztělesněním globalistických elit. Mě ale Soros jako osoba nezajímá, je to muž minulosti. My vedeme boj proti systému, ne proti osobám.

    Trump byl hvězdou konference.

    Můžete ten váš boj popsat?

    Již několik let se na světové politické scéně krystalizuje nová červená čára. Boj už se nevede mezi pravicí a levicí, ale mezi globalisty a populisty. Přitom globalisté jsou zastánci nadnárodních koncernů, jejichž cílem je co nejsilnější stát, který maximálně kontroluje život občanů a produktivní části zdaňuje, a tudíž bere velkou část jejich příjmu, které následně přerozděluje. My populisté hájíme zájmy lidu. Chceme nízké daně, svobodu a stát, který se pokud možno nemíchá do soukromí občanů.

    Předpokládám, že se na konferenci zevrubně řešila válka na Ukrajině.

    Ten konflikt nebyl tak moc tématem, jako tomu je u nás v Evropě. A pokud, tak kritikou současného vedení USA a Bidenovy politiky. Když byl zvolen Biden prezidentem, všem bylo jasné, že skončilo období, kdy USA nevedly žádný válečný konflikt. V momentu zvolení Joa Bidena se uzavíraly sázky, jak dlouho to bude trvat, než někde zase bude válka. Velmi dobře to shrnul Viktor Orbán do jedné věty: Kdyby byl Trump prezidentem, žádná válka by na Ukrajině nebyla.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:49 úterý 13. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Tvl
      7
    • Trapas
      5
    • Sladký
      4
    • Cože
      3
    • Haha
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...